sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Hiusmallina Maker Academyssa

Olin perjantaina hiusmallina meikki- ja maskeerauskoulu Maker Academyssa opiskelevalla Ripsarit poskilla -blogia pitävällä suloisella Sadulla.

Maker Academylla on viihtyisät tilat Helsingissä Lönnrotinkadulla. Hauska studiomainen tila, jossa seiniä ympäröivät peilit ja jokaisen meikkaajaksi opiskelevan työpisteet. 

Tällä kertaa olivat kuitenkin vuorossa kampaukset, sillä meikkaajien on hyvä osata myös laittaa vähän asiakkaiden tai mallien hiuksia.    

Opettajana Makerin hiusviikolla oli kampaaja Tom Wennerstrand. Hän on suomalaisia huippuammattilaisia, joka työskentelee muotinäytöksissä fashion weekeilla ympäri maailmaa (Pariisi, Milano, Lontoo, New York...). Itse muistan Tom Wennerstrandin mm. siitä, että hän voitti ensimmäisenä Suomen Elle-lehden Vuoden Hiusstylisti -palkinnon vuonna 2010. Oli siis aivan mahtavaa päästä seuraamaan myös hänen työskentelyään. 


Kampaukset aloitettiin tekemällä puolipitkistä hiuksistani tiukka ja sileä ponihäntä. Satu kertoi, että sen tekeminen toiselle on yllättäen paljon vaikeampaa kuin itselle.

Ponihäntään Satu kiinnitti hiuslenkillä hiuslisäkkeen. Tai oikeastaan lisäkkeitä oli kolme, kaksi punasävyistä ja yksi ruskeampi. Näin väriin saatiin syvyyttä ja elävyyttä. 

Liitekohtaan kieputettiin päälle hiuksia niin että kiinnityskohta ei näkynyt. Omat hiukseni upposivat lisäkkeen sisälle.


Kun lisäke oli paikallaan, latvat kiharrettiin. 

Jo näin kampaus oli tosi näyttävä. Pitkä laineilla oleva ponihäntä oli jotenkin tosi trendikäs ja glamour.


Opettaja Tom Wennerstrand kävi aina välillä tarkistamassa tuloksen.

Tässä hän teki nopsasti Sadulle malliksi nutturan. Sen sisälle ei tullut valkkia, mutta se olisi ollut myös yksi mahdollisuus jos olisi halunnut jättinutturan.


Sitten nuttura taas avattiin ja Satu lähti tekemään samaa perässä.

Tässä on alkutilanne, eli lisäkkeen runsas tupeeraus. 


Ja tässä siitä syntynyt tyylikäs nuttura. Nuttura kiinnitettiin vain muutamalla pinnillä ja apuna käytettiin hengettömiä.

Satu oli minusta oppinut aivan valtavasti siinä viikossa, jona Tom oli heitä opettanut. En voinut uskoa, että hän oli todella omaksunut nämä kaikki hienot kampaukset siinä ajassa. 

Minulle ei tehty banaaninutturaa, mutta sekin syntyi oppilailta vain muutamassa vipsauksessa ponihännällä, tupeerauksella ja muutamalla pinnillä.Satu sanoi minulle ennen kuin aloitimme, että yhtenä päivän aiheena olisi afro. Luulin että se oli joku vitsi, eihän minun keskipitkästä ja normaalista tukastani nyt mitään afroa saisi. 

Lopulta minulle valkeni, että afro kyllä tehtäisiin.

Tom Wennerstrand aloitti sen tekemisen punomalla niskaani ranskalaisen letin. Ideana oli vähentää hiusmassaa sitomalla osa siitä kiinni. 

Samaa tekniikkaa voi kuulemma käyttää jos esim. muotinäytöksessä halutaan tehdä paksuista aasialaishiuksista ohuita ja sileitä pohjoismaalaisen näköisiä hiuksia. 

Tässä tapauksessa punontaa käytettiin kuitenkin saamaan oikeaa muotoa afroon. Afron ei ollut tarkoitus laskeutua alas ja niskaan. 


Niskahiusten punomisen jälkeen päälihiuksia lähdettiin kiinnittämään pienille sykkyröille.

Hiukset punottiin hengettömien ympärille ja kiinnitettiin pinnillä.

Tom näytti yhden malliksi, ja Satu oppi tekniikan ihan käsittämättömän nopeasti. Häneltä meni varmaan vain noin puoli tuntia koko kampauksen tekoon, eikä edes pidetty kiirettä, vaan höpöttelimme mukavia siinä samalla.


Tässä on sekä jo avattuja sykeröitä että vielä kiinni olevia punottuja. 

Ennen pinnien avaamista sykeröitä lämmitettiin hetki suoristusraudalla. 

Jos pinnejä on paljon, voi koko pään tehdä täyteen sykeröitä ennen avaamista. Toinen vaihtoehto on tehdä tällä tavalla vähän vaiheittain. 

Lopuksi sykeröt harjattiin auki ja tupeerattiin.


Lopputulos oli tämä mahtava höttöinen hattaratukka!

Villin afron voi myös kesyttää laittamalla päälle hiusverkon ja suihkuttamalla siihen lakkaa. Sen jälkeen hiuksia voi vielä muotoilla ja kiinnittää pinneillä. Itseasiassa tähänkin on haettu jo muotoa muutamilla pinnityksillä (opin uuden hienon sanan!). Tom Wennerstrandin mukaan afron pinnittäminen on vähän Paris Vogue -tyyliä.


Otsatukka jätettiin aluksi kihartamatta. Tom Wennerstrand kertoi, että niin saatetaan tehdä esim. hiustuotemainoksessa, jossa halutaan näyttää että miltä käsittelemätön hius näyttää. Jos taas halutaan että koko hius näyttää mallin omalta tukalta esim. muotikuvassa, voi otsatukkaa kreppailla vähän kreppiraudalla kuten minulle tässä on tehty.

Todella mielenkiintoista taustatietoa, katson kyllä tämän jälkeen muotikuvienkin hiuksia vähän eri tavalla!


Tällaisia hiuksia on minusta näkynyt aika paljon muotinäytöksissä maailmalla. Itselleni tuli kampauksesta heti mieleen John Gallianon muotinäytökset Diorille 2000-luvulla. Ainakin Diorin kesän 2004 Pret-a-Porter -näytöksessä oli aivan samanlaisia hiuksia (youtube-video täällä).

Satu tarjoutui vielä suoristamaan afron tai tekemään minulle lopuksi jonkun kivan kampauksen, mutta ihastuin afroon niin paljon että halusin pitää sen. Niin kuin Tom Wennerstrand sanoi, "sellainen perjantaitukka".

Afro herätti ihastusta koko loppupäivän kaikkialla minne menin. Stockmannin Yves Saint Laurent -pisteen tytöille tuli siitä mieleen Victor & Rolfin Flowerbomb -parfyymin mainokset. 


Tässä näkyy vielä tuota afron uskomatonta pilvihattararakennetta. 

Sain YSL:n meikkitaiteilijalta Janita Salmensuolta jopa neuvoja millainen meikki sopii tähän afrokampaukseen. Kulmakarvat ja meikki kannattaa tehdä vähän kevyemmin, kun tukkakin on niin kevyt ja ilmava.

Myös herra Pumpulipupu piti yllättäen afrostani. Hän tosin kiusasi minua sanomalla, että näin keväällä joku pikkulintu voi erehtyä ja tehdä sinne pesän!


Kiitokset vielä superkivasta päivästä kampausten tekijälle, Ripsarit poskilla -blogin Sadulle ja Maker Academylle!

12 kommenttia:

 1. Harmi kun omat hiukset on niin hamppua, ettei niitä kukaan ota mallipotilaaksi. :) Tuo olisi kivaa!

  Mutta siis tuo paita! Mistä se on? Saako siitä tarkempaa kuvaa? Näyttää näissä kuvakulmissakin jo siltä, että haluan sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kuule, ei munkaan hiukset mitkään hyvät ole! Etukäteen jo vähän jännitin, että mitähän Satu sanoisi niistä, mutta ainakin harjoitustilanne oli realistinen, sillä eihän kaikkien meikattavaksi tulevien tai mallienkaan hiukset välttämättä mitään superpitkiä ja hyväkuntoisia ole. Meikkaajallekin on varmaan kuitenkin hyvää harjoitusta laittaa vähän kaikenlaisia hiuksia, joten siksi minäkin kelpasin malliksi. :)

   Oli oikeasti ihan mielettömän kivaa, en olisi edes uskonut että mulle saa tuollaisiakin pikakampauksia! Tosi virkistävää, ja menisin mieluusti uudelleenkin. Samoin myös ajattelin, että pitäisi useammin käydä kampaajalla ennen juhlia teettämässä joku hieno kampaus. En olisi ikinä arvannut mitä kaikkia vaihtoehtoja on olemassa. :)

   Voi ei, se on Roomasta muutaman vuoden takaa, Sisleylta. Siinä on oikeastaan kaksi paitaa, tuo korkeakauluksinen pitsinen alustoppi ja päällä samanvärinen neule. Ihastuin itsekin siihen niin paljon, että ostin samanlaisen setin myös beigena. Suomessa niitä ei ollut kyllä myynnissä, mutta Sisley ja Benetton usein kierrättävät vähän mallistojaan, joten ehkä samanlaisia voi vielä tulla. :)

   Ensin ajattelin että paita oli huono valinta kampauspäivään, mutta lopulta korkea kaulus oli aika upea sekä ponnarin, nutturan että afron kanssa. Varsinkin afroon se toi sellaista kivaa viktoriaanista fiilistä! :)

   Poista
 2. Kiitos sullekin vielä kerran, oli niin hauska perjantaipäivä :D Hyvä ettei herra Pumpulipupu järkyttynyt pahasti afrosta ja että Stockan naisetkin näkivät sen fashionin ;) Sulla oli kyllä mainiot hiukset työstää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sydämelliset kiitokset sulle ihana! Oli kyllä niin kivaa ja aivan upeat kampaukset! Sulla on ehdottomasti luontaisia lahjoja ja esteettistä silmää alalle, olit niin nopea ja näpsäkkä ja kampaukset olivat aivan fantastisia! :)

   Afro oli kyllä todellinen fashion hair! Olit oikeassa, se keräsi tosi paljon huomiota kaupungilla, mutta positiivisessa mielessä. Aika paljon sai silmää miespuolisiltakin... :) Stockalla meikkiosaston konsulentit tulivat oikein joukolla ihastelemaan sitä. Ja Hesa-Vantaan lentokentälläkin mulle puhuttiin englantia joka paikassa, taisi olla sen verran kansainvälinen tyyli. :) Myös herra Pumpulipupu tykkäsi yllättäen kovasti. Harkitsin jo että pitäisikö vaihtaa hiustyyliä pysyvästi afroon. :)

   Jos tarvitset joskus mallia muuhunkin juttuun, niin täällä on sitten taas yksi innokas vapaaehtoinen! :)

   Poista
 3. Afro on mahtava! :D Nimenomaan sellainen perjantaitukka, välillä olisi hienoa tehdä hiuksille jotain ihan normaalista poikkeavaa. Ja Satu vaikuttaa jo tosi taitavalta hiustenlaitossa. Itse olen aivan surkea, laitan aina joko suoraa raudalla tai kiharaa puikolla, mitään muuta en osaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! Minustakin se perjantaitukka oli ihanasti sanottu, tällainen kun olisi joka perjantai! :)

   Aika paljon on kyllä varmaan mielikuvituksesta ja aloitteellisuudesta kiinni, koska luulisi että esim. tällaisen afron voisi tehdä itsekin jos vain kärsivällisesti opettelisi. Itselleni ei ole vaan ikinä edes tullut mieleen! Minulla tämä kyllä avasi silmät, sillä en olisi ikinä uskonut että minun suoraan ja ohuehkoon tukkaani edes saa tällaisen runsaan kampauksen. Ja vielä osa hiusmassasta sidottiin poiskin, ajattelin kyllä että mitähän siitä oikein tulee... :)

   Satu oli aivan mahtava! Hän kertoi että ei ole koskaan aiemmin laittanut oikein kenenkään hiuksia, ei edes omiansa. En voi ymmärtää miten viikossa voi oppia tekemään kaiken tämän ja vielä toiselle. Osaselitys on kyllä varmasti se, että hänellä oli selvästi tosi hyvä silmä ja omaksui nopeasti jutut, ja vielä kädentaitoa toteuttaa kaikki se! :)

   Poista
 4. Voi vitsit mikä tukka! :D Aivan upea!

  Nyt kyllä on huono omatunto tästä, kun en itse ikinä jaksa laittaa omia hiuksiani ja näemmä ihan yksinkertaisilla kikoilla näemmä saisi tehtyä vaikka mitä.

  Mua tosin vähän pelottaisi, jos näihin mun superpaksuihin hiuksiin tehtäisiin samanlainen pehko... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin, rakastuin aivan kerrasta! High-fashion! Tiedän millaisen kampauksen pyydän johonkin isompiin juhliin seuraavalla kerralla. Tämän jälkeen nuttura ei kyllä tunnu enää miltään. :)

   Minullekin avautui oikeastaan vasta nyt, että kuinka pienillä jutuilla voisi saada aikaan tosi näyttäviä kampauksia. Esim. tuo ponihäntä on tehty vain kihartamalla muutamaan kertaan piippausraudalla. Minulla se vaatisi lisäkkeen, mutta sinulla ei edes sitäkään. Itse mietin että ihan hyvin voisi hankkia tuollaisen lisäkkeenkin. Jos sen oppisi sitomaan nopeasti omaan poinhäntään kiinni, niin siinähän olisi jo tosi näyttävä kampaus! :)

   Varmasti sinunkin hiuksiisi olisi kuule keinonsa. Juuri tuo hiusten ohentaminen punomalla on varmaan tarpeen varsinkin kun paksumpaan tukkaan tehdään afroa. Tomilla oli muutenkin vaikka mitä vinkkejä, mm. miten tehdään wet look, miten sen banaaninutturan saa tehtyä helposti ym. Toivottavasti Satu kirjoittaisi vaikka tarkempia blogijuttuja joskus niistä. Ihan uskomatonta mitä kaikkea voi tehdä! :)

   Poista
 5. Whoa mikä fleda :D! Aivan ihana tulipesäke.

  VastaaPoista
 6. Eikös olekin, so hot! Minusta tämä oli niin makea. Enkä olisi koskaan uskonut että tykkään afrosta, etukäteen olisin sanonut että mikään ei ole kauempana tyylistäni. Mutta näköjään kaikkea kannattaa kokeilla. :)

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos, niin minustakin! Nyt tiedän mitä seuraavan kerran pyydän juhlakampaukseksi: I wan't an afro, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin! :)

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! :)