keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Luonnollisempia itseruskettajia; Lavera ja Vita Liberata

Tämä viikko on ollut kuin elämää tropiikissa. Olemme täällä Helsingissä ihan huumassa, kun täällä on ollut niin lämpimät säät jo monta päivää. Summertime, and the living is easy...Viikonloppuna pääsin vihdoin ensimmäistä kertaa tänä kesänä myös yhteen lempipaikkaani Helsingin Uimastadionille.

Kummasti alkoivat kyllä taas itseruskettajat kiinnostaa, kun rantauduin paikalle kalmankalpeana Suomen talven jäljiltä yhdessä muiden uimareiden kanssa (ei kuvia, sorry!). 


Kaksi lemppari-itseruskettajaani on tässä. Hawaiian Tropic Gradual Bronzea ei saa nykyään enää oikein mistään (eikä ainakaan Suomesta, koska maahantuonti on tietääkseni loppunut). Onneksi Stockan myyjä osasi aikoinaan suositella sen tilalle harvinaisen samanlaista korvaavaa tuotetta Garnier Summerbody.

Kumpikin ovat asteittain ruskettavia, koska hyvin vaalealle iholleni ja suurpiirteiselle luonteelleni ei oikein mikään muu sovi. 

Käytän itseruskettajaa ympäri vuoden noin kerran viikossa kasvoille ja decolteelle, koska pidän sen tuomasta terveestä väristä. 

Sain kyllä talvella noottia ammattikosmetologilta, kun käytin viiime vuoden aikana yhteensä 4 pulloa itseruskettajaa, mutta vain yhden pullon kasvojen puhdistusainetta. Mutta sorry, Sensain puhdistustuotteet ovat vain niin laadukkaita, että niitä ei paljon kulu, sen sijaan kun itseruskettajaa käytetään paljon laajemmalle alueelle vartalossa. Tämän ansiosta sain kuitenkin ihastuttavan lempinimen "rouva itseruskettaja". Silti minun on kyllä puolustuksekseni sanottava, että en kulje ympäriinsä oranssina kuin porkkana, vaan mielestäni ihan normaalin värisenä, kun lähtötilanteenikin on jo niin vaalea. 

Mutta onko sen vuoksi ihme, että minulle lähetellään testiin aika paljon näitä erilaisia itseruskettajia, kun tykkään kerran niitä käytellä. Lisäksi olen tosi rasittava itseruskettajien mainostaja aina kun joku alkaa puhua solariumista tai auringonotosta. Olen sitä mieltä, että itseruskettajat ovat ihon kannalta paljon turvallisempi vaihtoehto kuin aito aurinko tai solkku. Silti minuakin vähän epäilyttää, ovatko itseruskettajat täysin harmittomia nekään. Olenkin nyt päättänyt vähentää niiden käyttämistä, ja koittaa myös käyttää luonnollisempia versioita. 

Tuotekehityksen huipentumana on onnistuttu kehittämään luonnonkosmetiikkaa oleva Laveran itseruskettaja ja lähellä sitä oleva Vita Liberata.  


Laveran itseruskettaja uudistui tänä vuonna. Aiempi vasemmanpuoleinenkin on ollut suosittu, mutta nyt koostumusta on muutettu samalla kun pakkaustakin on päivitetty vähän. Ihme, että Lavera uskalsi kajota koostumukseen, kun vanha versio on kuitenkin voittanut erilaisia palkintojakin ym.

Jos nyt oikein osasin Laveran ainesosaluetteloa tulkita, niin luulen että uuteen versioon on lisätty itseruskettajissa yleensä käytetyn DHA:n lisäksi Erythrulose-nimistä ainesosaa. Google-tutkimukseni mukaan DHA:ta saadaan sokerijuurikkaista ja Erythrulosea vadelmista, ja kumpaakin voidaan valmistaa myös teollisesti. Erythrulosen pitäisi kestää rusketuksessa pidempään, olla vähän vaaleampi ja ehkä vähän punertavampi kuin pelkkä DHA-rusketus. 

Laveran vanha itseruskettaja on tehnyt kultaista, keskivahvaa rusketusta. Se tuoksuu mantelimaidolle, ja on koostumukseltaan aika paksua valkoista voidetta. 

Uudessa itseruskettajassa koostumus on mielestäni ehkä vähän ohuempaa kuin alkuperäisessä, ja tuoksu on miedompi. Lopputulos värissä on myös vähän punertavampi, mikä voi olla helpotus joillekin, sillä vanha versio oli aika keltainen. Itse kyllä pidin nimenomaan vanhan Laveran sävystä, mutta oma ihoni onkin keltapohjainen.


Otin vertailukuvankin. 

Vasemmalla Laveran vanha, keskellä Laveran uusi ja oikealla Vita Liberata.  Vita Liberata on maailmalla suosittu sarja, johon mm. meikkaaja/bloggaaja Saara Sarvas on kovin ihastunut. 

Valitsin testiin Vita Liberatan laajasta valikoimasta asteittain ruskettavan Warm: Body -itseruskettajan sävyssä Light. Sen alle sain vielä Skin Plumping Peptide Mist -suihkeen, jolla iho voidaan kosteuttaa ennen itseruskettavan levittämistä. Jos ennen itseruskettajaa nimittäin käyttää iholle öljyistä voidetta heikentää se itseruskettajan imeytymistä ja lopputulos voi olla laikukas. Lisäksi iho kannattaisi aina kuoria ennen itseruskettajaa.

Vita Liberataa levitetään erillisellä lapasta muistuttavalla hanskalla, jonka hinta on n. 5 euroa. 

Myönnettävä on, että kaksi tuotetta ja hanska nostaa kohdallani käyttökynnystä, vaikka itseruskettaja levittyykin mielestäni paremmin tuon kosteussuihkeen päälle levityskintaalla laitettuna. Toki sitä voi käyttää ilmankin, mutta pidän kuitenkin tasaista lopputulosta ensisijaisena. 

Rusketustulos Warm Body Lightilla on hyvin luonnollinen. Se on mielestäni vaaleampi kuin Lavera, mutta aavistuksen tummempi kuin Hawaiian Tropicin Gradual Bronze ja Garnierin Summerbody -itseruskettajat. Huomaan sen siitä, että Vita Liberatalla jää rajoja jos en ole tarkkana.    

Vita Liberatan tuoksu on neutraalin miellyttävä, ja koostumus huomattavasti ohuempi kuin Laverassa. Lavera tuntuu kosteuttavammalta ja vartalovoidemaisemmalta kun se on niin paksua. Laveran ainesosaluettelo tukee tätä havaintoa: siellä on soijaöljyä, macademiaöljyä, karitevoita ja auringonkukkaöljyä. 

Vita Liberata on minulle lopputulokseltaan varmempi näin alkukesästä kuin Lavera. Loppukesästä, kun olen ehtinyt vähän jo oikeastikin ruskettua sopii Laverakin. Laveran etuna taas on se, että se on oikeaa sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

Hinnaltaan nämä kaksi itseruskettajaa ovat samaa luokkaa, molemmat maksavat vajaa 20 euroa, kun taas tavalliset Hawaiian Tropic ja Garnier maksavat puolet vähemmän eli alle 10 euroa. Stockmannilla tosin kun yritin käydä hintoja katsomassa, itseruskettajahylly oli jo puolityhjä ja sekaisin. Muutkin olivat siis havahtuneet rusketuksen tarpeeseen nyt kun heat wave saapui! 

P.S. Linkitän tähän vielä vanhan juttuni Kevyet itseruskettajat vertailussa viime syksyltä.

P.P.S. Korjasin tässä jutussa vielä Laveran incia koskevaa kohtaa, kun huomasin että itseruskettavassa on Erythrulosen lisäksi myös DHA:ta kirjoitettuna sen koko nimellä Dihydroxyacetone.

17 kommenttia:

 1. Hei apua, mun pitää käydä hamstraamassa pari tuubia Laveraa, jos vanhaa koostumusta vielä löytäisi jostain! Koostumus, sävy ja tummuusaste ovat nimittäin olleet mulle ihan täydelliset. Vita Liberata kiinnostaisi kyllä myös, mutta hinta on tosi suolainen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä havainnot Laveran itseruskettajan muutoksista ovat sitten kyllä ihan puhtaasti subjektiivisia. En löytänyt mistään mitään virallista tietoa miten koostumusta tai sävyä on muutettu. Mutta näin uusi voide käyttäytyi ainakin mun iholla. :)

   Laveran vanha, vahvasti kellankultainen itseruskettaja sopii nähtävästi meidän molempien ihoon hyvin, sillä minäkin olen tykännyt sävystä kovasti. Uudessa ei ole mielestäni isoa eroa, mutta juuri se ihana keltaisuus puuttuu, mistä ominaisuudesta voin kuvitella että jotkut eivät taas ole tykänneet yhtään.

   Yritin Stockalla tullata että mitä tuo Vita Liberatan asteittain ruskettava voide oikein maksaa. Purkki oli vähän erinäköinen kuin pr-toimistosta testiin saamani, mutta sen hinta oli vain 14,90 euroa, kun muut Vita Liberatan "kunnon" itseruskettavat maksoivat huikeat 27,90 euroa pullo. Kosteussuihketta ei ollut ollenkaan myynnissä. :)

   Poista
 2. Hyvinvoinnintavaratalon outlet-osiosta löytyy tuota Laveran vanhaa itseruskettavaa ja vielä puoleenhintaan. Se on meilläkin suosittu, tosin uutta ei ole kokeiltu... Hyvä vertailukuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon tiedosta, nyt kyllä kaikki vanhat Laveran itseruskettajan fanit ilahtuvat. :)

   Olisin kovasti halunnut tietää miksi Laveran koostumusta on nyt uudistettu, kun tiedän monia jotka ovat olleet vanhaankin ihan tyytyväisiä. Itse vain spekuloin, että jos havaintoni siitä että DHA on korvattu Erythrulosella on oikea, koostumuksen muuttuminen voisi mahdollisesti liittyä siihen.

   Hyvä jos kuvasta erottuu sävyt kunnolla! Sitä oli vähän vaikea ottaa, mutta kiva jos se havainnollisti asiaa. :)

   Poista
 3. Mä olin pari vuotta totaalisessa itserusketuskoukussa ja viimeinkin, Brasilian jälkeen, pääsin tästä eroon! Pari kertaa viikossa piti aina käyttää, St.Tropez ja se Moritz oli lemppareita, vaahto ihan must. Mutta Brasiliassa huomasin, että oikea rusketus ei tartu ihoon lainkaan ton itseruskettavan takia ja kun se alkoi hiessä ja aurinkovoiteissa kuoriutua pois, jälki oli KARSEETA. Olinkin sitten ihan semmoinen läikkä-valkoinen ja vasta viikon päästä alkoi edes jotain oikeaa rusketusta näkymään iholla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin että olit koukussa, kun itsenikin on vähän vaikea totutella ajatukseen että vähentäisin radikaalisti itseruskettavien käyttöä. En niitä nytkään käytä kuin ihan vain terveen pohjavärin ylläpitämiseen n. kerran viikossa, mutta epäilen että sekään ei ole kovin hyväksi.

   Pitäisiköhän minunkin käydä Brasiliassa, niin ehkä tämä rusketuksen ihannointi vähän vähenisi. :) Jokasyksyisellä Nizzan matkalla se on kyllä siinä mielessä vähentynyt, että ne aurinkorannoilla makoilevat vanhemmat rouvat eivät ole minusta kovin kauniita, kun iho on ihan ruskea, kuivan näköinen ja ryppyinen. Epäilen, että se johtuu liiallisesta auringosta, joten ehkä vaalea ja kuulas iho olisi kuitenkin sitä kauniimpi. Itseruskettavat ovat vain siitä hyviä, että pitävät minut poissa auringosta. En haluaisi alkaa myöskään kompensoida niiden puutetta aidolla rusketuksella, kun uskon että se on kuitenkin pahempi kuin itseruskettava. Ehkä munkin pitää silti nähdä miltä näyttää kun kaikki itseruskettava kuorituu ihosta pois, josko sitten pääsisin tästä pahasta tavasta eroon. :)

   Poista
 4. Pitäisiköhän testata tuota uutta Laveraa? Olen mallia A4, mitä tulee ihon väriin, vaikka yli kolmekymmentä vuotta jatkuvia kärähtämisiä ovatkin saaneet ihoni hiukan tummumaan. Olen käynyt läpi useimmat kauppojen itseruskettavat, mutta saan jatkuvasti kipeän ihottuman kaikista. Jos allergian aiheuttaja on DHA, tämä uusi voisi toimia....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, nyt kun tarkastin vielä huolellisemmin tuota Laveran itseruskettajan inciä, niin kyllä siinä on myös DHA:ta. Se oli vain aukikirjoitettuna nimellä Dihydroxyacetone. En tiedä miten en sitä eilen illalla tätä juttua kirjoittaessani huomannut. Lisään sen myös tuonne varsinaisen blogijutun puolelle, ettei kukaan erehdy. Olen tosi pahoillani!

   Laveran itseruskettajaa suositellaan silti myös herkälle iholle, eli jos haluat voit tietysti kokeilla myös sitä. Luulisi, että siinä on DHA:ta ainakin vähemmän, kun lisänä on toisena itseruskettavana aineena myös tuota Erythrulosea. Ehkä voisit pyytää siitä alkuun pienen näytteen jostakin kaupasta, jotta voisit kokeilla sopiiko se sinulle. Monet allergiset ystäväni ovat tehneet välillä juuri niin, niin ei tule tehtyä turhia hukkaostoksia. Luulisi, että antaisivat näytteen tuubista mielellään, koska jos tuote sopii, voisivat saada sinusta uskollisen asiakkaan. :)

   Noin yleisesti ottaen en silti kyllä usko että itseruskettajat ovat hyväksi kenenkään iholle. :(

   Poista
 5. Itse käytän itseruskettavia keväällä ja alkukesällä. Talvella en ollenkaan. Tuovat kivasti pirteää ilmettä. Oma suosikkini tähän mennessä on ollut Fake Bake ja Clarins, mutta uudet purtilot/merkit odottavat testaustaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan on hyvä vinkki, että käyttäisi itseruskettavaa vain kevät-kesästä, niin aika olisi huomattavasti lyhyempi kuin minun ympärivuotinen käyttöni. Koska kevät-kesällähän sitä eniten rusketusta haluaa ja "tarvitsee", sen jälkeen alkaa muutenkin vähän päivettyä, ja talvella taas melkein kaikki muutkin ovat kalpeita ja topattuina vaatteisiin. Tosi fiksua! Luulen, että otan saman periaatteen käyttöön, niin ei tarvitse kokonaan luopua itseruskettavista, mutta tulee enemmän kohtuullisuutta niiden käyttöön. Kiitos!

   Fake Baken (ihana nimi!) ja Clarinsin itseruskettavat eivät olekaan minulle ollenkaan tuttuja, mutta varmasti laadukkaita tuotteita. Mielenkiinnolla odotan myös sinulta arviointijuttuja itseruskettavista! :)

   Poista
 6. Palasin tänään Tallinnasta ja kaupoilla kierrellessäni;) huomasin, että Tallinnan Stockmannilla oli Hawaiian Tropicia myynnissä. Eli jos et sitä mistään muualta ja helmpommin löydä, niin tuolta sitä saanee koko kesän:). Piti tulla tänne ilmoittamaan, kun olit heti mielessäni nähdessäni HT:n aurinkovoiteet ja muut tuotteet. Taas yksi hyvä syy lähteä Tallinnaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ja superkivaa kuulla sinusta! Hienoa kun vahvistit tämän, että Tallinnasta saa edelleen Hawaiian Tropicia. Olen itsekin menossa Tallinnaan ensi viikolla, joten täytyy ehdottomasti täydentää varastoja siellä. Kiitos paljon tiedosta! :)

   Toivottavasti sinulla oli muutenkin kiva matka, ihana kun ajattelit myös minua. Tallinna on kyllä niin kiva kaupunki! :)

   Tallinnan Kaubamajassa ei ole ainakaan aiemmin myyty tuota Hawaiian Tropicin Gradual Bronze asteittain itseruskettavaa, mutta täytyy tsekata olisiko siellä Stockmannilla. Se on muutenkin harvinainen tuote, keväällä USA:ssa en myöskään nähnyt sitä missään, vaikka muuten Hawaiian Tropic oli siellä paljon esillä kaupoissa. Harmi, koska se on mielestäni tosi hyvä ja ihana.

   Luulen, että Hawaiian Tropicin osalta on nyt Suomessakin tapahtumassa jotakin, sillä blogiini on viime päivinä tultu ihan hirveän paljon hakusanoilla Hawaiian Tropic. Voi kun maahantuonti olisi palaamassa tännekin, olisi tilausta. Stockmannilla ei kuitenkaan ainakaan vielä viime viikolla näkynyt mitään merkkejä tästä. :(

   Poista
  2. Kiitos:). Matka meni kivasti. :)
   Täytyy kyllä myöntää, etten sen tarkemmin jäänyt pulloja lukemaan kun katsoin, että tuotteiden luona olleessa listassa näkyi mainitun erilaisia aurinkokertoimia. Toivottavasti etsimäsi tuote löytyisi tuolta. Jos ei, niin Helsingin Stockmannille vain palautetta tuotteen takaisin saamikseksi Suomeen. Nyt sitä aurinkorasvaa tarvitaan. :)

   Poista
 7. Mulla on sama periaate kuin Jonnalla ja käytän itseruskettavia tuotteita ainoastaan keväästä kesään. Silloin aina kaipaa väriä kasvoille, kun aurinko astuu esiin enemmän :) Talvella ihannoin vaaleaa ihoa, eikä ruskettavista tuotteista oikein ole hyötyäkään, kun vaatteet peittävät suurimman osan kropasta! Ja rusketus näyttää keväällä niin upealta pitkän valkoisen talven jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu paljon neuvosta! Ihana kun autatte minua pääsemään irti itseruskettavien koukusta, sillä olen jo pidempään ollut sitä mieltä, että niitä ei pitäisi käyttää jatkuvasti. En usko, että se on hyväksi iholle, vaikka mitään laajempaa negatiivista tieteellistä tutkimusta asiasta ei kai ainakaan vielä ole.

   Ihana ajatus tuo, että sitten kevättä ja kesää oikein odottaa kun silloin saa olla myös ruskettuneempi. Ja ihan totta, että ei se tunnu niin speciaalilta jos sitä on vuoden ympäri. Minulla kyllä aktiivinen aerobic-harrastus tekee sen, että olen talvellakin paljon pelkissä urheilutopeissa, joten se on varmaan osasyy itseruskettajien suurkulutukselleni. :)

   Poista
 8. Palasin tähän vanhempaan postaukseen, kun olen nyt itse käyttänyt enemmän itseruskettavia kuin varmaan koskaan. Ellei lasketa näytelmäroolin takia tehtyä itserusketusta, johon käytin Lorkun itseruskettavaa kolme tuubillista kahden kuukauden sisällä :D Silloin oli tanoreksia lähellä! ;D

  Käytän itseruskettavia puhtaasti sen takia, etten enää halua vanhentaa ihoani auringonvalossa. Rusketun tosi hyvin muutenkin, joten rusketukseen ei edes vaadittaisi kuin pari kunnon rantapäivää mutta mieluummin vältän sitä nyt ja hankin ruskeamman/terveemmän näköisen ihon purkista :) Käytän Laveran ja uutena nyt Bio2You:n itseruskettavia, joten niistä löytyy myös kosteuttavia ainesosia hurjan paljon, joten saan samalla vartalon kosteutuksen ja rusketuksen. En kyllä varmaan ympäri vuoden jaksaisi "itsareita" käyttää, mutta näin kesällä varsinkin sääret näyttävät aikas upeilta kunnon purkkirusketuksen jäljiltä... ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jestas tuota sun uhrautumista näytelmäroolin takia, kun itseruskettavaa ei voi edes pestä pois näytöksen päättymisen jälkeen. Joku varmaan näyttämön ulkopuolella vapaa-ajalla luuli, että olet tosiaan seriously rusketusriippuvainen. Helpompaa (ja halvempaakin) silti varmaan niin, kuin läträtä joka näytökseen poispestävillä rusketusvoiteilla. :)

   Minulla on tämä homma mennyt nyt vähän ojasta allikkoon, kun luettuani joitakin tutkimustuloksia ja varoituksia siitä, että itseruskettavia ei suositeltaisi käyttämään säännöllisesti mahdollisten haittavaikutusten vuoksi, olen itse vähentänyt niiden käyttöä radikaalisti. Se on puolestaan aiheuttanut sen, että suhtaudun aurinkoon positiivisemmin ja vähemmän varovaisesti, kun siitä saa sitä ihanaa rusketusta. Olen kuitenkin nyt ollut havaitsevani ensimmäiset ikääntymisen merkit ihossani, joten auringonotto ei olisi todellakaan hyväksi. Eli parasta olisi vain pysytellä maidonvalkeana, mutta valitettavasti se ei ole se look jota tavoittelisin. Sama kuin sinulla, että minusta terveesti vähän ruskettuneen näköinen iho on kaunein. Voi kun me päästäisiin tästä rusketuksen ihannoinnista, ja muotiin tulisikin ihan vitivalkoinen iho a la Nicole Kidman ja Lumikki. :)

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! :)