lauantai 10. syyskuuta 2011

Ostoksia Kroatian matkalta

Heippa muruset!

Ja terveisiä aurinkoisesta ja lämpimästä Kroatiasta sekä Bosnia-Hertzegovinasta!


Adrianmeri oli hyvin turkoosin sini-vihreä ja muutenkin oli kovin kaunista.


Kosmetiikkajuttuihinkin liittyen selvisi kaksi aiemmin ihmettelemääni asiaa. Näin oikeaa punaista korallia ja vähän petyin, sillä vaikka se oli punaisenoranssia sävyltään, oli se jotenkin himmeää, eikä yhtään aurinkoisen säihkyvää tai loistavaa, niin kuin olin kuvitellut.

Lisäksi näin granaattiomenoita kasvamassa puissa. Valitettavasti ne eivät olleet vielä ihan kypsiä, joten en päässyt maistamaan. Rakastan nimittäin granaattiomenan tuoksua, ja toivoisin että sitä käytettäisiin paljon enemmän kosmetiikkatuotteissa.

Kyllä matkailu kuulkaa avartaa!


Nämä kauniit tervetuliaispussukat saimme kroatialaisilta tuttaviltamme. Ne oli kuulemma tehnyt kroatialainen floristi, ja paikalliseen makuun ne olivat hyvin koristeelliset ja näyttävät. Mutta oikein kauniit minunkin mielestäni!

Tuossa oikeanpuolimmaisessa punaisessa on muuten juuri niitä korallin värisävyjä.


Sisällä pussukoissa oli pussillinen laventelia. Laventeli tuoksui Kroatiassa muutenkin joka paikassa, ja legenda kertookin, että se on alun perin kotoisin Kroatiasta, ja sieltä roudattu mm. Provenceen, jonka ylpeys ja tunnus se nykyään on.

Jo roomalaisilla oli tapana lisätä laventelia kylpyveteensä tuoksuksi, mutta minä ajattelin laittaa pussin ihan perinteisesti lakanoiden sekaan kaappiin tuoksumaan. Laventelilla pitäisi olla ainakin rauhoittavia vaikutuksia.

Saippuakin on kroatialaista, ja kuulemma organic. Sen takana lukee Lavanda Ruzmarin, eli se on ilmeisesti rosmariinisaippuaa.

Näiden lisäksi pussukoissa oli cd:t kroatialaista musiikkia. Hyvä ajatus antaa tällaista tarpeellista ja luonnonmukaista kulutustavaraa eikä mitään turhaa krääsää.

Kosmetiikkaa Kroatiassa myytiin hyvin pintapuolisen tutkimukseni perusteella lähinnä parfymeria-nimisissä kaupoissa. Niissä oli esillä vain huippumerkit, perinteiset Chanelit ja Diorit, eikä kroatialaista kosmetiikkaa ollut kysymyksistäni huolimatta yhtään. Yksi myyjä neuvoi minua paikalliseen markettiin, jossa saattaisi olla jotakin kroatialaista, mutta muuten nada. Itä-Euroopasta sen sijaan esim. Puolahan vaikuttaa kiinnostavalta kosmetiikkamaalta Ingloteineen ja Ziajoineen. Jos siis arvioimme maita puhtaasti näin kosmetiikkatarjonnan näkökulmasta. Taikka sitten pyörin Kroatiassa vain sellaisissa jet set -paikoissa, joissa tavalliset naiset eivät asioi.

Huikaisevasta Splitin kaupungista löysin roomalaisten raunioiden keskeltä kuitenkin Parfumerija Douglas-nimisen kosmetiikkakaupan (kuva lentolaukussa rutistuneesta paperikassista, sori!), jossa oli hyvät valikoimat kaikenlaista, myös edullisempiakin merkkejä, ja lisäksi erittäin hyvät alennukset. Muun muassa kaikki L'Orealin ja Maybellinen tuotteet olivat - 40 % ja esimerkiksi Estee Lauderin ihanista Bronze Goddess -aurinkotuotteista oli herkulliset alennukset.

Koska kesä on kuitenkin väistämättömästi lopuillaan passasin tällä kertaa Bronze Goddessit ja ostin vain tämän L'Orealin Color Appeal Trio Pro -luomiväripaletin.

Paletti on varmaan ikivanha ja nimeltään 302 Khaki Peach.

Nykyäänhän Lorkun Color Appeal Trio Prot ovat uudistuneet jo neljän luomivärin (kolme tavallista ja yksi highlighter-sävy) Quad Proiksi.

Pidin Khaki Peachia kuitenkin vähän keräilyharvinaisuutena. En ole nähnyt sitä myynnissä Suomessa. L'Orealillahan on tuotteita varsin laaja valikoima, ja kaikkia maailmalla julkaistuja sävyjä ei aina täällä meillä myydä.  

Lorkun vanhat Trio Prot samoin kuin uudet Quad Protkin on aina nimetty jollekin tietylle silmien värille ja omistettu jollekin L'Orealin keulakuvakaunottarista. Khaki Peach on vihreiden silmien paletti ja se on Noémie Lenoirin nimikkopaletti.

Oli pakko googlata tämä minulle tuntematon Noémie Lenoir, ja tämän näköisestä varsin hehkeästä neidistä on kyse. Kyseessä on ranskalainen malli ja näyttelijä, jonka äiti on afrikkalaista alkuperää. 


Khaki Peach on joka tapauksessa hyvin kaunis paletti. Siinä on ylimpänä hyvin vaalea, vähän persikkaan taittava kultainen sävy (obviously The Peach). Keskellä on kiva heleä vaaleanvihreä ja alimpana se khakinvihreä. Minua inspiroi tuo kuulaan vaaleanvihreän ja murretun khakin yhdistäminen kevennettynä persikalla, uskon että se näyttää kivalta.

Nämä vanhat Lorkun Trio Prot on muuten numeroitu meikkauksen helpottamiseksi noin, että sävy 1 on tarkoitettu varjostuksiin silmän ulkonurkkaan, 2 liikkuvalle luomelle ja 3 korostuksiin kulmaluulle ja silmän sisäkulmaan.

Khaki Peach on kyllä varmaan lojunut Douglasissa ikuisuuksia, sen aplikaattoritkin olivat aivan kellastuneet. Hintaa sillä oli kyllä johdonmukaisesti myös melko vaatimattomasti. Normaalihinta oli 76,90 kunaa eli paikallista rahaa, joka on euroissa 10,23. Alennuksen kanssa hinnaksi jäi 54 kunaa eli 7,19 euroa.

Douglasin myyjä piti minua varmaan ihan tyhmänä kun ostin vain Khaki Peachin, ja yritti sinnikkäästi tyrkyttää minulle vielä kassallakin alennuksessa olleita Lancomen sinkkuluomivärejä ja YSL:n duoja. Minun pitäisi kuitenkin olla meikkien (ja varsinkin luomivärien!) suhteen ostolakossa, joten otin vain tämän pikkuisen Khaki Peachin.


Minulla on myös Khaki Peachia muistuttava L'Oreal Trio Pro 319 Golden Green. Sekin on vihreiden silmien paletti, ja omistettu intialaisperäiselle näyttelijälle ja mallille Aishwarya Raille.

Muistin kyllä, että Khaki Peach ei ole täysin identtinen Golden Greenin kanssa. Alimmainen khakinväri niissä on kyllä varmaan melkein sama, mutta sen lisäksi Golden Greenissa on kultainen ruskea ja hyvin haaleanvaalea vaaleanvihreä. Idea paleteissa on kuitenkin pitkälti sama, mutta originaalin Khaki Peachista tekee tuo keskimmäinen kauniin heleä vaaleanvihreä.


Olen tykännyt L'Orealin Trio Pro -luomiväripaleteista. Hinta-laatusuhde on mielestäni ok, ja sävyt valmiiksi mietitty yhteensopiviksi. Minulla on niitä Khaki Peachin ja Golden Greenin lisäksi myös 318 Turquoise Blue (sinisille silmille, Milla Jovovichin nimikkopaletti), sekä kuvassa alarivissä näkyvät 316 Platinum Rose (harmaille silmille, Laetitia Castan nimikkopaletti) ja 307 Lilac (tummille silmille, Eva Longorian nimikkopaletti).

Kuvassa oikeassa alalaidassa on sen sijaan L'Orealin uudenmallinen Quad Pro, joista en tykkää yhtään. Luomivärit on prässätty epäkäytännöllisesti ohuiksi raidoiksi kaikki samaan lokeroon, ja lisäksi mukana on mielestäni täysin turha voidemainen korostussävy. Ostin tämän tummille silmille tarkoitetun Eva Longorian nimikkopaletin 331 Golden Plum uutena Quad Prona vain sen vuoksi, että se oli alun perin Trio Prona vain limited edition jossakin joulukokoelmassa, eikä sitä saanut sen jälkeen enää mistään. Väriyhdistelmä - kulta ja violetti -on minusta kiinnostava ja vähän eksoottinenkin.

Suuri meikki-idolini Karkkipäivän Sanni on myös meikannut usein Lorkun Trio Proilla, ja meikeistä on helpompi ottaa mallia kun omistaa samat paletit.


Mutta sitten vielä takaisin Balkanin eksotiikkaan sen verran, että esittelen teille ostamani fantastiset käsikorut.

Tämä omaperäinen kaunotar on Bosnia-Hertsegovinasta kiehtovasta ja vähän mystisestäkin Mostarin kaupungista. Mostarin historia on turkkilaista, ja siellä on vahva muslimikulttuuri, joten kuvasin korun vähän harhaanjohtavasti pienestä Trogirin kaupungista Kroatian puolella erään luostarin nunnalta saamieni postikorttien päällä. Niiden ruosteisen punaiset ja ruskeat värit sopivat kuitenkin hyvin korun pronssisiin väreihin.

Kansainvälisen yhteisön valvomassa, sodan takia lähes raunioina olleessa Bosnia-Herzegovinassa hinnat olivat hyvin edulliset. Niinpä korukin maksoi vain 10 euroa, vaikka oikeasti se olisi varmaan ollut paljon arvokkaampi.

Koru on tehty Mostarissa ja ostin sen Mostarin itämaisesta basaarista korukaupasta. Toinen vaihtoehto olisi ollut säkenöivä sininen kivi, mutta tunsin että lämmin keltaisenruskea kivi sopi paremmin väreihini.


Tämä aaltoileva pronssinen ja rautainen koru on puolestaan viehättävästä Dubrovnikin kaupungista Itä-Kroatiasta. Sen on tehnyt kroatialainen kuvanveistäjä ja korusuunnittelija Ivan Midzic.

Turistien suosiman Dubrovnikin tapaan korun hinta oli huomattavan kallis, 36 euroa. Materiaalit ovat varmaan edullisia ja tekniikka yksinkertainen, mutta ihastuin juuri siihen, miten tavallisista aineksista voi saada jotakin näin hienoa, jos vain on näkemystä.

Minulle tuli korun muodosta mieleen ne Fazerin herkulliset nougat-suklaat, joita on mm. niissä Fazerin suurissa perinteisissä suklaarasioissa.

Ajattelin muuten näyttää teille erikseen vielä kosmetiikkaostokseni Helsinki-Vantaan tax freesta, ja samalla esitellä tax freeta vähän muutenkin. Sen verran voin jo vihjata, että luvassa on mm. jotakin oikein ihanaa, joka alkaa C:llä niin kuin Chanel!

8 kommenttia:

 1. Oi, sinistä merta ja koralleja <3 ! Kuulostaa ihanalle reissulle.

  VastaaPoista
 2. Ihania tuliaisia ja muutenkin kiva matkapostaus! Itsekin palailin tänään Kroatiasta, olimme perus-pakettimatkalla Istriassa Vrsar-nimisessä kylässä. Muutamassa muukin Istrian kaupunki nähtiin, mutta enimmmäkseen vain rentoiltiin rannalla ja herkuteltiin yms. Kiinnostus Kroatiaan ja muihin alueen maihin kyllä heräsi, kontrastiksi sille lomaparatiisille luin karmaisevia sotajuttuja. Mulla ei ollut oikeastaan minkäänlaisia ennakkokäsityksiä eikä -luuloja maasta, toisin kuin kaikilla aikaisemmilla matkoilla, joten se kyllä yllätti tosi positiivisesti.
  Jos saan udella, niin missä kaikkialla vierailitte, ja mitä paikkoja suosittelisit? Kiertelittekö autolla?

  VastaaPoista
 3. Vauhtimamma: Oli kyllä ihan kiva matka! Siellä se aurinko paistelee edelleen lämpimästi etelässä, vaikka täällä pohjoisessa ei enää niin paljon näyttäytyisikään. :)

  Meri oli siellä kyllä uskomattoman värinen, en ole missään nähnyt ennen vastaavaa. Tuntui aivan epätodelliselta. Valitettavasti ei näytä kuvissa ollenkaan yhtä hienolta...

  Koralleja näin vain kaupassa koruissa, mutta mieheni suoritti sukelluskurssin ja näki niitä myös oikeassa ympäristössään veden alla. :)


  Hellin: Kiva että teilläkin oli onnistunut loma! Olisi tosi kiva nähdä myös sulta matkapostaus. Ajattelinkin juuri sua kun tätä juttua kirjoitin! :)

  Me oltiin Dalmatiassa Trogirin pikkukaupungin edustalla Cievon saarella. Siellä pidettiin tukikohtaa. :) Mies suoritti koko viikon sukelluskurssia ja mä reissasin ympäri Dalmatiaa bussimatkoilla. Yhdessä käytiin laivalla Soltan saarella.

  Eniten suosittelisin ehdottomasti Dubrovnikia, ei ole turhaan Kroatian kuuluisin kaupunki. Hieno idyllinen ja tunnelmallinen keskiaikainen kauppakaupunki muurien ympäröimänä. Myös Bosnia-Hertsegovinan puolella Mostar oli aivan upea idän ja lännen kohtauspaikka.

  Mäkin luin sitä samaa kulttuuri- ja sotahistoriaa siellä uima-altaalla. :) Sen kannalta mua jäi kyllä kiinnostamaan vielä myös Bosnia-Hertsegovina. Siellä sodan jäljet olivat vielä selvemmin näkyvissä kuin jo turistoituneessa Kroatiassa. Esim. Sarajevo olisi minusta vielä kiinnostava kohde.

  Ehkä mennään sinne vielä siis uudelleenkin, kun mies ei nähnyt sukelluskurssin takia siellä tällä kertaa mitään muuta kuin sitä vedenalaista elämää. :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkeistä! Matkaopaskirjan perusteellakin nuo paikat vaikuttivat mielenkiintoista, Sarajevoa kehuttiin tosi paljon persoonalliseksi kaupungista. Myös Slovenia alkoi kiinnostaa.
  Olisi tosiaan voinut sukeltaa pinnan allekin.
  Juu ajattelin matkapostauksen naputella, kunhan saan noita kuvia koneelle :)

  VastaaPoista
 5. Kiva postaus! Olen lähdössä juurikin Splitiin, joten katsotaan törmäänkö tuohon parfumerijaan.

  Olisiko vinkkejä mitä Splitissä pitäisi katsastaa? Tiedän ainakin pitsit ja Diocletianuksen palatsin... mutta laventelia inhoan :D

  VastaaPoista
 6. Hellin: Tosi kivaa jos säkin teet matkapostauksen, innolla odotan!

  Voi miten kiinnostavaa, että Sarajevoa on oppaassa kehuttu. Haluaisin kyllä joskus käydä siellä!

  Myös Slovenia olisi oikein kiva, kun sieltä olisi niin lyhyt matka Italian puolelle Venetsiaan ja Triesteen. Kerran jo melkein oltiinkin menossa sinne, mutta se sitten peruuntui. Myös sieltä Istriasta olisi ehkä voinut tehdä päivämatkoja Italiaan, jos vain viitsisi junassa tai bussissa istua. Se Pula ainakin vaikutti kivalta paikalta. :)


  Anonyymi: Tosi kiva että tykkäsit! Ajattelinkin, että tämä voisi kiinnostaa juuri niitä, jotka ovat olleet Kroatiassa tai ovat sinne menossa. :)

  Split yllätti ainakin minut positiivisesti. Ajattelin, että se on vain joku tylsä läpikulkukaupunki, mutta ne Diolectianuksen palatsin rauniot oli oikein hienot. Koko kaunis vanha kaupunki on niiden raunioiden sisällä, ja lisäksi siellä oli oikein hieno rantabulevardi huikaisevan sinisen meren äärellä. Mulle tuli siitä vanhasta kaupungista vähän mieleen joku Firenze, eli ei todellakaan ollut mikään ruma teollisuuskaupunki. Kannattaa varmaan myös reissata Splitin ulkopuolelle niille saarille, vaikuttivat hienoilta!

  En minäkään kyllä laventelin tuoksun mikään suurin ystävä ole. :) Se leijailee siellä Kroatiassa kyllä ihan joka paikassa. Aina tasaisin väliajoin huomasi tutun hajun, joko turistikauppojen laventelijutskista tai ihan kukkapenkistä. :)

  Ja tosi hauskaa jos törmäät Parfumerija Douglasiin! Sinne vain sitten shoppailemaan, tosi hyvät valikoimat oli ja paljon noita alennuksia. Sekin oli siellä vanhan kaupungin ulkolaidalla, aika lähellä mm. Benettonia ja Zaraa. Tuuthan sitten kertomaan löysitkö sen. Kyllä maailma on pieni! :)

  VastaaPoista
 7. Tuolta Istriasta olisi ollut tosiaan lyhyt matka Triesteen, kuulemma paikalliset käyvät ostoksilla siellä ja Sloveniassa. Lautalla olisi päässyt Venetsiaan päiväretkelle myös. Alunperin halusin tuonne Venetsian retkelle, mutta sitten jotenkin ajatus siitä reissamisesta väsytti.

  VastaaPoista
 8. Hellin: Joskus on kyllä kiva vain olla yhdessä paikassakin rentoutumassa. Mulla oli vaan nyt sellainen fiilis, että kyllästyin rantalomaan parissa päivässä, ja sen jälkeen oli pakko päästä vähän reissailemaan ja näkemään muitakin paikkoja. Mutta siellä Kroatiassa oli kyllä nyt niin kuumakin, että koko ajan väsytti siksikin vähän. :)

  VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! :)