perjantai 5. syyskuuta 2014

Muotiperjantai; Svenskt Mode -näyttely 2000-2015

Tukholmassa käydessäni siellä oli viimeisiä päiviä menossa Sven-Harrys konstmuseumissa  Vasaparkenissa näyttely Svenskt Mode 2000-2015.


Sven-Harrys konstmuseum on uusi museo hyvin modernissa, messingillä päällystetyssä kultaisessa talossa keskellä puistoa. Vasaparken on muutaman kilometrin päässä Tukholman keskustasta.

Aluksi ajattelin, että ruotsalaista muotia 15 vuoden ajalta, mitä niin ihmeellistä siinä on, että siitä kannattaa pitää oma taidenäyttely?

Sitten kun katsoin näyttelyssä esillä olevia vaatemerkkejä aloin ymmärtää: Cheap Monday, Acne, Rodebjer, Weekday, Nudie, Tiger of Sweden, The Local Firm, Blk Dnm, Odd Molly, House of Dagmar, Our Legacy, Minimarket, Fifth Avenue Shoe Repair, Filippa K, Whyred, J. Lindeberg, Carin Wester, Hunkydory, Hope...

Nämä merkit toivat 2000-luvun alussa muotiin farkut, rock chicin ja mustan värin.


Aivan kuin esim. mahtava ruotsalainen indie-yhtye The Sounds ja sen upea laulajatar Maja Ivarsson.  


Näyttelyssä oli esillä myös ruotsalaisille artisteille tehtyjä asuja.

Tässä on House of Dagmarin tyttödj-duo Icona Popin New Yorkin Times Squaren esiintymiseen vuonna 2013 suunnittelemat esiintymisasut.

Hauska sattuma, sillä olen viime aikoina kuunnellut paljon Icona Popin loistavaa I don't care, I love it -biisiä (linkki Youtubeen). 


Musta väri muoti-ilmiönä oli kuvattu näyttelyssä hienosti kokoamalla yhteen huoneeseen pelkkiä mustia asuja. 

Niissä huomasi, kuinka suuri merkitys on leikkauksella, materiaalilla ja struktuurilla, vaikka väri on sama. 

Ehdottomasti 2000-luvun muodikkain väri!


Tämä Fifth Avenue Shoe Repairin miestenpaidoista ommeltu mekko keväältä 2009 oli aivan fantastinen. 

Jos tätä olisi vielä ollut kaupoissa jäljellä, olisin kävellyt suoraan ostamaan sen.

Näyttelyssä oli hauskaa myös se, että periaatteessa melkein kaikki asut ovat varmaan joskus olleet Åhlensilla ja NK:lla myynnissä. Molemmissa tavarataloissa on isot ruotsalaisen muodin osastot. 


Museon katolta oli hienot näkymät Vasastaniin.

Oi kuinka kaipaankaan noihin Tukholman aurinkoisiin päiviin. Voi kun pääsisin pian takaisin!


Tässä on lemppariasuni koko näyttelystä, eli Odd Mollyn ihanasti nimetty I so deserve my Sunday morning reward.

Tummansinisen ja roosan väriyhdistelmä oli tosi kaunis. Asussa oli virkattu pitsinen hame ja kudottu villatakki, satiinitoppi ja vaaleanpunaiset puukengät. Aivan ihana!

4 kommenttia:

 1. Kiitos taas näistä kivoista Tukholman terveisistä. Mielenkiintoinen kurkistus muodin historiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit! <3

   Minulle tuli mukavia muistoja tuosta 2000-luvun alkupuolen muodista Tukholmassa, sillä silloin myös Söderin alue oli nousussa, ja siellä kiertelin trendi-putiikkeja aikoinaan. Acne oli silloin aika uusi merkki ja the coolest thing ever. Ja Odd Molly on minusta aina ollut vain ihana. :)

   Kävimme muuten myös Fotografiska-valokuvamuseossa. Sitäkin suosittelen kovasti, erityisesti yläkerran kahvila oli upea. Fotografiska on vähän syrjässä keskustasta Slussenin alueella, mutta well worth the trip. :)

   Poista
 2. Mä huomasin ilokseni kiinnostuttuani eettisemmistä merkeistä, että Fair Wear Foundationin listoilla on useampia ruotsalaisia laatumerkkejä, mm. Acne, Filippa K, Haglöfs, Odd Molly, Nudie. Minusta on mahtavaa, että jos joutuu laittamaan euroja tiskiin, niin näistäkin asioista on huolehdittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla! Eko-jutut ovat muutenkin Ruotsissa pinnalla, joten hienoa kuulla että myös vaatemerkit panostavat siihen.

   Acne ym. ovatkin aika kalliita, joten hyvä jos rahoille saa vastinetta myös tässä muodossa. Brandi on mietitty loppuun asti, jokaiselta kantilta. :)

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! :)