perjantai 13. kesäkuuta 2014

Muotiperjantai; Marimekon muotinäytös Espalla ja Marimekko-näyttely Kiasmassa

Marimekko juhlii tänä vuonna 50 vuotta täyttävää Unikko-kuosia.


Juhlan kunniaksi Marimekon "flagshipstoren" eli lippulaivaliike Marikulman ikkuna on täynnä Unikkoja.


Unikko oli päätähtenä myös Marimekon perinteisessä kevään muotinäytöksessä Esplanadin puistossa. 

Tänä vuonna myös lava oli aivan fantastinen, vihreää ruohoa ja kukkia Espan samanvärisiä puita ja sinistä kesätaivasta vasten.


Marimekon ex-toimitusjohtaja ja omistaja Kirsti Paakkanen oli lennähtänyt Rankasta nykyisen toimarin, punaisiin unikkohousuihin pukeutuneen Mika Ihamuotilan rinnalle ja kertoi Unikon historiasta.

Tarina kertoo, että Armi Ratia ei halunnut Marimekolle kukkakuoseja, koska kukat ovat luonnossa niin kauniita. Maija Isola kuitenkin suunnitteli suuria, naivistisia kukkia sisältävän Unikko-kankaan ja se pääsi tuotantoon.

1960-luvulla olivat muotia selkeäväriset ja isot kuviot, ja niinpä Unikotkin painettiin sinisinä, punaisina ja mustina valkoiselle taustalle.

1970-luvulla värit olivat pehmeämpiä ja murrettuja, ja Unikot vihreitä ja ruskeita.   


Värilliselle taustalle Unikko painettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2002, ja samana vuonna sitä sai myös pastellisena.
 
Ensimmäinen valkoinen Unikko nähtiin vuonna 2009.
 
Vuosien varrella Unikkoja on ollut yli 80 eri väriyhdistelmässä.


Tässä on Marimekon näytöksestä mm. Dolce & Gabbanalle, Bottega Venetalle ja Armanille aiemmin suunnitelleen Teemu Muurimäen Marimekolle tekemiä uniikkeja silkkisiä Unikko-iltapukuja.
Kaunein minusta on ehdottomasti tämä valkoinen ja pastellinen Unikko.
 
Se ei tietääkseni ole myynnissä, mutta vähän vastaava, mutta lyhyempi Meera-mekko on. Senkin hinta on 100 %:n silkin vuoksi 399 euroa.


Kuten viime keväänäkin, Marimekko ilahdutti muotinäytöksen katsojia jakamalla esitteensä mukana kukkia. 

Harmi kun ne eivät olleet unikoita, mutta ne kukkivat kai vasta heinä-elokuussa.


Marimekossa tapahtuu tänä vuonna muutakin kiinnostavaa, sillä Marimekon ja Kiasman yhteinen Kimpassa-näyttely avautui toukokuun puolivälissä Kiasmassa. Se on auki koko kesän 7.9.2014 asti.
 
Kävin sateisena päivänä äitini kanssa katsomassa näyttelyä. Siellä oli Marimekon kanta-asiakaspäivä, joten samalla pääsi tutustumaan tapahtumassa Marimekon kankaanpainantaan. 


Marimekolla on kaksi painokonetta Herttoniemessä, jossa Marimekon kankaat painetaan, joten käsin sitä ei normaalisti tehdä. 


Tosi hehkuvaa väriä sai kankaalle kuitenkin aikaan myös näin käsin painamalla.

Kimpassa-näyttelyssä Marimekon suunnittelijat ja nykytaiteilijat ovat tehneet vapaasti erilaisia teoksia, joko yksin tai yhdessä.

Suosikkejani olivat isot muotivalokuvat, joiden asuihin oli maalattu marimekkomaisia kuvioita, olematta kuitenkaan Marimekkoa, ja malleina oli tunnettuja marimekkolaisia. Huikein oli tietenkin Kirsti Paakkasen kuva, jossa hänellä oli yllään värikkäästä marimekkomaisesta kankaasta tehty iltapuku. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi! :)