maanantai 1. huhtikuuta 2013

Mariela Sarkima Make Up Bible -meikkikirja

Valitsin pääsiäisen lukemiseksi meikkitaiteilija Mariela Sarkiman Make Up Bible -meikkikäsikirjan. 


Make Up Bible on harvinaisuus: suomalainen meikkikirja. Itse en tiedä sen lisäksi muita vastaavia kuin Raili Hulkkosen vuonna 1989 ilmestynyt Suomalainen meikkikirja ja Kaikkien aikojen parhaat meikkivinkit vuodelta 2005 sekä Riitta Vaaran Meikki itselle ja ammatiksi vuodelta 2011. Harvinaista herkkua siis nämä suomalaiset meikkioppaat! 

Mariela Sarkiman Make Up Bible on hänen pitkäaikainen unelmansa, ja suunnattu jokaiselle suomalaiselle naiselle. Hieno oivallus kirjassa on se, että myös malleina on käytetty tavallisia, eri-ikäisiä suomalaisia naisia ammattimallien lisäksi. 

Muuten suomalaisuus ei mielestäni kirjassa erityisesti näy muuten kuin ehkä niin, että Mariela Sarkima varmasti tietää mikä suomalaista naista meikissä kiinnostaa. Itse luulisin että ne ovat luonnollinen look, ripsiväri ja huulipuna, jotka kaikki onkin esitelty kirjassa kattavasti. 


Omassa kappaleessani on ilokseni kirjoittajan, meikkitaiteilija Mariela Sarkiman omistuskirjoitus kirjan ilmestymisajankohdalta syksyltä 2011.

Aloin silloin lukea kirjaa ensimmäisen kerran, mutta hyydyin meikkipohjassa jonnekin poskipunan paikkeille. En ole todellakaan mikään erinomainen meikkaaja, mutta en silti kokenut saavani varsin yleisluontoisista ohjeista hirveästi apua. Nyt päätin, että luen kirjan sitkeästi loppuun asti.  


Mariela Sarkima on hyvin kokenut ammattilainen, joka on ollut monessa mukana ja myös opettaa meikkausta meikkauskouluissa. Hänellä olisi siis paljon annettavaa.

Parasta kirjassa olivat mielestäni mm. opastukset eri kasvojen muodoista ja niiden varjostamisesta. Koin myös muutaman oivalluksen kuten esim. että irtopuuteri kannattaa levittää ensin siveltimellä koko kasvoille ja sitten vasta vipalla tarvittaessa t-alueelle (eikä toisinpäin, kuten olen jostakin syystä tehnyt) tai että silmämeikissä mattaluomiväri on aina varjostukseen paras, koska se lisää syvyyttä. 

Kirjassa oli myös kiinnostavaa yksityiskohtaista tietoa kuten että vanhan roosan sävyistä poskipunaa ei kannata laittaa iltakäyttöön tai kerrostaa, mutta pinkkiä voi. Sain myös teoriasta vahvistusta joillekin käytännössä oppimilleni asioille kuten että luomiväri kannattaa häivyttää sisäänpäin tai että vaahtomuoviaplikaattorilla ei kannata tehdä luomivärin varjostuksia.  

Kirja oli jaettu kahteen osaan, Kulmakivet ja Pintaa syvemmälle, josta ensimmäinen Kulmakivet-osa oli hyödyllistä perustietoa meille kaikille meikkaaville. Sen sijaan toisen osan Pintaa syvemmälle koin aika turhana. Siinä oli mm. ohjeita veden juontiin, häämeikkivinkkejä (en tiedä ketään joka haluaisi tehdä oman häämeikkinsä) ja pelkkiä tyylikuvia ilman tarkkoja ohjeita. Itse en ole kuitenkaan niin edistynyt meikkailija, että osaisin pelkän kuvan perusteella kopioida meikkejä ilman sanallisia ohjeita. 

Kirjan yleisilme ja taitto oli todella raikas ja kiva. Kansi on turkoosi, joka on varmaan Marielan lempiväri, sillä mielestäni olen nähnyt hänen meikkaavan myös usein sillä. Meikkikuvat olivat kauniita ja hehkeitä. Siinä mielessä kirjaa oli ihana lukea. Toivoisin kuitenkin, että Mariela Sarkima voisi tehdä vähän tarkemmankin meikkioppaan näiden yleisohjeiden sijaan. Siihen toivoisin yksityiskohtaisempiakin kuvia silmämeikistä kuin vain kokokasvokuvia.    

Kirja on silti mielestäni erinomainen opas nuorelle, meikkausta vasta aloittelevalle tai meikkausta vain vähän harrastaneelle naiselle, mutta minä en saanut siitä valitettavasti irti niin paljon kuin olisin halunnut. 

Kirjan alkuperäinen hinta on n. 30 euroa (nyt sitä on saanut myös vähän edullisemmin), ja löydät siitä arviot myös mm. Saara SarvasSensaisti ja Tyttö ilman helmikorvakorua -blogeista.


Muuten pääsiäiseni on kulunut näissä merkeissä. 

Aurinko on paistanut ihanasti, mutta on ollut vielä kovin talvista ja lumista. Mutta kyllä tässä maisemassa sielu on levännyt.


Ehdin jopa toivottaa teille vielä ihanaa pääsiäistä kaikki rakkaat Pumpulipupun lukijat!

13 kommenttia:

 1. Hyvä kun muistutit tuosta kirjasta! On pitänyt monet kerrat tsekata kirjastosta, mutta aina se on unohtunut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tästä oli hyötyä! Minäkin löysin kirjan nyt ikään kuin uudelleen. Silloin sen ilmestyessä syksyllä 2011 sitä näkyi joka paikassa, mutta nyt ei enää niin paljon. :)

   Varmasti Make Up Biblea saa nyt jo lainattua kirjastostakin. Hyvä idea, niin voi ensin lukea sen läpi ja katsoa sitten haluaako sen lisäksi itselleen, jos katsoo että sille olisi käyttöä käsikirjana. :)

   Poista
 2. Ilmottaudun ehdottomasti poikkeusyksilöksi oman häämeikin tekemisessä! Kun oikeiden ja sopivien meikkituotteiden etsimiseen ja värien seulomiseen on käyttänyt sellaiset 20 vuotta, ja vieläkään oikeat tuotteet eivät tahdo hioutua täydellisiksi, en voi uskoa, että ainakaan kukaan muu saisi itselleni tehtyä meikkiä, joka sekä varmemmin pysyisi paikoillaan, että jossa varmimmin oloni olisi luonteva. Kasvoni ovat niin monipuolisesti poikkeuksellisia tuotteita vaativat, etten usko yhdenkään ammattilaisenkaan kykenevän ymmärtämään niiden tarpeita paremmin kuin minun. Enkä haluaisi kenenkään muun tekevän päätöksiä siitä, mikä minulle sopii tai mitä osia kannattaa korostaa, kun omat mielipiteeni aiheesta ovat kuitenkin ne, jotka vaikuttavat siihen, miltä minusta tuntuu kyseinen meikki kasvoillani..

  Toinen oman häämeikkinsä itse hoitanut taisi olla hetki sitten erään Williamin kanssa Englannissa avioitunut Catherine. :)

  Pitkästi aiheen ohi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Tosi hienoa että aiot tehdä itse häämeikkisi! Niin siitä saakin varmasti mieleisen. Olet kyllä ensimmäinen jonka tiedän niin tekevän, mutta tosi hyvät syyt sinulla on. En olekaan ikinä ajatellut asiaa tuolta kannalta, että itsehän sitä toki tuntee oman ihonsa, piirteensä ja mieltymyksensä parhaiten, joten ehkä tuo on loppujen lopuksi varmin tapa saada tasan tarkkaan mitä haluaa. :)

   Sinullehan voisi sitten olla jopa hyötyä Make Up Biblen häämeikkineuvoista. Osa oli kyllä aika selviä tyyliin tärkeintä on hyvä pohjustus, mutta kirjassa neuvottu kuulas morsiamen meikki sopisi kyllä muihinkin yhteyksiin. :)

   Herran jestas, tämä Kate-informaatio oli mennyt minulta kokonaan ohi. Aivan uskomatonta! Katsoin googlesta kuvia, ja aika hyvin hän onnistui. Ei kyllä täysin noudattanut Make Up Biblen ohjeita siinä, että silmämeikki taitaa olla lähellä smoky eyeta ja aika voimakkaat rajaukset oli, mutta tosi raikkaat poskipuna ja huulipuna taidokkaasti levitettyinä. En olisi kyllä ikinä itse uskaltanut, kun meikin pitää näyttää hyvältä sekä livenä että kuvissa miljoonien katsojien edessä. Rohkea tyttö! :)

   Kiitos paljon mielenkiintoisesta kommentistasi! :)

   Poista
 3. Ääh, ihan pakko kommentoida että se Catherinen häämeikki oli oikeasti aika kamala. Kauheaa sanoa näin, mutta kukaan ammattilainen tuskin olisi sen tyylistä meikkiä tehnyt?

  Itse tykkäsin kirjasta kevyenä iltalukemisena. Kosmetiikkahulluna olisin tosin myös kaivannut hieman yksityiskohtaisempia ja enemmän erilaisia meikkausohjeita, mutta ehkä sellainenkin kirja vielä joskus ilmestyy? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä samaa mieltä, että ammattilainen olisi varmaan valinnut varsinkin silmämeikissä toisin, mutta ehkä hän halusi jostakin syystä näyttää mahdollisimman paljon itseltään. Kun minusta muutenkin hänellä on yleensä voimakkaat tummat kulmakarvat, silmät ja rajaukset sekä nudet huulet. Ehkä hän tekee meikkinsä muutenkin aina itse. Ammattilainen olisi varmaan lisännyt häämeikkiin kyllä vähän väriä ja kuultoa. Jos meikki oli todella hänen itse tekemänsä, niin yllättävän reipas ja itsevarma hän kyllä oli. Minä en olisi ikinä, ikinä uskaltanut ryhtyä moiseen yritykseen! :)

   Kiva kuulla, että sinäkin pidit Make Up Biblesta! Olemme varmaan kyllä tavallista vaativampi kohderyhmä, kun kaipaisimme aina vain lisää yksityiskohtaista tietoa. Uskon että tavalliselle naiselle nuo perustiedot riittävät aivan mainiosti, mutta itse sitä kaipaisi vaan vielä vähän enemmän. Toivotaan että tulee vaikka joku jatko-osa, meikkauksen jatkokurssi. :)

   Poista
 4. Mulle tulee Mariela mieleen aina ''jostain syystä'' kun näen turkoosia :D Voin suositella lämpimästi Marielan siveltimiä, ovat nimittäin tosi laadukkaita ja pehmeitä (pompom poskipunasivellin ja teddy puuterisivellin ovat ihan parhaita!). Kiva, että Suomestakin saa nykyään hyviä siveltimiä.

  Ensi vuonna saadaankin sitten nauttia Hair Biblesta ja opetella tukanlaittoa :) Pääsin onnekkaana mukaan kirjan ensimmäisiin kuvauksiin ja toivottavasti kansien sisällä nähdään jopa yhdet meikäläisen lakkaamat kynnet ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä olin sitten oikeassa että turkoosi olisi jopa hänen lempivärinsä. Sama värihän on myös niissä Cailapin siveltimissä, se on kyllä tosi raikas ja nätti. :)

   Kiitos paljon suosituksesta! Katsoin Cailapin nettisivuilta, niin siellähän on jopa paketteja, joihin kuuluu sekä Make Up Bible että siveltimiä. Todella hyvä idea! Sopisivat erinomaisesti vaikka lahjaksi jollekin joka olisi kiinnostunut opettelemaan meikkausta! :)

   Aa, sinullahan on varmaan sisäpiirin tietoa tästä. Kuulostaapa todella mielenkiintoiselta ja hyödylliseltä! Sellaista toista kirjaa ei itselleni tulekaan heti mieleen, loistava ajatus! :)

   Ja miten kiinnostavaa että pääsit mukaan myös kuvauksiin. Odotan jo innolla, täytyy sitten ehdottomasti hankkia tuo opus! :)

   Tuossa Make Up Biblessahan oli myös lyhyt kynsiosuus, jossa neuvottiin mm. ranskalaisen manikyyrin teko. Se oli varmasti monelle hyödyllinen. :)

   Poista
 5. Tilasin kirjan muistaakseni Adlibriksesta kun en jaksanut jonottaa kirjastosta. Kirjan luettuani harmittelin hätäisyyttäni, silä vaikka se on oikein informatiivinen en saa siitä niin paljon irti, että palaisin kirjan oppeihin useampaan kertaan. Nyt kirja on kertaalleen luettu ja unohdettu hyllyyn. En pidä itseäni meikkauksen ammattilaisena, mutta harrastelijana kuitenkin eikä sisältö aiheuttanut mulle suuria "ahaa-elämyksiä".

  VastaaPoista
 6. Minulla oli varmaan aika samanlainen fiilis. Vasta jälkeenpäin tajusin, että kirja ei varmaan ollut edes suunnattu meidänkaltaisillemme meikkiharrastajille, vaan ennemminkin käsikirjaksi ihan aloittelijoille. Siksi sen anti jäi valitettavasti itselleni liian ohueksi: odotukseni vain olivat ihan väärät. :)

  Tosin kirjan takakannessa kyllä sanotaan, että se sisältää myös uusia ideoita meikin piristämiseksi. Sellaisiksi oli varmaan tarkoitettu nuo inspiraatiokuvat. Niitä aion kyllä vielä tutkia jatkossakin tarkemmin, esim. sivulla 78 on tosi kaunis vaaleanpunainen ja vaaleanvihreä meikki, jonka aion ehdottomasti kopioida joku päivä! :)

  VastaaPoista
 7. Heippa Pumpulipupu, kiitos postauksesta! :) Turkoosi on tosiaan mun voimaväri, harvoinpa sitä kylläkään tulee enää käytettyä omassa meikissä... :) Ja aiavan oikeassa olet myös siinä, että MUB on nimenomaan suunnattu ns. perusteokseksi, jonka vähemmän kokenut meikkaaja voi aina kaivaa kirjahyllystä kun tulee tiukka tilanne. Ja jatkoa tosiaan seuraa hiusten merkeissä.....! ;)

  Ihanaa kevättä, toivottavasti se pian pääsee täyteen vauhtiin!!!

  XoXo,
  Mariela

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kommentista, miten kivaa että luit blogijuttuni. Terveiset menivät siis suoraan perille oikeaan osoitteeseen, eli täällä odotellaan innolla Make Up Biblen jatko-osaa: lisävinkkejä meikkaukseen! Koska sinulta varmasti löytyisi taitoa ja tietoa sitä kirjoittaa. :)

   Mutta hienoa että tulee hiusneuvoja ainakin siinä välissä, niillekin on varmasti monilla tarvetta. Innolla odotan! :)

   Hauskaa kuulla, että tulkitsin tuon turkoosin oikein. :) Se on kyllä kaunis väri! Väritkin menevät varmaan kausissa, ainakin minulla, eli aina ajoittain saattaa innostua meikkailemaan jollakin tietyllä värillä.

   Kiitos samoin, oikein ihanaa kevättä ja työniloa Hair Biblen kanssa! :)

   Poista
  2. Kiitokset ja ihanaa kevättä myös sinne. Pidän sua ajantasalla HB:n edistymisestä! ;)

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! :)