tiistai 16. lokakuuta 2012

Parfyymiworkshop Grassessa

Grassen kaupunki on Ranskan parfyymiteollisuuden keskus. Se sijaitsee lähellä Nizzaa, joten vietin sadepäivää siellä.

Grassessa on runsaasti parfyymien raaka-aineiden valmistajia. Ne myyvät tuotteitaan pääasiassa muotitaloille ja muille, jotka sitten valmistavat niistä parfyymeja. Koko touhu on vähän salaperäistä, joten valmistajien tiloihin ei yleensä pääse tutustumaan. 






Onneksi Grassessa on myös kolme parfyymitaloa, jotka tekevät omia parfyymejaan ja toivottavat mielellään myös vieraiijat tervetulleiksi.

Galimard on ehkä perinteisin ja kuuluisin. Fragonard on modernein ja kaupallisin. Ja Molinard sitten jotakin siltä väliltä. 

Kaikilla on tehtaat ja myymälät Grassessa, joihin pääsee vierailemaan. 

Galimard sijaitsee noin 3 kilometrin päässä keskustasta. Fragonardilla on myymälä keskustassa ja tehdas Galimardin lähellä. Molinard sijaitsee Grassen keskustassa.

Galimardilla ja Molinardilla on lisäksi vielä aivan loistava ohjelmanumero: parfyymiworkshop, jossa saa valmistaa oman parfyyminsa!






Toiveikkaana menin ensin Molinardille, sillä sen hienot tilat sijaitsevat lähellä Grassen keskustaa. 

Parfyymiworkshopiin tarvittaisiin periaatteessa vähintään kaksi henkilöä. Olin Grassessa yksin, mutta minulla kävi tuuri, sillä samaan aikaan englanninkieliseen workshopiin oli tulossa myös pieni amerikkalainen ryhmä, joten pääsin sitten heidän kanssaan.

Workshopin hinta oli 60 euroa ja kesto noin puolitoista tuntia. Siihen sisältyi myös itse tehty parfyyymi, 50 ml.   






Molinardin parfyymiworkshop pidettiin omassa, sitä varten nimenomaisesti suunnitellussa tilassaan, L'Atelier des Parfumsissa. 

Huoneessa oli tällaisia pöytiä täynnä erilaisia tuoksuja. 

Tuolla ylemmän kuvan taka-alalla vilahtaa myös ohjaajamme, aito parfymööri vai miten tätä ammattinimikettä nyt kutsuisi.

Parfyymin luominen alkoi siitä, että kerroin ohjaajalle, että millaisista tuoksuista pidän. Tuoksuryhmiä on kuusi: puu- (woody), kukkais- (floral), sitrus- (citrus), itämaiset- (oriental), nahka- (leather) ja saniaistuoksut (fern). 

Suosikkejani näistä ovat kukkaistuoksut sekä gourmand-tuoksut, jotka sisältävät yleensä kaikkea herkullista kuten vaniljaa, suklaata ja hunajaa. 

Sitten parfymööri kertoi tuoksun rakenteesta. 

Tuoksussa on ensituoksu eli top note, joka kestää iholla 20-30 minuuttia. Se aistitaan parfyymista ensin, ja monet ihmiset tekevätkin ostopäätöksensä virheellisesti jo pelkästään sen perusteella.

Tärkeämpi nimittäin vielä on tuoksun sydän eli middle note, joka muodostaa tuoksun teeman ja kestää iholla noin kaksi tuntia.

Sitten tulee vielä pohjatuoksu eli base note, joka tuoksuu parhaimmillaan koko päivän.

Hyvä tuoksu sisältää kaikki nämä kolme elementtiä. Jokaiseen luokkaan voi samassa parfyymissa kuulua useampiakin tuoksuja, ja sitä kohti mekin lähdimme pyrkimään. 






Pullot oli jaettu värikoodeilla base noteihin, middle noteihin ja top noteihin. Alimmassa rivissä olivat base notet ja ylimmässä top notet ja keskellä middlet. Jotkut tuoksut oli luokiteltu myös kahteen luokkaan, eli sama tuoksu saattoi käydä esimerkiksi pohjatuoksuksi ja sydäntuoksuksi.

Ja sitten ei kun nuuskuttelemaan!

Parfyymööri antoi minulle alkuun kuusi pulloa, joiden tuoksujen hän tiesi jo etukäteen sopivan yhteen. Joukossa oli kukkaistuoksuja ja gourmand-tuoksuja. Minun piti valita niistä ne joista pidin, ja sitten kastaa paperisia näyteliuskoja niihin ja tuoksutella niitä yhdessä. Ajatuksena oli saada käsitys siitä, miten tuoksut sopivat yhteen. Ei nimittäin riitä, että tuoksut yksinään ovat hyviä, niiden pitää myös sopia kokonaisuudeksi.

Valitsin pohjatuoksuista mielestäni parhaimmat ja sitten jatkettiin samalla tavalla sydäntuoksun ja ensituoksun kanssa.

Oli kyllä yllättävän vaikeaa! Joku tuoksu kuten cola saattoi tuoksua ihanalta yksinään, mutta ei sitten sopinut yhtään yhteen esimerkiksi valitsemani kukkaisen pohjatuoksun kanssa.  






Lopulta sain parfymöörin avustuksella valittua yhteensä kuusi tuoksua, jotka mielestäni sopivat vielä yhteenkin.

Pohjatuoksuna minulla oli valmis sekoitus kukkaispohjaa (floral base). Siihen yhdistettiin toinen pohjatuoksu, puuteri (powder). Middle noteksi valitsin toisen kukkatuoksun eli vesililjan (aquerous flowery base) sekä makean sokeroidun mantelin (sugared almond). 

Top notena ihastuin vihreän omenan tuoksuun (green apple). Parfymöörin mielestä se oli kuitenkin yksinään liian hallitseva, joten hän ehdotti siihen lisäksi frappea eli rusinaa. Aluksi epäröin, sillä en pitänyt rusinantuoksusta yksinään hirveästi. Oli kuitenkin mielenkiintoista, jos rusinan otti tuoksukimpusta pois. Tuoksu muuttui yhtäkkiä latteammaksi ja suoraviivaisemmaksi, ei yhtään niin hienostuneeksi ja mielenkiintoiseksi. Parfymööri oli siis oikeassa, ja rusina tarvittiin.

Lopputuloksesta tuli mielestäni yllättävän hyvä. Sain itse siirtää tuoksut isommista pulloista pipetillä omaan pullooni. Parfymööri laski tuoksujen suhteet, joka hänen mielestään oli melkeinpä merkittävintä parfyymissä. Loppuun sain sanoa, halusinko tuoksusta enemmän kukkaisen vai makean. Valitsin kukkaisen, ja parfymööri laski sitten middle noten vesililjan ja sokeroidun mantelin suhteen sen mukaan, eli mantelia tuli vähemmän.  

Oman tuoksun luomisessa hienointa oli ehkä se, että tuoksujen maailma aukeni aivan uudella tavalla. Kun tuoksun hajoitti osiin ja aloitti sen tekemisen aivan alusta, alkoi arvostaa monivivahteisia kaupallisia tuoksuja aivan eri tavalla.

Parfymöörikin piti tuoksustani. Hänen mukaansa se oli "elegant" ja "fashionable". Luulen, että se muodikkuus tuli tuosta ihanasta vihreästä omenasta. 

Miesten tuoksujen tekeminen on kuulemma yllättäen paljon vaikeampaa kuin naisten. Miesten tuoksut sisältävät pääosin puu- ja nahkaelementtejä sekä varmaan myös sitrusta.


Parfyymimyymälöiden ja tehtaiden lisäksi Grassessa on myös erinomainen parfyymimuseo. Siellä esitellään parfyymien historiaa, raaka-aineita, valmistusta ja suunnittelua. Todella mielenkiintoista!

Grasseen pääsee Nizzasta mm. bussilla. Matka kestää noin puolitoista tuntia ja maksaa euron (!). 





9 kommenttia:

  1. Oo, kuulostaa mahtavalta! Tuonne täytyy joskus tehdä pyhiinvaellusmatka, etenkin museo kiinnostaisi! Samoin edellisessä postauksessa mainittu parfymeria.

    Tuoksun tekeminen on varmasti aika vaikeaa, ei voi vain iskeä kaikkia lempinuotteja yhteen, vaan pitäisi osata ajatella tasapainoa yms. Itse taidan mieluummin nauttia muiden visioista. Raaka-aineita tosin olisi mielenkiintoista haistella.

    VastaaPoista
  2. Tuo rusinakärki vaikuttaa hauskalta :)

    Varmasti kiinnostava käynti, täytyy pitää paikka mielessä!

    VastaaPoista
  3. Hellin: Parfyymiworkshop oli kyllä hieno kokemus, suosittelen lämpimästi. :) Ja ehdottomasti kannattaa mennä joskus Grasseen, se kiinnostaisi sinua varmasti kovasti. :)

    Parfyymimuseo oli tosi mielenkiintoinen. Näyttely alkoi sillä, että kerrottiin eri tavoin havainnollistaen miten ihminen aistii tuoksut. Sitten oli kasvihuoneita, joissa kasvoi erilaisia parfyymien raaka-aineina käytettäviä kasveja. Sekin oli minusta tosi mielenkiintoista. En ole ennen tiennyt miltä esim. patchouli tai verbena näyttävät. Kasvien vieressä oli myös aina kyltti, jossa oli esimerkkejä kuuluisista parfyymeista, joissa kasvia oli käytetty.

    Sitten oli pitkä osuus, jossa esiteltiin parfyymien historiaa muinaisilta ajoilta tähän päivään. Vitriineissä oli usein esillä myös joku nykyajan tuoksuista, jonka designissa oli otettu esimerkkiä esim. roomalaisista tai keskiaikaisista tuoksuista. Sekin oli tosi kiinnostavaa.

    Sitten oli parfyymien valmistusta, etikettejä, kauppaa ym. esitteleviä näyttelytiloja. Yksi tila oli omistettu parfyymipullojen designille ja toinen jopa hajuvesielokuville.

    Museossa oli myös tuoksunäytteitä eri tuoksuista ja tuoksujen jättimäisiä mainospulloja.

    Melkein mielenkiintoisin minusta oli pitkä esittelyvitriini, jossa oli nostettu esiin aina yksi tuoksu joka vuodelta varmaan 1920-luvulta lähtien. Oli tosi mielenkiintoista nähdä, että mikä tuoksu miltäkin vuodelta oli valittu. Joukossa oli tosi kuuluisia tuoksuja kuten Chanel 5, Lanvinin Arpege, Guerlainin Shalimar, Lolita Lempicka, Lancomen Tresor jne. :)

    Museo oli valtava ja tosi perusteellinen. Minua harmitti, että menin sinne päivän viimeisenä kohteena, jolloin olin jo tosi väsynyt. En ottanut edes yhtään valokuvaa, mikä harmittaa minua nyt jälkeenpäin. Muuten olisin ehdottomasti tehnyt oman blogijutun siitä. :)

    Oman tuoksun tekeminen oli kyllä mielettömän vaikeaa! Tosi paljon nousi arvostus valmiita parfyymeja kohtaan. Ei ole todellakaan helppoa saada aikaan tasapainoista ja miellyttävää tuoksua.

    Minunkin mielestäni raaka-aineiden nuuhkiminen oli ehdottomasti mielenkiintoisinta. Siinä alkoi hyvin ymmärtää, että mistä valmiit parfyymit oikein koostuvat. Ihan eri tavalla lukee niiden ainesosia sen jälkeen kun on päässyt tuoksuttelemaan raaka-aineita yksittäin. Samalla voi jo aavistella, että tuleeko pitämään tuoksusta vai ei, sen verran hyvin sieltä erottuivat omat suosikit. :)


    Syysviiru: Kiitos, nytpä opinkin hienon uuden parfyymisanan: kärki. Kun mietin että miten tuo top note oikein kääntyy suomeksi, ja päädyin ensituoksuun. :)

    Rusina oli minulle raaka-aineena aivan uusi. Ei yksinään mikään hirveän miellyttävä tuoksu, mutta sopi hyvin yhteen raikkaan omenan kanssa.

    Ehdottomasti kannattaa vierailla Grassessa jos on kiinnostunut hajuvesistä ja on vain mahdollisuus. Tosi mielenkiintoinen paikka! Erityisesti suosittelen parfyymiworkshopia ja parfyymimuseota! :)


    Eveliina: Oi kiitos muru, menen heti kurkkimaan! :)

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Jos joskus eksyy Nizzan suunnalle, niin aivan pakko mennä.

    VastaaPoista
  5. Myy: Se oli, suosittelen todella!

    Minulle aukeni hajuvesien maailma aivan uudella tavalla, kun pääsin tuoksuttelemaan niiden raaka-aineita. Ja samalla myös niiden valmistamisen vaikeus. Ei ole todellakaan helppoa tehdä hienoa parfyymia!

    Grasseen on helppo päästä Nizzasta. Tosiaan ainakin bussi menee, matka kestää puolitoista tuntia ja maksaa euron. Samalla rahalla näkee matkalla hienoja vuoristomaisemia! :)

    VastaaPoista
  6. Kuulostipa mielenkiintoiselta! Sanottiinko Molinardilla, kuinka kauan oman tuoksusi kuuluu maseroitua? Omasta kokemuksesta voin sanoa, että hajuvesillä saattaa kestää pitkäänkin kypsyä. Varsinkin vaniljaisempi pohja vaatii aikaa tasoittuakseen.
    Olisi tietysti mielettömän kiinnostavaa päästä tutustumaan luomukseesi. Ehkä voimme joskus vaihtaa testereitä?
    Kaikille Grassen kävijöille suosittelen itse majapaikaksi Cannesia. Cannesista pääsee huomattavasti nopeammin Grasseen. Itse olen sukkuloinut myös Nizzasta Grasseen moneen otteeseen ja todennut Cannesin helpommaksi.
    Tulimme juuri alkuviikosta parfyymimatkalta ja nyt on kaapissa taas tuoksuprototyyppejä kypsymässä. Mukana on pari Fruity Floralia ja sitten jotain aivan muuta. :)

    VastaaPoista
  7. Christian Aigu: Oli kyllä todella opettavaista ja kivaa!

    Tuoksun kypsymisestä ei ollut valitettavasti Molinardilla mitään puhetta, mutta kyllähän se vähän nuorelta tuntuu. Vähän pinnallinen, niin kuin nuori viini. Toivottavasti paranisi vanhetessaan. :) Kiitos siis paljon tiedosta, että kannattaa vielä odottaa, että millaiseksi tuoksu mahdollisesti muuttuu!

    Tuon ehdottomasti tuoksuni mukaan vaikka johonkin tuoksutapaamiseen jos pääsen sellaiseen osallistumaan. Muuten se ei ole kyllä mitenkään ihmeellinen, mutta tietysti omaperäinen yhdistelmä lempparituoksujani.

    Tuoksun tekeminen oli kyllä yllättävän vaikeaa, välillä melkein iski epätoivo. I don't know how you do it! :)

    Minun täytyy käydä nuuskimassa uutuutenne vaikka kemikalio Helmessä, varsinkin se Lisette kiinnostaa minua kovasti. :)

    Kiitos myös Riviera-suosituksista, ihanaa saada vinkkejä! Ajattelin muutenkin, että seuraavalla kerralla voisi olla kivaa asua Cannesissa, kun se oli niin paljon rauhallisempi ja viehättävämpi kuin kaupunkimaisempi Nizza.

    Oi miten kiinnostuksella odotan uusia tuoksujanne ja ehkä myös blogiisi juttua uusimmasta parfyymimatkasta, olisi tosi kiinnostavaa. Ja Fruity Floralit ovat tietenkin suosikkejani, joten kuulostaa tosi hyvältä! :)

    VastaaPoista
  8. Pumpulipupu:
    Helmeen on tullut muitakin uutuuksia, jotka kannattaa katsastaa. Uuden omistajan kädenjälki alkaa näkyä todella hienolla tavalla myymälässä.
    Parfyymin kypsymisen kanssa kannattaa olla kärsivällinen. Meidän kaupallisista tuoksuistamme Lisette vaatii viiden kuukauden kypsytyksen. Tuoksun haisteleminen prosessin aikana on todella opettavaista. Tällaisiin asioihin ei todellakaan pääse kaupallisten tuoksujen kanssa käsiksi.

    VastaaPoista
  9. Christian: Voi miten kiva kuulla! Seuraavana vapaapäivänä menen Helmeen ehdottomasti tuoksuttelemaan. En tiennytkään, että omistaja on vaihtunut, kiinnostavaa! Siinä olisi mahdollisuuksia vaikka mihin, esimerkiksi erikoistua vain vaikka erilaisiin parfyymeihin. :)

    Olipas hyödyllistä kuulla tästä tuoksun kypsymisestä. Saan siis elää mielenkiintoisia aikoja omankin tuoksuni kanssa, että miten se mahdollisesti vielä lähikuukausina muuttuu. Pieni kypsyminen ja syventyminen tekisi sille kyllä hyvää.

    On kyllä niin inspiroivaa ja mielenkiintoista päästä tekemään tuoksua alusta asti itse. Kaupallisista tuoksuista ei voi todellakaan edes aavistaa sitä työn määrää mikä niiden takana on. Mielettömän kiinnostavalla alalla olette! :)

    VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! :)