lauantai 27. syyskuuta 2014

Advanced Style ja Dior and I -muotidokumenttielokuvat

Helsingissä on yhtäkkiä alettu esittää muotidokumentteja elokuvateattereissa. Keväällä Fashion Film Festivaleilla ja nyt syksyllä Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla.  

Monet dokumentit ovat tulleet myöhemmin myös tv:stä Teemalta ja Avalta, joten ei-helsinkiläiset: worry not.Kuva helsinkiläisten vanhempien rouvien suosiman liikkeen Marja Kurjen ikkunasta.

Keskellä taidokasta värien yhdistelyä ja Burberry Prorsumin syksyn 2014 -muotinäytöksessä nähty tapa sitoa huivi vyötäröltä kiinni kapealla vyöllä. 


Advanced Style on newyorkilaisen valokuvaajan nerokkaasti nimetty blogi, jossa on streetstyle-kuvia 60-90 -vuotiaista tyylikkäistä naisista New Yorkin kaduilla. Nyt samoista rouvista on tehty myös dokumenttielokuva.

Olen itse aina ihaillut värikkäästi ja näyttävästi pukeutuvia vanhempia rouvia, mutta en ole aiemmin ajatellut, että kyseessä on tosiaan "advanced style", vuosien elämänkokemuksesta kehittynyt maku. Newyorkilainen valokuvaaja oli huomannut tämän, ja ryhtynyt kuvaamaan naisia blogiinsa. 

Blogi on aivan hurmaava, kuten elokuvakin. Turbaaneja, statement-koruja, jalokiviä, Chanel-laukkuja ja oransseja tekoripsiä. 

We can learn from these ladies, girls!

Helsingissä paras paikka bongata tyylikkäitä rouvia on varmasti Stockmann.

Myös ranskalainen huippumuotitalo Lanvin kunnioitti Advanced Style -leidejä nostamalla heidät syksy/talvi 2012 -kampanjansa tähdiksi. Eräs naisista sanookin dokumentissa hauskasti: "I'm the face of Lanvin, you know".
Diorin kevään 2012 Garden Party -kokoelman Collectors Palette Milly Garden. Toisen Garden Clutch -paletin nimi oli Granville Garden. 


Toinen aivan ihana muotidokumentti oli Dior and I, jossa päästiin kurkistamaan huippumuotitalon sisälle muotisuunnittelijan luovaa prosessia.  

Dokumentti alkaa keväästä 2012, kun belgialainen Raf Simons on nimitetty yllättäen potkut saaneen John Gallianon tilalle Diorin pääsuunnittelijaksi. Simonsilla on vain 8 viikkoa aikaa luoda Diorille uusi haute couture -kokoelma.
Vasta kun näin dokumentissa Christian Diorin kotitalon Granvillessa, ymmärsin että tämä Diorin ihana Blooming Bouquet -tuoksu on saanut värinsä, nimensä ja tuoksunsa sen inspiroimana.

Pullossa näkyy muitakin Diorille tyypillisiä elementtejä kuten rusetti ja kukonaskel-kuviointi pohjassa.  
 


Dokumentissa nähdään Diorin päämaja ja lippulaivamyymälä Pariisissa Avenue Montaignella, ateljé-ompelimo sekä Christian Diorin kotitalo ja puutarha Granvillessa Normandiassa, joka toimii nykyään museona.

Lopuksi päästään Raf Simonsin kauden ensimmäiseen Diorin muotinäytökseen Pariisiin. 

Muotinäytös pidetään asumattomassa vanhassa talossa, jonka jokainen huone peitetään kukilla. Aivan henkeäsalpaavan kaunista, ja juuri sitä jota haute couture, Dior ja Pariisi parhaimmillaan on! 

6 kommenttia:

 1. Ihastuttava postaus! Advanced Stylen monivuotinen fani täällä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, kivaa että tykkäsit! :)

   Minä löysin Advanced Style -blogin vasta tämän dokumenttielokuvan kautta ja innostuin hirveästi. Selasin heti melkein koko blogin läpi, aivan upeita kuvia ja loistava idea kuvata kokeneempien newyorkilaisladyjen tyyliä. Kuvista saa valtavasti inspiraatiota myös omaan pukeutumiseen. Olenkin alkanut nyt katsoa myös kaupungilla vanhempien naisten pukeutumista aivan uudella tavalla. Ennen kiinnitin huomiota enemmän vain omanikäisiin, nyt olen huomannut että vanhemmilla rouvilla voi usein olla tosi elegantteja asuja ja heiltä voi oppia paljon. :)

   Poista
 2. Ooh, kuulostaa niin hyvältä tuo Dior -dokumentti. Haluan nähdä sen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi se oli niin ihana! Toiveet ovat kyllä korkealla, että se tulee myöhemmin myös tv:stä Teemalta tai Avalta, sillä ainakin saman ohjaajan aiempi dokumentti Amerikan Voguen ex-päätoimittajasta Diana Vreelandista kertova "The Eye Has to Travel" tuli televisiosta myöhemmin, kun se oli ensin esitetty Fashion Film Festivaleilla Helsingissä.

   Toinen hyvin samantyyppinen Dior-dokumentin kanssa oli muuten Chanelin Haute Couture -ateljeesta ja pääsuunnittelijasta Karl Lagerfeldista kertova dokumentti, joka myös tuli tv:stä jokin aika sitten. Siinä päästiin puolestaan kurkistamaan Chanelin ompelimoon ja Karl Lagerfeldin elämään, sekin oli tosi ihana. :)

   Dior-dokumentin ohjaaja oli Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla haastateltavana dokumentin jälkeen. Hän kertoi, ettei Dior tai Raf Simons sensuroinut dokumentista etukäteen mitään, vaan kaikki näytettiin mitä haluttiin, ilon ja stressin hetket ja erimielisyydetkin ennen kokoelman valmistumista ja upeaa muotinäytöstä. Hienoa!

   Poista
 3. Voi, tuo Advanced Style on kyllä niiiin ihana sivusto! Kiitos kun linkkasit sen :) Rakastan tarkkailla vanhoja tyylikkäitä naisia ja miehiä, joilla selkeästi on kokemuksen tuomaa kenttäetua nuoriin teinikaunottariin verrattuna.

  Haluan kyllä nähdä molemmat dokumentit, ihanaa että tulevat myös Areenaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olin valtavan iloinen, että löysin Advanced Style -blogin tämän elokuvan kautta. Upeaa, että myös vanhempien rouvien street-tyyliä New Yorkissa on taltioitu blogiin, todellakin sen arvoista!

   Vanhemmat naiset pukeutuvat muutenkin usein tosi mielenkiintoisesti. He osaavat yleensä tyylisäännöt jo nuoruudestaan, ja joko toteuttavat niitä aivan täydellisesti (kengät ja laukku täsmälleen samaa sävyä, tyyliin sopivat korut ja siistit vaatteet kaikki sävy sävyssä), taikka sitten ryhtyvät vankalla kokemuksella rikkomaan niitä, ja se vasta kiinnostavaa onkin. Nyt kun silmäni ovat avautuneet, niin Helsinginkin katukuvassa näkyy tosi mielenkiintoista tyylittelyä, ja myös erittäin komeita vanhempia herroja! :)

   Toivotaan tosiaan että molemmat dokumentit tulevat myös tv:stä myöhemmin. Sekä Teemalla että Avalla on ollut mielestäni molemmilla aiemmin Muotiviikko, jossa on nähty tosi paljon kiinnostavia muotidokumentteja. Täytyy toivoa että sellainen tulee taas pian! :)

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! :)