perjantai 31. toukokuuta 2013

Muotiperjantai; The Great Gatsby


Sain ensimmäistä kertaa elämässäni kutsun elokuvan kutsuvierasensi-iltaan. 

Elokuva oli The Great Gatsby, Kultahattu, johon olin jo muutenkin ostanut liput, sillä odotin sitä niin saapuvaksi.







The Great Gatsby perustuu F. Scott Fitzgeraldin samannimiseen romaaniin. Se sijoittuu New Yorkiin vuonna 1922, jazzin ja art decon kultaiselle aikakaudelle. 

It's the Roaring Twenties, baby!






Minun kutsuni tuli Elle-lehdeltä, joka oli myös odottanut Gatsbya saapuvaksi kaupunkiin.

The Great Gatsby oli esitetty edellisenä päivänä Cannesin elokuvajuhlilla, ja heti seuraavana päivänä hän tuli Helsinkiin ja vei meiltä naisilta jalat alta.

Elokuvassa Gatsbya esittää Leonardo DiCaprio. Ladies, need I say more?

Valkokankaan edessä näkyy meidät tervetulleeksi toivottanut Elle-lehden päätoimittaja Mirva Saukkola, joka oli pukeutunut 1920-luvun tyyliin, niin kuin monet muutkin kutsuvieraista. 

Minä istuin ihailemieni kirjailija Anna-Leena Härkösen ja näyttelijä Minna Haapkylän vieressä. Yksi elämäni ehdottomista tähtihetkistä!






Ensi-ilta oli Tennispalatsissa, joka ei ole aivan Gatsbyn aikakaudelta, vaan 15 vuotta nuorempi, vuodelta 1937. Hyvin silti senkin selkeät funkis-muodot sopivat Gatsbyn maailmaan. 

Itse elokuvaa kuvaa varmaan parhaiten tämä juliste.

En pitänyt niin paljon ohjaaja Baz Luhrmannin aiemmista Romeo + Julietista (1996) ja Moulin Rougesta (2001, okei ne puvut ja atmosfääri!), mutta Gatsbya rakastin.

Elokuva oli visuaalista ilotulitusta, värejä ja pyöritystä sekä syvästi koskettava suuri rakkaustarina. Suosittelen lämpimästi!  






Elokuvan jälkeen oli ihanaa jatkaa kuin Gatsbyn juhlissa, eli Moet & Chandon huolehti siitä että shampanja virtasi. 






Muuten vähän arkinen Tennispalatsi oli koristeltu näyttävästi valtavilla kukkamaljakoilla ja kristallikruunuilla.

Elämäni juhlat, niin glamour!






Tarinan (ja Leonardo DiCaprion!) lisäksi elokuvassa oli upeaa sen puvustus.

Miuccia Prada oli suunnitellut elokuvan puvut yhdessä ohjaajan vaimon, Catherine Martinen kanssa. 

Olisin voinut tuijottaa pelkkiä naisten pukuja monta tuntia!

Miesten puvustuksesta huolehti Brooks Brothers, joten silmä lepäsi sielläkin (ja mainitsinko jo Leonardo DiCaprion?). 

Korut olivat Tiffany & Co:n.





Elin ja hengitin Gatsbya seuraavat kaksi viikkoa, ja koko kaupunki ja maailma tuntui muutenkin menneen sekaisin hänestä ja 1920-luvun tyylistä. 

Niinpä en hämmästynyt yhtään, että törmäsin myös tähän The Summer of Gatsby -valokuvanäyttelyyn Helsingin Keskuskadulla. Valokuvanäyttely esitteli elokuvan muotia ja pukuja. 

Höyheniä, helmiä, trooppisia kukkia ja timantteja. Polkkatukkia, sormikiharoita, tummaa vampy-kynsilakkaa ja huulipunaa sekä voimakkaita smoky eye -meikkejä. 







Piece of Panda -blogissa on muuten upea juttu 1920-luvun tyylistä. Shoppailut suosittelen hoitamaan tietenkin Glitterissä, josta olen nyt niin kovin innostunut. Itse ostin sieltä juuri eilen tämän 1920-luvun tyylisen ihanan hiuskoristepannan hintaan 11,90 euroa. 






Saw the movie, bought the book, niinhän se menee.

F.Scott Fitzgeraldin The Great Gatsby, Kultahattu, on klassikko, jota en olisi varmaan ikinä ostanut ellen olisi vieraillut Baz Luhrmannin luomoavassa maailmassa.

Olisin tietysti halunnut kirjan elokuvan kansikuvalla (hei, Leonardo DiCaprio!), mutta englanninkielisissä sitä ei ollut.

Suosittelen muutenkin mikäli mahdollista aina lukemaan kirjat alkuperäiskielellä, nimim. Laudatur ylioppilaskirjoituksissa englannista Seventeen-lehteä lukemalla.

En malta odottaa, että pääsen kesälomalle laiturille tapaamaan herra Gatsbyn uudestaan tämän kirjan kautta!

10 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Siis aivan ihana! Odotukseni eivät olleet aivan hirveän korkealla 1920-luvusta huolimatta, koska Baz Luhrmannin aiemmat elokuvat eivät ole tuntuneet aivan omimmilta, vaikka hyviä ovatkin. Mutta tämä oli ihana, ihana!

      Poista
  2. Mua vähän kiinnostais mennä katsoon tuo Gatsby, lähinnä niitten vaatteitten ja meikkien takia. Leo vaan ei oo yhtään mun suosikkeja missään mielessä, niin se vähän häiritsee :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuule, ei Leonardo ollut minunkaan mikään suurin suosikkini ennen tätä, mutta jotenkin hän on aikuistunut tosi charmantisti ja viehättävästi tai sitten hän on aivan erinomainen näyttelijä, koska niin hyvä hän oli Gatsbyna. Ihastuin täysin! :)

      Mutta vaikka ei Leosta tykkäisikään, elokuva miellyttää varmasti huikean visualisuutensa ja hienon ajankuvansa vuoksi. Myös puvustus oli aivan upea ja täynnä kiinnostavia yksityiskohtia. Minullekin tuli lisäksi vielä yllättävänä bonuksena Leon ihanuus! :)

      Poista
  3. Luin Kultahatun ekan kerran joskus ylä-asteella (elis 80-luvulla) ja olen nähnyt Redford & Farrow parin leffaversion pariin otteeseen.
    Uskon etten tästä uudesta versiosta välittäisi koska vaikuttaisi että kaikkialla vallitseva ylitsepursuava visuaalisuus korvaa itse tarinan alkuperäistä haikeutta ja tragediaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin haluaisin nähdä sen Redfordin ja Farrown version, kun sehän on aivan klassikko. Ilmeisesti erityisesti Mia Farrow on siinä tosi hyvä. Ehkä innostuisivat nyt näyttämään sen telkkarista vaikka kesällä tämän uuden tulkinnan kunniaksi. :)

      Mutta voi, kyllä tämä Luhrmanninkin Kultahattu oli haikea, surullinen ja koskettava. Mutta tietenkin usein se versio jonka näkee ensin on se eniten oikealta tuntuva, joten siksi sinun ei kyllä varmaan kannata mennä katsomaan tätä. Katsot sitten joskus kun se tulee telkkarista. :)

      Poista
  4. Minuakin kiinnostaisi leffa juuri vaatteiden ja hiusten puolesta, näyttelijät kun eivät ole suosikkejani. Leo Gatsbyna? Hm.

    Ihana kansi tuossa ostamassasi kirjassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Baz Luhrmannin The Great Gatsby oli kyllä visuaalisestikin aivan upea, ja varmasti pelkissä vaatteissa, meikeissä ja kampauksissakin riittää katseltavaa. Lisäksi elokuvassa oli fantastista arkkitehtuuria ja sisustuksia. :)

      Mutta Leokin oli kyllä todella hyvä ja aivan lumoava Gatsbyna. En ole ennen tätä itsekkään ollut mitenkään kiinnostunut Leonardo DiCapriosta tai ajatellut hänen olevan poikkeuksellisen erinomainen näyttelijä, mutta nyt hän kyllä lumosi minut täysin. Tobey Maguire ei myöskään kuulu suosikkeihini, mutta myös hän teki hyvän roolin. Myös Joel Edgerton Tom Buchananina oli tosi hyvä, ja Carey Mulligankin Gatsbyn rakkauden kohteena Daisyna ihan kiva. :)

      Minustakin kirjan kansi oli hieno, toiseksi paras vaihtoehto Leonardo DiCaprion jälkeen. :)

      Poista
  5. Rakastan kirjaa, joten leffakin on pakko mennä katsomaan. Odotan innolla, enkä vähiten Leonardon takia! ;) Romeo+Juliet oli vielä kaiken lisäksi mun nuoruuden SE elokuva, tiedätkö sellainen joka jättää jonkun pysyvän muistijäljen. En tosin ole sitä yli kymmeneen vuoteen nähnyt, eli en tiedä olisko se niiiiin hyvä vain siksi kun olin niin nuori. Enkä ehkä halua pilata hienoa muistoa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehdottomasti! Minäkin odotan innolla että ehdin lukea kirjan, kun pidin elokuvasta niin hirveän paljon. Usein minulle onkin parempi näin päin, että näen ensin elokuvan ja sitten luen ikään kuin lisätietona kirjan, niin en ole ehtinyt muodostaa henkilöhahmoista vielä mielikuvaa ennen elokuva näkemistä.

      Toivottavasti tykkäät elokuvasta, Leonardo Di Caprio oli siinä kyllä niiiin ihana! Aivan käsittämätön! Varmasti kyllä pidät, jos tykkäät Baz Luhrmannin tyylistä muutenkin. Romeo + Juliet ei ollut minun juttuni, mutta Moulin Rougesta tykkäsin kyllä. Riitti kyllä että näin Moulin Rougen kerran, mutta tämän Gatsbyn voisin mennä katsomaan vaikka heti uudelleen. :)

      Minulle vastaava elokuva kuin sinulle Romeo + Juliet oli vähän samalta aikakaudelta Quentin Tarantinon Pulp Fiction. Se on yksi harvoista kerroista kun olen täysin luomoutunut elokuvasta samaan tapaan kuin nyt Gatsbyn kanssa. Toinen sellainen täysin hurmaava elokuva oli kyllä Sofia Coppolan Marie Antoinette, mutta se on myöhempiä kokemuksia. :)

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! :)