torstai 21. elokuuta 2014

Vintage-kampauksen tekeminen, 1940-luku

Lukijatoive!

Kävin keväällä kaksi lyhyttä vintage-kampauskurssia. Toinen oli kahden päivän kurssi helsinkiläisessä Pinkki Paplari -kampaamossa ja toinen yhden päivän kurssi Pin-Up Garage -kaupassa, johon kuului myös meikki ja valokuvaus (juttuni kampauskursseista täällä).

Jos on amatööri hiusten laittamisessa kuten minä, suosittelen ehdottomasti noita kursseja, joissa voi opetella käytännössä vanhanajan kampausten tekemistä. 


Taitavammille hyvä vaihtoehto on varmaan myös tämä Style Me Vintage, Hair -kirja. Samassa Style Me Vintage -sarjassa on ilmestynyt myös osat Make-Up ja Clothes.

Myös Youtube-videoista on helppo katsoa mallia. Minulle on suositeltu näitä Cherry Dollfacen videoita.

Style Me Vintage -kirjassa neuvotaan mm. 1940-luvun Victory Rolls -kampauksen tekeminen. Oma versioni on muunnelma siitä ja kaikesta kursseilla oppimastani.


1940-luvun kampauksen pohjalle tarvitaan kiharat. Ne voi tehdä lämpörullilla, papiljoteilla, kihartimella, suoristusraudalla, ihan millä vaan.

Itse pyrin suosimaan näitä Pin-Up Garagesta ostamiani Rockin' Rollers -kiharruspatukoita (35 euroa, nettikaupassa täällä), sillä niillä saa kiharat ilman lämpöä. Ne voi laittaa illalla yön yli vähän kosteaan tukkaan, johon on lisätty vähän muotovaahtoa. 

Rockin' Rollerseilla on aika helppo nukkua, sillä ne eivät paina päätä. Ilman lämpöä tehdyt kiharat säästävät hiuksia kuumuudelta ja myös kestävät paremmin kuin kihartimella tehdyt, koska hiukset ovat kuivuneet muotoonsa.


Todeta kuitenkin täytyy, että lämpörullilla tai papiljoteilla saisi tarkemmat ositukset hiuksiin, enemmän nostoa tyveen ja säännöllisemmät kiharat kuin näillä patukoilla. Siitä olisi myöhemmin apua kampauksen muotoilussa. 
 
Mutta erityisesti pitkiin hiuksiin, jossa kiharretaan enemmän latvoja kuin nostetaan tyveä nämä Rockin Rollersit ovat mielestäni hyvät. Omat hiukseni ovat siinä rajoilla.


Vintage-kampauksen tekemiseen tarvitaan pehmeä, silotteleva harja (kuvassa musta). Muutamalla eurolla sellaisen löytää kuulemma yleensä kemppariosastoilta, omani ostin Pinkki Paplari -kampaamosta. 

Tupeeraamiseen tarvitaan tupeerausharja tai -kampa (kuvassa puunvärinen). Harjojen lisäksi tarvitaan hiusvahaa kiharoiden viimeistelyyn, hiuspuuteria tupeeraukseen sekä hiuspinnejä.

Kukat ja muut hiuskoristeet näyttävät vintage-kampauksissa ihanilta, ja ovat hyviä myös siitä, että niillä saa peitettyä pinnejä tai vähemmän onnistuneita kohtia. Omat trooppiset kukkani olen saanut blogin kautta Glitteristä.


Tältä kiharat näyttävät, kun Rockin Rollersit ottaa pois. Aika puudeli.


Ne kannattaa heti harjata kunnolla läpi. Tässä ei tarvitse olla yhtään varovainen, varsinkaan jos kiharat on tehty yön yli kosteaan tukkaan, sillä ne eivät häviä mihinkään. Itse käytän kiharoiden aukiharjaamiseen ihan tavallista leveää piikkiharjaa.

Nythän tässä alkaa olla jo ihanaa 1930-luvun fiilistä!


Mutta sitten tupeerataan. 

Hiussuortuvasta otetaan toisella kädellä kiinni, tyveen tupsutetaan hiuspuuteria ja sitten muutamalla päättäväisellä vedolla vedetään tupeeraus hiusten tyveen. 

Lopputulos on aluksi hattarapesä, mutta siitä voi sitten lähteä silottelemaan pintaa ja muokkaamaan kampausta sillä pehmeällä harjalla ja käsin asettelemalla.  Takaa pitäisi alkaa näyttää tältä, kun tupeerauksen pintaa silottaa harjalla lainemaiseksi kiharoiksi.

1940-luvun kampaukseen kuuluvat olennaisesti sivuilta ylösnostetut rullat, Victory Rollsit.

Ohimoilta hiussuortuvat tupeerataan aluksi tulevien rullien sisäpuolelta eli niskan puolelta. Sitten etupinta silotellaan harjaamalla hiussuortuvaa pehmeällä harjalla kättä vasten. 

Jos hiukset ovat pitkät, voi tehdä oikeat Victory Rolls -rullat pyörittämällä hiukset kahden sormen ympärille rullaksi ja kiinnittämällä pinneillä takaa ylös.

Minä teen tällaiset huijausrullat, joissa hiusten latvaa vain kieputetaan muutaman kerran itsensä ympärille, ohimoilta työnnetään tyvi kohotukseksi eteen ja pinnitetään kiinni.

Apua kun tämä on vaikea sanallisesti selittää, mutta todellisuudessa ihan helppoa!Vaikeinta minulle on saada vintage-kampauksessa sellaista sileää, yhtenäistä ja kiiltävää kiharamattoa. Siinä pitäisi vain rohkeasti harjata kiharaa auki ja muodostaa siitä samalla yhtä suurta lainetta.

Myös hiusvaha auttaa, eli sillä pitäisi "kiillottaa kiharaa" niin kuin kampaajat sanovat. Sitä saisi laittaa ihan reippaasti kiharan pintaan samalla kun tupeerauksen jälkeen silottaa hiusta, jotta kiharasta tulisi sellaista veistosmaista ja sileää.

Lopuksi laitetaan vähän kevyttä hiuslakkaa päälle kiinnittämään.


Vaikka kampauksen rakenne ja muoto olisi minulla yleensä suhteellisen oikea, minun kiharani näyttävät kyllä valitettavasti usein viimeistään muutaman tunnin päästä vähän pörröisiltä. Siinä on vielä harjoittelemista!


Näistä Victory Rollseista tai "huijausrullista" voi lähteä muotoilemaan myös monenlaista muunnelmaa. Nutturaa taakse, 1960-luvun tyylistä Brigitte Bardot -tukkaa, sivut voi kohottaakin pinnien sijaan sivukammoilla jne.

Vintage-kampaus pysyy yleensä monta päivää hyvänä kun sen kerran kunnolla tekee, joten siinäkin mielessä kätevää. Viimeisenä päivänä voi vaikka purkaa rullat ja käyttää 1960-luvun tyyliin huivia pantana, ja taas saa yhden päivän käyttöaikaa lisää! 

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Hei, miten hauskaa jos tästä oli hyötyä! Yllättävän vaikeaa on sanallisesti selittää noita kampausohjeita, vaikka itse kampauksen tekeminen onkin aika helppoa ja nopeaa. Olisi varmaan itsekin pitänyt tehdä video. :)

   Poista
 2. Oi! Noita kirjoja pitää kyllä käydä etsimässä jostain! Löytyisköhän kirjastosta..?

  Olisi kyllä kiva itsekin käydä jossain kampauskurssilla, kun olen todella huono laittamaan hiuksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löytyisi! Tuota Style Me Vintage -kirjasarjaa suositeltiin nimenomaan Pinkki Paplarin kampauskurssilla. Itse ostin ensimmäisen osan Stockmannilta n. 20 eurolla, ja tilasin loput netistä n. 10 euroa kpl. Hair ja Make-Up -kirjoista on jo ollut paljon iloa, kun aina välillä tarkistan sieltä jotain yksityiskohtia tai opettelen uutta.

   Minä en tiennyt hiustenlaitosta juuri mitään ennen kuin menin Pinkki Paplarin kurssille. Vasta siellä opin kuinka tehdään kunnon kiharat ja tupeeraus, ja miten tärkeää esim. hiusten osittaminen kampauksen pohjalle on. Minusta kampauskursseja voitaisiin ihan hyvin pitää myös nykyajan kampauksista eikä vain vintage. Olisi tosi hyödyllistä jos joku opettaisi kunnolla esim. föönaamaan tai letittämään tukkaa. :)

   Poista
 3. Rockn`Rollersit vaikuttaa tosi hyviltä. Nätit kiharat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rockin' Rollersien ehdottomasti paras puoli on se, että ne eivät paina juuri yhtään päätä nukkuessa. Harvat rullat ovat sellaiset, että eivät yhtään tunnu.

   Aluksi vierastin niiden leopardikuosia kun rullia ei saa muussa kuosissa, mutta nyt totuttuani siihen se onkin aika kiva, funky! :)

   Kiitos! Lämpörullilla tulisi kyllä säännöllisemmät kiharat ja parempi kampauspohja minun tukkaani, mutta en haluaisi kuluttaa hiuksia yhtään turhaan, joten siksi pyrin suosimaan tätä hellävaraista, lämmötöntä vaihtoehtoa. :)

   Poista
 4. Heipä hei! Arvaapa ollaanko taas samoilla linjoilla. Minulla nimittäin pöydälläni Vintage frisyrer - kirja. Uusi ja oikein kiva, löytyy HelMet-kirjastosta kunhan ehdin palauttaa.

  Kaunis kampaus sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No heippa! Ja tämähän ei yllätä minua yhtään, ihme on vain se, että ei olla taas peräkkäisinä päivinä kirjoittamassa asiasta. Meillä on kyllä joku kohtalonyhteys, niin hauskaa! :)

   Ja kiitos vinkistä, Vintage Frisyrer olisi mitä ihaninta syyslukemista. Täytyy sitten vuorostaan lainata se sinun jälkeesi. Kivasti ajateltu, kiitos! Juuri palasin Ruotsista, joten ruotsinkielikin olisi nyt tuoreena muistissa.

   Kiitos paljon! Vintage-kampaus tuo aina ylimääräistä iloa ja glamouria arkeen. Nytkin minulla on taas rullat hiuksissa yön yli, jotta saan maanantaiksi vintage-kiharat! :)

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! :)