tiistai 13. syyskuuta 2011

Helsinki-Vantaan lentokentän tax freet

Ajattelin kirjoitella teille vähän Helsinki-Vantaan lentokentän tax free -myymälöistä, kun nykyään käyn siellä aika usein. Monillehan se on sellainen vaikka kerran vuodessa tapahtuva ihana kohokohta päästä sinne shoppailemaan, mutta lentopelkonikin kannalta on hyvä, että olen viime vuosina lennellyt aika usein for business and pleasure.

Olen yrittänyt vähän vertailla Helsinki-Vantaan lentokentän tax free -hintatasoa muihin Euroopan lentokenttiin, ja tullut siihen tulokseen, että Helsinki-Vantaa on yllättävää kyllä usein halvin. Jos siis haluaa tehdä edullisia kosmetiikkaostoksia, kannattaa ne tehdä yleensä jo mennessä Helsinki-Vantaalla, eikä odotella paluumatkaan asti.  

Helsinki-Vantaan lentokentällä on kaksi eri tax free -ketjua: Duty Free Shop ja Finnair Shop. Molemmat ovat uudistuneet hiljattain. Isommassa terminaalissa 2, josta mm. Finnair lentää, Duty Free Shop sijaitsee keskusaukiolla heti turvatarkastuksen jälkeen, ja Finnair Shop vähän sivummalla portin 28 lähellä. Terminaali 1:ssä, josta esim. useimmat halpalennot lähtevät, on vain pienempi Duty Free Shop. Lisäksi kaukolentojen terminaalissa on oma Duty Free Shop.Duty Free Shop on useissa tuoteryhmissä jonkin verran halvempi, mutta tykkään enemmän Finnair Shopista. Finnair Shop on minusta viihtyisämpi, ja osa tax free -shoppailun hauskuuttahan on se eri tuotteiden tutkiskelu ja ihastelu. Lisäksi Finnair Shopista saa Finnair Plus -pisteitä. 

Finnair Shopissa on kosmetiikkaa oikein hyvät valikoimat. Parfyymien ja tuttujen eksklusiivisten kosmetiikkamerkkien (Chanel, Dior, YSL, Estee Lauder, Lancome, Guerlain, Biotherm, Clinique ja muut ihanat brandit) lisäksi löytyy ainakin L’Oreal, L’Occitane, Lumene ja Suomessa harvinainen amerikkalainen Smashbox.

Lensin viime viikolla Kroatiaan ja asioin Finnair Shopissa tällä kertaa täällä:


Sekä täällä:


Kuten kuvistakin huomaatte, niin valikoima Finnair Shopissa on oikein kattava. Yllätyksekseni tax freesta löytyivät myös jo nyt syyskuun alussa ainakin Chanelin ja Diorin kausikokoelmat Illusions d'Ombres de Chanel ja Blue Tie. YSL:n kausikokoelmaa Midnight Garden ja sen upeaa samannimistä luomiväripalettia tai Lancomen 29 St Honoréa ei sen sijaan valitettavasti tax freessa näkynyt. Lancomelta oli kyllä Hypnose Doll Eyes -minikokoelma esillä.

Nappasin teille kännykkäkamerallani kuvan Chanelin tämän syksyn kokoelmasta:Siinä ovat vasemmassa laidassa uudentyyppiset voidemais-puuteriset Illusion d'Ombre -luomivärit. Armanilla, Lacomella ja jopa L'Orealillahan näitä on jo näkynyt. Perinteisen mallinen luomiväripaletti keskellä on kokoelmaan kuuluva Prélude.

Keskellä ylhäällä ovat Chanelin tämän syksyn upeat kynsilakat Quartz, Péridot ja Graphite. Péridotin näin Tyttö ilman helmikorvakorua -blogin Sonialla, ja se oli loppujen lopuksi makuuni liian vihreä, vaikka muuten upea onkin. Niinpä jäinkin harkitsemaan noista beigenmetallista Quartzia.

Hintatasosta sen verran, että lentokentällä esim. Chanelin uudet Illusion d'Ombre -luomivärit maksoivat 23,20 euroa, kun ne muuten maksavat Suomessa kaupassa 37 euroa. Chanelin luomiväriduojen hinta lentokentällä oli puolestaan 29,30 euroa, kun ne muuten maksavat 45,20 euroa. Elikkä selvästikin kannattaa shoppailla kosmetiikkaa lentokentältä!

Olen myös kehittänyt niin sanotun Chanel-kynsilakkaindeksin, jolla pystyn vertailemaan tax freen – tai ainakin Chanelin kynsilakkojen – hintatasoa eri lentokentillä. Eli muistan Chanelin kynsilakan hinnan Helsinki-Vantaalla ja sitten vain vertailen sitä muihin paikkoihin.

Helsinki-Vantaalla Chanelin kynsilakat maksavat 17,20 euroa, kun ne Suomessa kaupassa maksavat 26 euroa ja esimerkiksi Splitin lentokentällä Kroatiassa maksoivat 20 euroa.Finnair Shopissa oli myös Diorin tämän syksyn sininen kokoelma Blue Tie.

Blue Tie oli sekä kokeiltavana meikkipöydällä (yllä) että aseteltuna hyllyyn (alla).

Ainakin Tukholman lentokentällä olen nähnyt vastaavia meikkipöytiä, joiden ääreen asiakas voi istahtaa meikattavaksi kokoelman uusilla tuotteilla. Tai niin ainakin luulen, että se toimivat, ikinä en ole nähnyt niitä in action.
Kalliimpien merkkien kynsilakkojen suhteen Helsinki-Vantaalla vaikuttaa muuten olevan joku hintakartelli, sillä Diorin kynsilakat maksoivat täsmälleen saman kuin Chanelitkin eli 17,20 euroa.

Lentokentän tax free on myös halvempi kuin laivan tax free, sillä esim. iso 100 ml:n pullo Escadan Taj Sunset -kesätuoksua maksaa lentokentällä Finnair Shopissa 54,70 euroa ja Duty Free Shopissa 55,90 euroa (tässä muuten tuo Duty Free Shop on kalliimpi). Siljalla se maksaa puolestaan 56,50 euroa, Viking Linella 59,30 euroa ja Tallinkilla 59,50 euroa.

Ikävä kyllä minä ostin Taj Sunsetin kesällä tästä hintavertailusta huolimatta kalleimmalta Tallinkilta. Tavallisissa kaupoissa Suomessa tuota 100 ml:n jättikokoa ei myydäkään.

Chanelin kynsilakka-indeksillä lentokenttä ja laivat ovat tosin samoissa hinnoissa; 17,20 euroa lentsikkakentällä ja sama Viking Linella, Silja Linella 17,90 euroa.

Tähän loppuun haluatte varmaan nähdä mitä minä lentokentältä tällä kertaa ostin:Olen päättänyt rajoittaa jatkossa radikaalisti meikkien ostelua (joo, kuinkakohan kauan tämä päätös taas kestää), joten toteutin kaksi pitkäaikaista haavetta.


Lancomen tämän syksyn 29 St Honoré -kokoelmassa nähtiin punaista huulipunaa ja mustia kissamaisia, klassisia rajauksia.

Lancomen punaisen Rouge Saint-Honoré -huulipunan ostin jo aiemmin Sokokselta, mikä olikin hyvä, sillä 29 St Honoré -kokoelmaa ei ainakaan vielä lentokentällä näkynyt.

Nestemäisten rajausten suhteen olen sen sijaan kuullut, että Sensain Liquid Eyeliner -tussi on paras, joten ostin nyt sitten sen.

Sinistä pintaa -blogin Hellinin hyvästä vinkistä valitsin ruskean värin, koska se on edes vähän pehmeämpi kuin jyrkkä ja tiukka musta.

Sensain eyelinerin hinta oli lentokentällä 28,10 euroa. Harmi vaan, se oli juuri Sokoksen Kutsu Kauneuteen -päivillä huippuetuna keskiviikkona 31.8.2011 25,90 euroa, mutta en silloin ehtinyt sinne. Normaalihinta Sensain Liquid Eyelinerilla on Sokoksella 37,50 euroa, joten nähtävästi näihin Sokoksen huippuetuihin kannattaisi todellakin tarttua! 

Nyt sitten pitäisi vaan opetella nestemäisen rajauksen käyttö, kun tähän asti olen rajaillut lähinnä kynällä tai geelillä. Wish me luck, ja jos teillä on hyviä vinkkejä niin niitäkin otetaan kiitollisuudella vastaan!


Toinen pitkäaikainen haaveeni on sitten ollut Chanelin 18 Rouge Noir -kynsilakka. Se on yksi Chanelin kuuluisimpia sävyjä, joka tunnetaan Yhdysvalloissa nimellä Vamp.

Rouge Noir/Vamp on mm. ihanan stylistin Rachel Zoen vakkarikynsilakka, ja lisäksi sitä käytti esim. Uma Thurman esittäessään femme fatale Mia Wallacea Pulp Fiction -elokuvassa.

Toinen kuvassa näkyvä Chanel on myös Chanelin klassikkovärejä, hempeän vaaleanpunainen 167 Ballerina. Se on tarkoitettu ystävälleni syntymäpäivälahjaksi. Hän etsii ikuisesti sitä juuri täydellistä helmiäisen vaaleaa kynsilakkaa. En muista onko hän kokeillut jo Ballerinaa, mutta nyt hän ainakin saa sen. Eikä toivottavasti lue blogiani ettei yllätys mene pilalle!

Sain itse toiselta ystävältäni viime syksynä synttärilahjaksi savuisenvioletin Chanel 509 Paradoxalin. Minusta se oli loistavasti keksitty syntymäpäivälahja: ihanaa luksusta, jota ei  välttämättä itselleen raaskisi ostaa. Toivottavasti siis toinen ystäväni ilahtuu nyt tästä Ballerinasta yhtä paljon kuin minä ilahduin Paradoxalista viime syksynä!  


Mutta vielä Rouge Noirista.

Olen himoinnut sitä jo vuosia, mutta en ole vain raaskinut ostaa. Olen ajatellut, että JOS se kuitenkin joskus tulisi aleeseen, kun olen saanut alesta hankittua jo puoleen hintaan legendaariset Chanelin punaisen 159 Firen ja mustan 219 Black Satinin.

Minun täytyykin muuten joskus esitellä teille kaikki ihanat Chanelin kynsilakkani!

Sen sijaan sitten, että olisin satsannut alkuperäiseen Rouge Noiriin, olen ostellut dupeja eli kaksoiskappaleita siitä.

Keskellä oleva Essie Wicked on laajasti tunnettu Rouge Noir dupe. Verratessani niitä pullossa ne ovat kyllä hyvin samanväriset.  

IsaDoran tämän syksyn Forest Groove -kokoelman 642 Zinfandel on myös hyvin samaa sävyä Rouge Noirin kanssa. Sen ostettuani totesin, että eihän tässä ole mitään järkeä, että ostan näitä jäljitelmiä Rouge Noirista, mutta en aitoa. Jäljitelmiin on yhteensä mennyt jo varmaan saman verran rahaa kuin originaaliin. Niinpä päätin sijoittaa.

Ehkä jos nyt aloittaisin kynsilakkakokoelmani alusta, ostaisin pelkkää Chanelia. Suurin piirtein samaan kokonaishintaan tultaisiin varmaan.

IsaDoran ihana syyskokoelma Forest Groove, josta tuo upea Zinfandelkin on, on tulossa muuten täällä esittelyyn seuraavaksi. Ihanaa!

12 kommenttia:

 1. Ei Sensain Liquid Linerin kanssa tarvikaan juuri pähkäillä. Olen siis tyytyväinen käytttäjä joka ei oikein koskaan ole osannut käyttää rajauksia vaan sutinut väriä vähän sinne päin. Nykyisin rajaukset menee suitsait ja tiukkaakin tiukempi aamun meikkausaikataulu ei kärsi rajauskriiseistä.

  Voisin jossain vaiheessa hommata myös ruskean rajauksen, sillä oma liner on perinteinen musta.

  Sensain rajauksesta sen verran voisin vielä sanoa, että se on samantyyppinen kuin 38 mascarat ei kuivuttuaan tarvitsee lämmintä vettä poistamiseen. Siksi rajaukset pysyvätkin vesisateessa, mutta hervottomat itkupotkuraivarit voivat olla jo haasteellisemmat :D

  VastaaPoista
 2. Oi voi, tämän kun olisin lukenut ennen matkaa, kirjoitinkin jo blogiin, että harmitti niin kun jumahdin koko ajaksi siihen ekaan kauppaan, ja kun sieltä selvisin niin pitikin jo kiirehtiä portille, joka oli hirmu pitkällä. En siis tosiaan lennä kovin usein, enkä toisaalta aikaisemmin lentäessä ole ollut näin kiinnostunut kosmetiikasta.
  Kiva, että Sensai-vinkistä oli apua. Ei se kuitenkaan sellainen ruskea ruskeakaan ole, mutta kuitenkin pehmeämpi kuin musta. Ripsien tyveen sillä on älyttömän helppo tehdä rajaukset, mutta siipien kanssa mullakin on ongelmaa.

  VastaaPoista
 3. Ah, rakastan Helsinki-Vantaan lentokenttää! Se on jotenkin paljon kotoisampi, kuin monet muut kentät. Tosin ite olen lennellyt lähinnä turistipaikkoihin, sillä saattaa olla merkitystä..

  Oon kesästä asti pantannu hajuveden ostoa ens kuun ulkomaanmatkaa ajatellen, mutta täytyypä lähtiessä ensinnä tarkistaa, josko löytyisi edullisesti jo kentältä. c:

  VastaaPoista
 4. Voi tämä postaus osui kyllä eteeni juuri oikeaan aikaan. Ensi viikolla ensimmäinen lentomatka edessä! :D

  VastaaPoista
 5. Eiko: Kiitos, tosi kiva tietää että olet ollut tyytyväinen Sensain rajaukseen. Kuulostaa oikein lupaavalta! Ehkä mullakin on siis mahdollisuus onnistua, kun se aamun meikkausaikataulu on mullakin tosiaan tiukka. :)

  Mähän voinkin sitten tehdä juuri toisinpäin kuin sinä jos olen tyytyväinen tuohon ruskeaa, eli voin ostaa seuraavaksi sen mustan. :)

  Ja tuota en tiennytkään, että myös Sensain rajauksessa on sama idea kuin niissä 38 maskaroissa. Niistä en niin tykännyt, kun lupauksista huolimatta jouduin hinkkaamaan aika paljon, että sain ripsivärit lämpimällä vedellä irti. Mutta tuo rajaus on varmaan helpompi tapaus, tosi kivaa jos se irtoaa vain lämpimällä vedellä, ilman että rajaus kärsii kuitenkaan esim. siinä vesisateessa. Niitä raivareita kun ei - onneksi! - niin usein kuitenkaan tule. :)


  Hellin: No voi harmi, että tämä postaus tuli kannaltasi vähän liian myöhään! Kun mietin tämän kirjoittamista jo paljon aikaisemminkin, mutta sitten päätin että kirjoitan vasta tämän matkan jälkeen, niin saan napsittua vähän kuviakin lentokentällä. Mutta seuraavalla kerralla ainakin tiedät sitten mitä etsiä eli ISOA tax freeta. :)

  Meilläkin oli se gate lentokentällä siellä kaukolentojen terminaalissa, varmaan siksi kun Kroatia ei ole vielä EU:n jäsen. Norwegianilla siis lennettiin tällä kertaa. Olin ihan innoissani kun ajattelin, että olisikohan se siellä long-haul terminaalissa sijaitseva Mulberryn kauppa auki, mutta eipä ollut siihen aikaan aamusta.

  Sen opin jo viime kesänä Islannin matkalla, että EU:n ulkopuolisillakaan lennoilla ei saa lisäalennusta kosmetiikasta, pelkästä alkoholista ja tupakasta kai vain. On kyllä väärin! :)

  Se Sensain rajaus on minusta juuri sillä tavalla kiva ruskea, että ei vaikuta kuitenkaan hailakalta, vaan tarpeeksi tummalta ja pigmenttiseltä. Ja vielä me ne siivetkin opitaan tekemään kun vain tarpeeksi harjoitellaan! :)

  VastaaPoista
 6. Hiutale: Mäkin tykkään Helsinki-Vantaasta kyllä todella paljon. Hyvä valikoima, siisti ja selkeä ja kuten sanoit jotenkin myös kotoisa. Mun suosikkeja on Aalto-kahvila ja tosiaan tuo Finnair Shop tax free sekä tietysti kaukolentojen terminaalissa sijaitseva Mulberryn kauppa, jonne kyllä valitettavan harvoin pääsen.

  Euroopassa minusta myös Saksan lentokentät (Munchen, Frankfurt) on tosi hyviä, samoin kuin Amsterdam, Rooma, Lontoo ja Kööpenhamina. Myös Tukholma on ihan kiva, mutta kallis. Huonoimpia ovat sen sijaan tähän mennessä olleet Pariisi, Riika ja nyt viimeksi tuo Kroatian Split. Siis niistä missä olen käynyt. :) Pitäisikin varmaan seuraavaksi tehdä arviointipostaus ulkomaiden kentistä. :)

  Parfyymi kannattaa tosiaan varmaan ostaa jo mennessä Helsinki-Vantaalta. Veikkaan kyllä, että se tulee olemaan edullisin, melkein mihin tahansa sitten lennätkin.

  Olen myös ymmärtänyt, että myös takaisin tullessa voi Helsinki-Vantaalta ostaa. Niistä arrival shopeista tietenkin, mitkä ovat siellä matkalaukkujen odotusaulassa, mutta kai myös niistä muista kaupoista jos paluumatka kulkee niiden läpi. En ole kyllä koskaan kokeillut, mutta näin luulisin. Tämä siis jos et halua kanniskella hajuvettäsi mukana koko ulkomaanmatkaa. Arrival shopeissa alhaalla on kyllä paljon huonompi valikoima kuin yläkerran kunnon tax freessa.

  Olenpas mä nyt oikein lentokenttäopas. :) Pitäisi kyllä varmaan selvittää tämäkin juttu niin neuvoisin varmasti oikein. :)


  Noora: Voi miten kivaa jos tästä oli hyötyä ja iloa sulle! Sen vuoksi tämän kirjoitinkin, kun olen itsekin ihmetellyt noita juttuja. Oikein hyvää matkaa sulle, toivottavasti on kivaa! :)

  VastaaPoista
 7. Oliko tuolla ykkösterminaalin Duty Free Shopissa sitä Diorin syyskokoelmaa? Paljonko ne kynsilakat maksoivat siellä? Nimim. Halpislentojen ystävä

  VastaaPoista
 8. Anonyymi eli hyvä halpalentojen ystävä :) Nyt en kyllä laskisi yhtään sen varaan, että Diorin Blue Tieta on siellä ykkösterminaalin Duty Freessa. Valikoima on siellä mielestäni erittäin suppea, ja erityisesti meikkituotteita on vähän. Parfyymeja on kyllä sitten enemmän. Ainakin kun itse kävin siellä viimeksi heinäkuun lopulla, ei siellä näkynyt kyllä minkäänlaisia kausikokoelmia. Diorilta oli muistaakseni jotakin matkameikkipaletteja ja kynsilakkapakkauksia, mutta ei mitään kunnollista. :(

  Tosi tyhmää, kun ihan yhtä hyvin ne tuotteet kauppansa tekisivät varmaan siellä ykkösterminaalinkin puolella. Itsekin olen ihastunut nykyään Norwegianiin, jolla on tosi hyvät uudet koneet ja ihan ok palvelu.

  Elikkä joudut varmaan ostamaan haluamasi Diorit kohdemaasi lentokentältä, toivottavasti sieltä sentään löytyisi! :)

  VastaaPoista
 9. Anonyymi: Aa, sori, minulta jäi huomaamatta vielä sinun toinenkin kysymyksesi Diorin kynsilakkojen hinnoista. Valitettavasti en tullut katsoneeksi niiden hintaa Duty Free Shopin puolella. Finnair Shopissa maksoivat tosiaan 17,20 euroa, eli ovat varmaan suurin piirtein samoissa hinnoissa. Arvaan, että harkitset ehkä upeaa sinistä kynsilakkaa. :)

  Jos et ole ihan heti lähdössä, niin voin kyllä katsoa sulle tarkan hinnan ei ensi vaan seuraavalla viikolla (vk 39 eli se 26.9. alkava viikko). En ole tosin silloinkaan menossa terminaaliin 1, mutta kakkosterminaalissakin on se sama Duty Free Shop. :)

  VastaaPoista
 10. Oikein arvasit, kyseessä on kuin onkin Diorin syyskokoelman upea sininen Blue Denim. ;) Ja kiitos, olisi kyllä mukavaa jos ehtisit tsekkaamaan sen hinnan, oma reissu on vasta lokakuun puolella... (:

  VastaaPoista
 11. Anonyymi: Kiva, se sininen Dior on varmasti tosi upea!

  Yritän ehtiä katsoa sulle hinnan kakkosterminaalin Duty Freessa ensi viikolla jos siellä vain on se, ja kommentoin sitten tähän postaukseen, niin näet sen ainakin täältä. Mutta pahoin kyllä silti pelkään, että sitä ei ykkösterminaalin Duty Freesta löydy. Saisikohan sen sinne jotenkin tilaamalla, jos hinta on mielestäsi ok, kun samaa ketjua ovat kuitenkin... :)

  VastaaPoista
 12. Anonyymi: Katsoin kakkosterminaalin Duty Freesta, ja siellä oli kyllä todella heikosti Diorin meikkejä tarjolla. Edes viisikoita ei ollut ollenkaan. Joten valitettavasti ei toivoakaan kausikokoelmista. :( Ja se ykkösterminaalin Duty Free on vielä pienempi, joten en usko että siellä on MITÄÄN. Toivottavasti siis löytäisit Diorisi kohdemaasi lentokentältä takaisin tullessa. Harmi! :(

  VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! :)