sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Vaarallisia voiteita? -luento Dermanorilla

Sain kutsun mm. Decléorin ja Bare Mineralsin tuotteita maahantuovan Dermanorin järjestämälle Vaarallisia voiteita? -luennolle.

Luento pidettiin aurinkoisena talvipäivänä Dermanorin tiloissa Helsingin Haagassa.

Tilat olivat täynnä ihania Decléorin ja Bare Mineralsin tuotteita, ja minä nuuskin siellä tietenkin aivan innoissani ympäriinsä.

Yritän kuvailla kaiken teille niin tarkasti kuin mahdollista, että pääsette myös mukaan tuolle kiinnostavalle luennolle ja tunnelmaan muutenkin!






Decléor on vuonna 1974 perustettu ranskalainen merkki, jonka alkuperäinen nimi oli Cleor, joka tarkoittaa kultaista avainta, joka avaa Kauneuden Temppelin.

Ajatuksena oli alusta alkaen tarjota kasvipohjaisia hoitoja ja tuotteita käytettäväksi kauneushoitoloissa. Decléor on ilmeisesti kuuluisa erityisesti ennen kosteusvoidetta käytettävistä Aromessence seerumeistaan. Decléor puhuu aromaterapiasta, joka tarkoittaa kasveista saatavia eteerisiä öljyjä.  






Suomessa Decléoria käytetään monissa kauneushoitoloissa. Lisäksi tuotteita saa ostaa esim. Stockmannilta. 

Decléorin värimaailma on keltainen, raikas ja iloinen. Tuotteet vievät heti mielen aurinkoiseen kesäpäivään, jossa kukat tuoksuvat. 

Decléorilla uskotaankin kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja 100 % luonnollisiin ja puhtaisiin raaka-aineisiin.






Eikö näytäkin kutsuvalta pelkkä tämä Dermanorin varastohuone? Olisin voinut viettää tuolla tuntikausia vain ihaillen ja testaillen eri tuotteita.






Dermanorilla oli jopa Decléor aiheinen kylpyhuone, jossa oli käytetty vain Decléorin tuotteita.

Jopa pienet käsipyyhkeet olivat Decléorin väreissä, keltaisia ja ruskeita!

Peilistä kurkistaa värikäs kolibri. Kauneutta oli joka puolella!






Minulle tuli tästä heti mieleen toinen paikka, jossa on samantyyppinen sisustus eli joogakouluni, jossa käyn.

Dermanorin toinen kylpyhuone olisi ollut kuulemma pinkki Bare Minerals -teemainen, mutta valitettavasti unohdin käydä kurkistamassa sen.






Toinen Dermanorin maahantuoma merkki on vasta hiljattain Suomeen myyntiin tullut Molton Brown.

Englantilainen Molton Brown on perustettu vuonna 1973. Se sai alkunsa kampaamosta Lontoon Mayfairissa. Vähitellen toiminta levisi kasvialkuperää oleviin meikkeihin, hius-, vartalo- ja ihonhoitotuotteisiin. Vieläkin suurin osa Molton Brownin tuotteista valmistetaan Englannissa.

Nykyään Molton Brown on kuuluisa erityisesti luksussaippuoistaan ja kylpytuotteistaan. 
   





Itse olen nähnyt Molton Brownia myynnissä aiemmin vain lentokentillä ja suurkaupunkien tavarataloissa (hello Tukholman NK ja Kööpenhaminan Magasin du Nord).

Nyt Molton Brownia saa myös Stockmannilta. Myös merkin nettikauppa toimittaa Suomeen, mutta postikulut ovat aika suolaiset.






Kolmas Dermanorin maahantuoma sarja on vuonna 1995 perustettu Bare Escentualsin mineraalimeikkisarja Bare Minerals tai bareMinerals, kuten merkki itse kirjoittaa sen.

Bare Minerals aloitti mineraalimeikkivallankumouksen, jossa meikkien puhtaat mineraaliraaka-aineet hoitavat, kosteuttavat, rauhoittavat ja suojaavat ihoa samalla kun ehostavat.  

Dermanorin tiloista löytyvät nämä hienot Bare Minerals -meikkipöydät, joista yksi oli kuulemma lainassa Helsingin Sokoksella, joka on nyt alkanut myymään Bare Mineralsia.






Meikkipöydän peilin kautta näkyy seinälle painettu pinkki teksti "Swirl, tap & buff". Se on Bare Mineralsin tuotteiden levitysrutiini. Ihana idea laittaa teksti myös tuote-esittelytilan seinälle! 






Dermanorin toimistolta löytyivät kaikki mahdolliset Bare Minerals -tuotteet tässä standissa.

Vasen puoli on omistettu originaleille ja oikea puoli matteille.






Myös uusia Bare Minerals -ihonhoitotuotteita oli nähtävänä.

Sain näistä kaikista esitteet, joihin olen nyt innolla tutustunut. 






Mutta sitten päästään siihen varsinaiseen luentoon.

Jos olette jo kaikki aivan uupuneita tästä ihanasta tuotepaljoudesta, niin se vastasi hyvin myös omaa mielentilaani. Olisin voinut viettää koko päivän vain tutustumalla noihin kiinnostaviin purkkeihin ja purnukoihin!


Luennon otsikossa "Vaarallisia voiteita?" oli kysymysmerkki, eli ajatuksena oli perehtyä kiisteltyihin kosmetiikan raaka-aineisiin.

Luento jakautui osiin, jossa ensin pohdittiin mitä luonnonkosmetiikka on. Minulle selvisi, että usein luonnonkosmetiikassa painotetaan tuotteiden ekologisuutta, jolla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä sen kanssa miten hyvin tuotteet toimivat ja vaikuttavat. Luonnonkosmetiikan tuotteilla on hyvin paljon erilaisia sertifikaatteja, ja lopputuloksena on usein täydellinen kaaos.

EU valvoo tiukasti kosmetiikan raaka-aineita, joten tuotteet ovat yleensä hyvin turvallisia. Enemmän vaaroja sisältyy siihen, että tuotteita tilaa vaikka netistä EU:n ulkopuolelta, jolloin ei todellakaan voi olla varma siitä mitä saa. 

Saimme paljon hyvää inci- eli ainesosatietoutta. Vuodesta 1997 asti on ollut pakollista ilmoittaa kaikki kosmetiikkatuotteiden raaka-aineet myyntipakkauksessa. Ne pitäisi ilmoittaa pitoisuusjärjestyksessä eli pitoisuudeltaan suurimmat ensin, mutta valitettavasti kaikki merkit eivät aina noudata tätä.  

Mielenkiintoista oli saada tietoa myös aineiden imeytymisestä ihoon. Ihon suojautumiskyvystä johtuen kaikki aineet eivät suinkaan imeydy, vaan se riippuu niiden molekyylipainosta ja rasvaliukoisuudesta. Esimerkiksi pelkkä vesi ei imeydy ihoon kovin hyvin. Mutta esimerkiksi laittamalla kosteusvoidetta heti kylvyn jälkeen osan veden kosteuttavasta vaikutuksesta saa pysymään ihossa, mikäli asian oikein ymmärsin.

Koin myös muutamia suoranaisia oivalluksia. Esimerkiksi etanolia, joka ei sinänsä imeydy ihoon, voidaan kuitenkin käyttää poistamaan ihoa suojaava rasva iholta, jolloin sen jälkeen laitettavat tuotteet imeytyvät ihoon paremmin.






Näiden perusfaktojen jälkeen saimme kahvin ja pienen syötävän parissa paljon tietoutta tietyistä, pahamaineisista kosmetiikan raaka-aineista.


Mineraaliöljyt

Mineraaliöljyjä löytyy usein halvimmista tuotteista, koska ne ovat edullisia valmistaa. Ne eivät imeydy ihoon, eikä niillä ole hoitavaa vaikutusta. Jos niiden pitoisuus tuotteissa on yli 5 %, ne saattavat tukkia talirauhasia ja aiheuttaa siten näppylöitä. Rasvaiselle ja akneen taipuvaiselle iholle ne eivät sovi. Lisäksi ne voivat ehkäistä aktiiviaineiden imeytymistä ihoon. 

Mitään haittavaikutuksia mineraaliöljyillä ei kuitenkaan ole tuotteissa, jotka pestään iholta pois kuten puhdistustuotteissa, tai tuotteissa, jotka ovat iholla vain lyhyen aikaa kuten naamioissa ja kuorinta-aineissa. Kuivan ihon hoidossa ne voivat olla jopa kohtuullisissa määrin käytettyinä hyviä, eli ne suojaavat ihoa. 

Mineraaliöljyt aiheuttavat harvoin allergiaa. Suojaavan vaikutuksensa vuoksi ne voivat olla jopa hyviä aurinkovoiteissa ja ulkoiluvoiteissa (cold weather creams). Ne myös pidentävät meikin kestoa, joten myös meikkivoiteissa ne voivat olla tarpeellisia. 


Silikonit 

Silikonit ovat myös aika huonossa maineessa (joo kyllä, niin kosmetiikkatuotteissa kuin vähän muuallakin).

Silikonien etuna on se, että ne antavat tasaisen, silkkimäisen ja öljyttömän pinnan ja koostumuksen. Ne eivät ärsytä ihoa tai allergisoi. Ne ovat myös erinomaisia ihon rasvaisimmille alueille sillä ne eivät ole komedogeenisia. Silikonit voivat saada aikaan myös vedenkestävän koostumuksen, joka voi olla hyödyllinen esimerkiksi aurinkovoiteissa.

Huono puoli silikoneissa on, että kuten mineraaliöljyilläkään, niillä ei ole minkäänlaisia hoitavia vaikutuksia.


Säilöntäaineet

Perussääntönä säilöntäaineiden suhteen on se, että jos tuotteessa on vettä, siinä on oltava myös jotakin säilöntäainetta. Säilöntäaineiden ihoa ärsyttävä vaikutus on myös aina pienempi kuin bakteerien saastuttaman tuotteen.

Säilöntäaineista pahimmassa maineessa ovat parabeenit. Ne ovat synteettisiä ja voivat johtaa kosketusallergiaan. Silti niitä pidetään turvallisimpina säilöntäaineina. Ne ovat laajasti käytettyjä ja hyväksyttyjä kaikissa maissa.

Mielenkiintoinen oli se tieto, että jos parabeeneja on mainittu useampia tuotteen etiketissä, se ei välttämättä tarkoita että niitä olisi tuotteessa enemmän, vaan useampia erilaisia, jotka vaikuttavat eri tavoilla. Esimerkiksi yhtä parabeenia saa tuotteessa olla 0.4 %. Niitä saa kuitenkin olla yhteensä 0.8 %, kun käytetään useampia eri parabeeneja. Silloin yksittäisten parabeenien pitoisuus on pienempi. Eri parabeenejen sekoitus tehoaa paremmin erilaisia mikro-organismeja vastaan, ja parantaa siten ihon suojelua.

Hyödyllistä oli myös tietää se, että jos vaikuttava aine on ilmoitettu tuotteen ainesosalistassa vasta parabeenien jälkeen, sitä ei ole tuotteessa juurikaan. Parabeeneja on nimittäin yleensä tuotteissa vähiten.

Parabeenien pitäisi olla turvallisia niissä alhaisissa pitoisuuksissa joissa ne on sallittu. Silti parabeenien huono maine on johtanut siihen, että monissa tuotteissa ne yritetään korvata joillakin muilla säilöntäaineilla, jotta voidaan mainostaa, että tuote on parabeeniton. Nämä muut aineet saattavat allergisoida, ja niitä saatetaan joutua käyttämään enemmän kuin parabeeneja olisi tarvittu. Ei siis hyvä vaihtoehto tämäkään. 


Hajusteet

Yhdessä tuoksussa voi olla yksi tai useita satoja kemiallisia aineita. Usein ne ovat sekoituksia monista aineista pieninä pitoisuuksina. Tiettyä pitoisuutta vähemmän tuotteessa olevia hajusteita voidaan kutsua ainesosalistassa kollektiivisesti vain tuoksuksi tai hajusteeksi (parfum). Jotkut hajusteet voivat aiheuttaa allergiaa, ja siksi ne on aina ilmoitettava erikseen tuotteiden etiketeissä vaikka ne olisivat vain osa tuoksua.

Kasvipohjaisiin aromaterapeuttisiin tuotteisiin ei tarvitse yleensä lisätä tuoksuaineita. Niissä on tuoksu, joka usein kuvaa tuotteen sisältöä ja sen aktiivisia ainesosia.


Vismutoksikloridi

Itseltäni on mennyt tämä kohu kokonaan ohi, mutta ilmeisesti Bare Escentualsin jotkut kilpailijat ovat väittäneet, että Bare Mineralsin tuotteissa oleva vismutoksikloridi olisi myrkyllistä ja haitallista iholle.

Luennoitsijallamme oli kuitenkin kylmää faktaa väitteiden kumoamiseksi. Sen lisäksi, että kyse on ilmeisesti erehdyksestä raaka-aineen nimen suhteen, Norjassa on myyty yli puoli miljoonaa Bare Minerals -meikkipohjaa. Palautusprosentti niissä on ollut vain 0.04 %. Uskon kyllä luennoitsijaa, että jos tuotteet ärsyttäisivät ihoa, palautusprosentti olisi kyllä huomattavasti suurempi.


Yhteenvetona luennosta voisi sanoa, että sen sijaan, että kiinnitetään huomiota siihen, mitä tuotteissa ei saisi olla (juuri noita mineraaliöjyjä, silikoneja, parabeenejä ja hajusteita), pitäisi ehkä ennemmin kiinnittää huomiota siihen mitä vaikuttavia ja hyviä aineita tuotteissa sen sijaan on.

Lisäksi pelkkä inci-listojen yksittäisten raaka-aineiden lukeminen ei välttämättä riitä, vaan merkitystä on myös sillä mitä raaka-aineet tekevät yhdessä, eli mikä monen eri aineen yhteisvaikutus on.






Luennon piti meille Dermanorin Nordic Scientific Manager, viehättävä norjalainen kemisti Kjersti Johansen. Hän on ollut kolme vuotta Dermanorilla töissä, ja sitä ennen 9 vuotta lääkeyrityksessä. Vasta hänen kauttaan ymmärsin, kuinka paljon kosmetiikassa on kemiaa, ja kuinka lähellä se on lääkkeitä ja niiden raaka-aineita.

En ole itse ollut tätä ennen kovin kiinnostunut kosmetiikkatuotteiden ainesosista ja kemiasta. Olen ostanut niitä vain lähinnä maineen ja muiden suositusten perusteella, tai sitten mikä pahinta, tuotelupausten ja mainosten, enkä ole uhrannut ajatustakaan tuotteiden ainesosille.

Ihana Kjersti sai silmäni avautumaan ja minut innostumaan tuotteiden ainesosista ja incilistoista. Sain mukaani myös mittavan tietopaketin kosmetiikka-aineiden kemiasta ja vaikutuksista.

Luennon jälkeen suorastaan paloin halusta päästä tutkimaan omien kosmetiikkatuotteideni inci-listoja. Olen niitä nyt pikkuhiljaa availlutkin, ja täytyy sanoa että se on ollut kovin valaisevaa. Yhä enemmän se saa minut kääntymään luonnonkosmetiikan puoleen, vaikka tuon luennon perusteella en enää mineraaliöljyjä, silikoneja, parabeeneja ja hajusteita pelkääkään.






Myös Bare Mineralsin tuotteet saivat minut innostumaan. Sovimmekin Dermanorin edustajien kanssa, että voisin mennä sinne joku päivä kokeilemaan Bare Mineralsin tuotteita, jolloin minulle voitaisiin etsiä mm. sopiva meikkipohja. 

Olen ollut jo pitkään kiinnostunut mineraalimeikkipohjista, mutta jotenkin vain oikeanlaisen ja -sävyisen tuotteen etsiminen on tuntunut liian vaivalloiselta. Nyt pääsen oikein ammattilaisten käsiin!

Ja totta kai dokumentoin kaiken sitten myös tarkasti teille tänne muruset, niin että pääsette kanssani tutustumaan näihin kiinnostaviin ja ihaniin tuotteisiin! 

8 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Kiva kun jaksoit naputella näin perusteellisen raportin! Itsekin olen vasta suhteellisen vähän aikaa ollut kiinnostunut INCI-listoista ja iholleni laittamieni tuotteiden sisällöstä ja minunkin suuntani on pikkuhiljaa ollut enenevässä määrin suuntautumassa luonnon- ja luomukosmetiikkaan.

    VastaaPoista
  2. Itsekin sain kutsun tuolle samaiselle luennolle, mutta en päässyt, koska aika ei sopinut minulle. Oliko siellä muuten muitakin kauneusbloggaajia?

    Kuulostaa tosi kiinnostavalta, mutta toisaalta tiesin jo ennestään silikoneista ja parabeeneista sen verran kun kirjoititkin. Siitä huolimatta olisi ollut kiva kuunnella myös ihan oikeaa kemistiä, joka tietää miten asiat ovat :)

    Mullakin on sama juttu, olen kääntynyt itsekin pikkuhiljaa luonnollisempaan ihonhoitoon, kun löysin iHerbin :)

    Oijoi odotan jo mineraalimeikkipostaustasi, toivottavasti ihastut mineraaleihin kuten minäkin ja monet muut bloggaajat!

    VastaaPoista
  3. Hejps,

    Waude miten mielenkiitoinen postaus! Lisätieto tulee todella tarpeeseen!

    Rva Omenapuu

    VastaaPoista
  4. Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

    Mulla pisti silmään tuo vismutoksikloridin turvallisuuden perustelu alhaisella palautusprosentilla. Kaikki kaupat eivät suinkaan (Norjassakaan) ota vastaan kosmetiikkapalautuksia "hygieniasyistä". Lisäksi oireita on saattanut saada lukematon joukko ihmisiä, jotka ovat saaneet mukaansa vain testerin, todenneet ettei pohja sovi heille ja jättäneet itse tuotteen ostamatta. Moni myös saattaa lahjoittaa ärsytystä aiheuttaneen tuotteen eteenpäin, tai vain jättää laatikon pohjalle pölyttymään käyttämättömänä.

    Mielestäni PALJON parempi perustelu olisi tässä tapauksessa tieteelliset tutkimukset, joista on oikeasti tilastollisia tosiseikkoja saatu esille.

    Anteeksi kun nyt tuli vähän negasävytteinen kommentti, en tarkoita tätä nyt mitenkään sua vastaan! :) Ärsytti vaan kovasti tuo luennoitsijan mielestäni hieman epäpätevä perustelu, kun tällaisissa asioissa luottaisin mieluummin tutkimuksiin kuin luuloihin siitä, että palautusprosentti todella jollain tapaa kuvastaisi sitä, kuinka paljon oireita tuote iholle aiheuttaa.

    VastaaPoista
  5. Mohn: Kiitos, kiva kun tykkäsit! Olisin mielelläni kirjoittanut tästä mielenkiintoisesta aiheesta vaikka kuinka paljon, mutta postauksesta tuli niin pitkä jo näin, että oli pakko vain lopettaa. Mutta ehkä palaan aiheeseen vielä! :)

    INCI-listat ovat kyllä hurjan mielenkiintoisia! Minulle on niiden kautta avautunut aivan uusi maailma. En enää katso yhtään niin paljon tuotteen merkkiä ja hintaa ja mainoksissa luvattuja vaikutuksia, vaan yritän ihan todella ymmärtää mitä tuote sisältää. Ja siltä se vain näyttää, että luonnonkosmetiikassa käytetään usein parempia ja vaikuttavampia raaka-aineita kuin muussa kosmetiikassa, ei voi mitään... :)


    Mirssiina: Tosi harmi kyllä kun et päässyt!!

    Valitettavasti paikalla ei ollut muita kosmetiikkabloggaajia, vaikka oli kyllä varmaan kutsuttu. Päiväaika oli tietysti hankala monille. Lisäkseni paikalla oli vain muutamia lehtien kauneustoimittajia, ei muita. Puhuttiin kuitenkin tilaisuuden järjestäjien kanssa, että olisi kiva jos mahdollinen seuraava tilaisuus olisi enemmän ilta-aikaan niin että useampi pääsisi. :)

    Ja voi, Dermanorin kemistillä oli kyllä paljon enemmänkin esityksessään tietoutta noista kosmetiikan raaka-aineista kuin tähän kirjoitin. En vain itsekään ymmärtänyt ihan kaikkea. :) Lisäksi hän osasi vastata moniin hankaliinkin kysymyksiin. Olin niin kiinnostunut, että sain lisäksi vielä paksumman nivaskan kosmetiikan kemiasta ja vaikutuksista mukaani edellisen päivän luennolta, joka oli pidetty kosmetologeille ja muille ammattilaisille. Eli tietoa kyllä löytyi! :)

    Mutta sulla on kyllä itselläsikin valtavasti tietoa näistä asioista! Mun mielestä susta tulisi vaikka erinomainen kemisti tai lääkäri, sen verran paljon tiedät näistä asioista jo nyt. :)

    Olen tosiaan ollut hirveän pitkään kiinnostunut mineraalimeikkipohjista, mutta olen vain ollut niin pitkään vannoutunut meikkivoidetyttö, että en ole uskaltanut ja saanut aikaiseksi vaihtaa mineraalimeikkipohjiin. Koitan sitten kirjoittaa myös siitä kokeilusta oikein perusteellisen selvityksen tänne, tosi kiva kun se kiinnostaa! :)


    Rva Omenapuu: Oikein kiva kun juttu kiinnosti! Eli täytyy varmaan toisenkin kerran kirjoittaa näistä kosmetiikan ainesosista ja inci-listoista. Sain tuolta luennolta sen verran paljon hyvää tietoutta mukaani, että varmasti siitä riittäisi aineistoa myös jatko-osaan. :) Voisin myös koittaa analysoida joidenkin itse käyttämieni kosmetiikkatuotteiden ainesosalistoja jos se kiinnostaisi. :)


    Elisa: Kiitos, kiva kun kiinnosti!

    Minusta kommenttisi on oikein hyvä, näissä asioissa pitääkin minusta olla kriittinen valmistajien tietoja kohtaan!

    Mutta tässä tapauksessa virhe oli kyllä minun, eli kyllä luennoitsija perusteli tuota asiaa myös tieteellisemmillä faktoilla kuin vain pelkillä palautusprosenteilla. Ongelmana oli vain se, että minä täytenä näiden asioiden amatöörinä ymmärsin kunnolla vain sen palautusprosenttiosuuden, ja siksi kirjoitin tähän juttuun enemmän siitä. :)

    Luentomuistiinpanoissani oli kuitenkin tarkemmin myös siitä vismutoksikloridin turvallisuudelta tieteelliseltä kannalta, joten voisin koittaa kirjoittaa siitä enemmän vaikka näihin kommentteihin jos se kiinnostaa. Ja lisäksi sanoivat Dermanorilta että heihin ja kemisti Kjersti Johanseniin saa aina ottaa yhteyttä missä tahansa tuotteisiin liittyvissä kysymyksissä, joten myös sieltä voi suoraan kysyä jos haluaa. :)

    VastaaPoista
  6. Olen kokeillut bareMineralsin pohjaa muutama vuosi sitten ja ainakaan mulle se ei sopinut. Pohja sai kasvoilla aikaan ihan järjettömän pistelyn ja kutinan. Iho ei kuitenkaan reagoinut punoittamalla tai pukkaamalla mitään näppyä. Kutina ja pistely oli vaan todella sietämätöntä. Itse veikkaan, että sen aiheutti juuri tuo vismutti, mutta varma en tietenkään voi olla.

    Löytyypä blogistakin vuodelta 2010, kirjoitus mun bM kokemuksista ;)

    http://blackkohl.blogspot.com/2010/02/bareminerals-kokemuksia-experiences.html

    VastaaPoista
  7. Niin, ja kyllä muo silti tuon vähemmän mukavan Original pohjakokemuksen jälkeekin matte pohja edelleen kiinnostaa ;)

    VastaaPoista
  8. Heidi B: Olipas kiinnostavaa kuulla sun bareMinerals -kokemuksia! Todella pelottavaa tuollainen, jos kasvot kutisevat ja pisteleät, eihän sellaista tuotetta tee tietenkään mieli enää käyttää!

    Minut kyllä bareMineralsin esitys vakuutti siitä, ettei tuo vismutti olisi vaarallista. En usko että sellaista tuotetta saisi myydä ainakaan Pohjoismaissa, joka olisi vaarallista tai myrkyllistä iholle. Mutta oudolta tuollainen kamala kutina silti tuntuu, varsinkaan jos muut mineraalimeikkipohjat eivät ole aiheuttaneet sitä.

    Minulla on aika herkkä iho, joka reagoi helposti, joten todella mielenkiinnolla nyt odotan, että mitä tuo tuote aikaansaa minulla...

    Lupasin jo Elisalle tuolla vähän aiemmin kirjoittaa vielä tarkemmin mitä siinä Dermanorin esityksessä sanottiin vismutoksikloridista, kun en oikein itse siitä muuta ymmärtänyt kun tuon palautusprosenttijutun. Sun kohdalla olisikin siis varmasti tullut tuotteesta palautus. :(

    Eli tässä tarkemmin vismutoksikloridista luentomuistiinpanoista:

    "Bare Escentualsin kilpailijat väittävät, että vismutoksikloridi olisi myrkylllistä ja haitallista iholle. He kutsuvat sitä vismutiksi, "nimi viittaa metalliyhdisteeseen". Vismutti oxychloride ei ole metallia vaan mineraalisuolaa kuten natriumkloridi (Natrium + myrkyllinen kloridi).

    Vismutoksikloridi (BiOCI):

    Kun elementit reagoivat keskenään, syntyy uusia molekyylejä, jotka ovat hyvin erilaisia ominaisuuksiltaan.

    Bi3 + Cl- + H2O = BiOCl (s) + 2 H+.

    Esim. ruokasuola: Natrium (metalli) + Kloori (kaasu) = ruokasuola (natriumkloridi).

    Samalla tavalla syntyy vismutoksikloridi: Vismutti (metalli) + Happi (kaasu) + kloori (kaasu) = bismuth oxychloride"

    Eli ymmärtääkseni ideana oli osoittaa, että myös ruokasuolan aineet erikseen voivat olla myrkyllisiä, mutta kun ne laitetaan yhteen, syntyy tuote joka ei ole myrkyllinen.

    Yhtenä arveluna mahdollisen allergisen reaktion aiheuttajana bareMineralsin tuotteista luennoitsijalla oli tuotteiden levittämiseen käytetyt vuohenkarvasiveltimet, joista allergia voisi myös aiheutua. Kuulemma myöskään mitään tutkimuksia siitä, että vismutoksikloridi olisi myrkyllistä ei ole julkaistu. BareMineralsin tuotteissa se antaa puuterisille tuotteille kuulemma sen "nice glown".

    Eli ei tämä varmaan selviä kuin itse kokeilemalla. Luulen että herkkä ihoni tulee kyllä helposti reagoimaan jos tuotteissa on jotain epäsopivaa. Toivotaan että ei! :)

    VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! :)