maanantai 9. toukokuuta 2011

Aurinkosuojaa kasvoille

Tänään höpötellään näiden ihanan aurinkoisten säiden kunniaksi vähän kasvoille tarkoitetuista aurinkosuojatuotteista.

Minulla on kova tarve aurinkosuojakertoimelliselle kasvovoiteelle, sillä harrastan lenkkeilyä usein aamupäivisin, jolloin en halua vielä ennen suihkua meikkailla. Kaipaan siis kasvovoidetta, jossa olisi aurinkosuoja ja mielellään myös vähän väriä, ettei tarvitsisi erityisesti näin keväällä aivan kalkkilaivan kapteenina juoksennella ympäriinsä.


Aiempi luottomerkkini oli ranskalainen Nuxe. Se kauppaa itseään luonnonkosmetiikan imagolla, mutta mitään sertifikaattia tms. sillä ei tietääkseni ole. Mutta Nuxen voiteet ovat olleet laadukkaita ja jopa aavistuksen ylellisiä, ja olen tykännyt niistä kovasti.

Aiemmin Nuxella oli valikoimassaan Soleil Prodigieux -sarjassa Multi-Purpose Face Cream, joka kosteutti, suojasi auringolta ja itserusketti, kaikkia näitä samaan aikaan. Aivan täydellinen tuote, hieman liian alhaista suojakerrointa 10 lukuun ottamatta (ja aiemmin se oli vielä alempi eli 8). Kasvot altistuvat niin paljon auringolle, että mielelläni näkisin kasvoille tarkoitetuissa voiteissa vielä korkeampia suojakertoimia.

No mitä teki Nuxe? Meni ja muutti kokonaan tämän Soleil Prodigieux -kasvovoiteensa pelkäksi itseruskettavaksi. Virhe. Kirjoitin pettymyksestäni aiemmin täällä.

Tilalle Nuxe toi sitten pelkän aurinkosuoja- ja kosteusvoiteen Écran Prodigieux. Siinä on suojakerroin 30, ja se on kieltämättä ihanan ylellisen tuntuinen ja hyväntuoksuinen. Mutta väriä sillä ei saa nassuun yhtään, joten sitä varten sitä pitäisi varmaan sekoittaa tuohon Soleil Prodigieux -itseruskettavaan.

Écran Prodigieuxn hinta oli vielä Stockkalla melko suolainen, eli 20 euroa 30 ml:n pikkutuubista. Siihen hintaan ei viitsisi enää ruveta kotona läträämään aamuisin voiteiden kanssa, jotta saisin mieleistäni sekoitusta.


Kysyin ensin lähikempparista kasvovoidetta, jossa olisi suojakerroin ja itseruskettava ominaisuus samassa. Nada, lukuun ottamatta Clarinsin voidetta, jossa olisi ollut suojakerroin 6. Mitä tekee vaalea pohjoismaalainen kasvovoiteella, jonka suojakerroin on 6, kysyn vaan? Yhtä tyhjän kanssa.

Koska lähikempparissani on aika hyvin edustettuna eri kosmetiikkasarjat, tajusin seuraavaksi kysyä asiaa apteekista.

He kaivoivat jostakin varastosta ACO Cliniderm Face Sun Cream Ultra -kasvovoiteen suojakertoimella 50. Ja putelissa luki "tinted", huraa! En edes jaksanut alkaa keskustelemaan farmaseutin kanssa siitä, että "tinted" ei nyt varmaankaan tarkoita itseruskettavaa vaan vain värillistä.

Aivan sama, kesää kohti mennään ja ACO Cliniderm Face Sun Cream Ultra toimii kuin unelma. Siinä on kevyt, kauniisti levittyvä koostumus ja luonnollinen freesi väri. Ja suojakerroin 50, ihanaa, ei tarvitse enää paljon murehtia vaikka aurinko kuinka paistaisi ja kuumottaisi.

Hintaa ACO Cliniderm Face Sun Cream Ultralla oli 16,50 euroa ja kyseessä on 50 ml:n pakkaus. Halvemmaksi siis ainakin tulee kuin Nuxen Écran Prodigieux. 

Ajattelin käyttää Écran Prodigieuxn pois näin kesäaikaan normaalin kosteusvoiteen tapaan meikkivoiteen alla. Muuten loistava Armani Luminous Silk Foundation -meikkivoiteeni ei sisällä suojakerrointa, joten polttavimpaan aikaan se vaatisi alleen suojakertoimellisen kosteusvoiteen.  


Aiempi meikkivoiteeni MAC Studio Fix Fluid sisälsi kyllä suojakertoimen 15, mitä pidin kätevänä. Kun ammattilaisethan neuvovat, että myös talvella tulisi jopa täällä pohjolassa käyttää suojakertoimellista kasvovoidetta. Olisi kyllä helpompaa, jos kaikkiin meikkivoiteisiin vain suoraan leivottaisiin suojakerroin sisään. Mutta Armani Luminous Silk Foundation on muuten niin paljon parempi kuin MAC - ohuempi, valoa heijastavampi ja kauniimpi - että se saa anteeksi jopa suojakertoimen puutteen.

Laittamalla meikkivoiteen päälle perinteiset irtopuuterikerrokset ja minun tapauksessani vielä joihinkin kohtiin lisäksi meikkipuuteria, saa aikaan jo ihan kohtuullista mekaanista suojaa. 

Dior Diorskin Forever -meikkipuuterissani on lisäksi vielä ilmoitettu aurinkosuojakertoimeksi 25. Uskoisin, että sen saavuttaa vasta melko paksulla pakkelikerroksella, mutta kyllä se varmaan ohuemmaltikin levitettynä jotakin suojaa. 
Minulla on tapana tupsuttaa meikkipuuteria vielä valmiin meikkipohjan päälle nenälle, ohimoille ja leualle eli niihin kohtiin, jotka ekana falskaavat meikkivoiteen ja irtopuuterin alta. 


Syötin huvikseni noiden kahden Nuxen voiteen ja apteekin ACO Clinidermin incit eli ainesosaluettelot INCI search -palveluun. Palvelu osoittaa hymynaamoilla, mitä mieltä se mistäkin tuotteesta on. 

Merkillistä kyllä, palvelu piti vähiten apteekista ostetusta ACO Cliniderm aurinkosuojavoiteesta. Kakkoseksi selvisi Nuxen aurinkosuojavoide Écran Prodigieux. Palvelu tykkäsi erityisesti voiteen E-vitamiinista, jasmiininkukasta, kaakaonlehdestä ja sheavoista. Kumpikin voide veti kyllä kaikkinensa INCI search -palvelun aika vakavaksi, joten ehkä tästä voisi päätellä, että aurinkosuojavoiteet eivät ole kovin hyväksi iholle (muuten kuin tietysti sen auringolta suojaamisen osalta). 

Sen sijaan INCI search tykkäsi aika paljon Nuxen itseruskettavasta.  Edes itseruskettaville tyypillinen DHA ei saanut palvelua surulliseksi, vaan kaksi hymynaamaa tuli. Voisikohan tästä siis päätellä, että itseruskettavat ovat mainettaan parempia? Ainakaan minä en ole nähnyt minkäänlaista tutkimusta niiden haittavaikutuksista. Hyvällä mielellä voin siis ilmeisesti jatkaa niiden käyttöä noin kerran viikossa tahdillani.  

Muistakaa typsyt huolehtia aurinkosuojasta, jos ette halua olla vanhoina ryppyisiä kuin rusinat!

9 kommenttia:

 1. Sopiikohan tuo ACOn voide ihan vaaleaihoisellekin? :)

  VastaaPoista
 2. Minä heräsin näihin aurinkosuoja-asioihin vasta luettuani Begounin Don't Go To Cosmetics Counter Without Me:n, aikaisemmin olen ollut autuaan välinpitämätön.. En pala juuri koskaan, niin ei jotenkin ole pitänyt sitä tärkeänä. Mutta nyt otan itseäni niskasta kiinni :). Oonkohan muuten käsittänyt oikein, että jos ei pala, niin riittää alhaisempikin suojakerroin?

  VastaaPoista
 3. Minua vähän harmittaa, kun Marilou Bion anti age voiteessa ei ole suojakerrointa ollenkaa, vaikka on päivävoide. En tiedä onko siinä päivävoiteessa? Olisin sen tilannut, mutta oli loppuunmyyty biodellyssä. :( Nyt käytän NYXin meikkivoidetta ja onneksi siinä on sentää 15 kerroin. Itse en vietä aikaa paljoa auringossa, ainakaan näin keväällä ja alkukesästä, sillä minä kärsin aurinkoallergiasta ja saan ikävää kutiavaa ihottumaa. :( Eli jos olen aurongossa, niin sitä käytän aurinkoallergisten aurinkovoidetta, jonka suojakerroin taisi olla 30.

  Itse en ihannoi ruskettunutta ihoa. Oikeastaan olen sen verran goottimainen tyttönen, että ihannoin maidon valkeaa ihoa. Se on minusta kaunista. :) Mutta makuja on monia. Sääret tahtoisin ruskemmiksi, mut kasvot haluan säilyttää vaaleina. En tiedä mitää kamalampaa kun solarium rusketus, joka on oranssin ruskea ja ihokin on sitten sen näköinen, että on oltu UV-säteissä... ensimmäisenä esimerkkinä mieleeni tulee Johanna "Tuksu" Tukiainen. :D HYYYYYIII!

  VastaaPoista
 4. Itse oon taas metsästämässä naamalleni sopivaa aurinkorasvaa myöskin. Ihoni on vähän rasvainen, minkä takia haluaisin kevyen voiteen, pala en niin helposti, joten suojakertoimen ei tarvisi olla korkea. Näistä sun vinkeistä oli kyllä apua, täytyykin suunnata heti apteekkiin (:

  VastaaPoista
 5. Kirjoitin teille niin pitkät vastaukset, että blogger ei ilmeisesti hyväksy nyt omaa kommenttiani. Eli koitan jakaa sen osiin :)

  VastaaPoista
 6. Eli tässä tulee:

  Anonyymi: Mulla on myös todella vaalea iho, eli en juurikaan rusketu vaan saan lähinnä pisamia :) Tosin käytän itseruskettavaa kasvoille noin kerran viikossa, eli ihoni ei ole aivan naturel tällä hetkellä.

  Mulla tuo ACO ei jätä rajoja, vaan sulautuu ihoon nätisti. Jos sitä laittaa paksusti se on tummempaa, mutta levittämällä vaalenee huomattavasti. Eli sopii mielestäni kyllä melko vaalealle iholle. ACO/Cliniderm on pohjoismainen yhtiö, joten sikälikin varmaan voiteet ovat vaaleampia kuin esim. keski- tai eteläeurooppalaisille suunnatut. Kannattaa varmaan käydä varmuuden vuoksi apteekissa tarkastamassa sävy!

  Lisäksi jos etsii vain sävyttävää päivävoidetta suojakertoimella, esim. Cliniquella (Moisture Surge Tinted Moisturizer) ja Lancomella (Hydra Zen Teinte Neurocalm) on nykyään myös hyvin vaaleita sävyjä. Suojakerroin on molemmissa 15. Hintaakin on tosin sitten huomattavasti ACOa enemmän, eli Clinique 31,50 euroa, 30 ml ja Lancome n. 42 euroa, 50 ml.

  Karkkipäivä esitteli juuri näitä sävyttäviä päivävoiteita:

  http://karkkipaiva.indiedays.com/2011/05/09/vertailussa-uusia-savyttavia/

  Itselläni ei ole onneksi sävyn kanssa niin tarkkaa, sillä aion käyttää tuota ACOn tintedia vaan lenkeillä ja joskus vapaapäivinä, muuten mulla on aina oikeansävyinen meikkivoide. :)

  Munkin on kyllä välillä todella vaikea löytää tarpeeksi vaaleita sävyjä, joten sympatiat täältä :)


  Hellin: En mäkään ennen käyttänyt aurinkorasvaa kuin ulkomailla ja rannalla, mutta nyt olen viime vuosina herännyt tähän, kun tuntuu että palan nykyään helpommin kuin ennen. Auringon vaaroistakin on alettu ihan eri tavalla puhua, kun ihosyövät ovat yleistyneet niin paljon :( Lisäksi tutkimusten mukaan auringon haitallinen säteily on nykyään voimakkaampaa kuin ennen :(

  Jos et pala, niin kyllä silloin mun mielestä riittää alhaisempikin suojakerroin. Ne suojakertoimethan menevät ymmärtääkseni niin, että pidentävät aina niin monta kertaa sitä aikaa, minkä voi olla auringossa palamatta, kuin mitä suojakerroin on. Eli suojakertoimella 6 voit olla kuusi kertaa pidempään auringossa palamatta kuin mitä muuten voisit. Mä palan kasvoista varmaan 10 minuutissa keskipäivän suorassa auringonpaisteessa, joten mulla se turvallinen aika tuolla suojakertoimella olisi tunti.

  Mutta varmaan jotakin aurinkosuojavoidetta olisi hyvä käyttää varsinkin kasvoille joka tapauksessa, kun aurinko kuitenkin aina vanhentaa ihoa. :)

  VastaaPoista
 7. Minna: Mun mielestä päivävoiteisiinkin voisi periaatteessa lisätä sen suojakertoimen, vaikka ilmeisesti tuon Cosmetic Checkin mukaan se ei olekaan niin hyväksi iholle. Tai sitten pitäisi ehkä olla eri päivävoide kesäksi, johon se suojakerroin sisältyisi. En ole hirveästi vielä tutkinut asiaa, kun olen tällä hetkellä niin hukassa päivävoidevalintani kanssa (käytössä tällä hetkellä Lancome Aqua Fusion ja odottamassa varastossa La Claree Oliv antioksidanttivoide, joissa kummassakaan ei ole suojakerrointa). Mä inhoan sitä, jos pitää läntätä monta voidetta päällekkäin eli ensin kosteusvoide, sitten aurinkosuojavoide ja sitten vielä meikkivoide. Kyllä vähemmästäkin meikkivoide alkaa rullaantumaan siinä päällä ja kesäksi tulee vähän liikaa voidekerroksia. Siksi toivon, että tuossa Nuxen Ecran Prodigieuxessa kosteutustehot riittäisivät, ettei siihen alle tarvita vielä kosteusvoidettakin.

  Sulla kyllä tuo aurinkoallergia suojaa tehokkaasti liialta auringolta, joten jotakin hyvää siinäkin :)

  Mä en voi sille mitään, että vaikka kuinka yritän ajatella toisin, niin minusta ruskettunut iho vain näyttää kivalta. Joillekin tietysti sopii kauniisti myös valkoinen iho, jos on esim. omat vahvat värit kuten Nicole Kidmanilla tai Lumikilla :)

  Itse näytän vaan terveemmältä vähän päivettyneenä, ei voi mitään. Siksi olen nyt tyytyväisenä käyttänyt noita itseruskettavia, vaikka niitäkään en halua laittaa liian usein, kun niidenkään tuvallisuudesta ei voi olla ihan täysin varma. Mutta toistaiseksi ei ole ainakaan onneksi tullut mitään hälyttäviä tutkimuksia. :)

  Mutta liika rusketus on jo kamalaa. Se porkkananoranssi iho näyttää niin epäluonnoliselta, yäk. Pakko sanoa, että vaikka muuten tykkäänkin Karita Tuomola/Tykästä tosi paljon, näin hänet kerran keskellä talvea sellaisessa överirusketuksessa, että näytti lähinnä huvittavalta :)


  Hiutale: Good luck etsintöihin! Itselläni on enemmän kuivuuteen taipuvainen iho, joten valitettavasti rasvaisemman ihon aurinkosuojista en hirveästi tiedä. Mutta tuota apteekin valikoimaa voin kyllä suositella, varsinkin jos menee vähän isompaan apteekkiin. Yllättävän paljon siellä oli ihan kohtuuhintaisia vaihtoehtoja. Kiva jos tästä oli kuitenkin sullekin jotakin apua!

  VastaaPoista
 8. Aurinkovoiteet ovat kinkkinen juttu. Oon joskus grillannut paljonkin itseäni siinä luulossa, että jos ei pala, ei aurinko ole vaarallista. Se ei ole kuitenkaan niin. Uudessa Mustassa nyt juttu aurinkovoiteista vartalolle.

  VastaaPoista
 9. Hertta: Kiitos paljon juttuvinkistä, todella mielenkiintoista luettavaa!

  Hui miten ikävää, kun ihosyövät ovat lisääntyneet niin paljon, erityisesti tällaista hyvin vaaleaihoista pelottaa.

  Muistakaa tytöt tosiaan suojautua auringolta, parempi varoa liikaakin kuin katua sitten jälkeenpäin! :)

  VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! :)