maanantai 17. marraskuuta 2014

Atooppisen ihon hoito (+ 1 komea lääkäri)

Hei, myyvä otsikko ennen kaikkea (lääkäri kuvissa myöhemmin)!

Olin apteekkikosmetiikkamerkki La Roche-Posayn (lausutaan sillä tavalla ihanasti ranskalaisittain) kutsumana kuuntelemassa niin mielenkiintoista esitystä atooppisen ihon hoidosta, että pakko kertoa siitä heti teillekin. 


Tilaisuus pidettiin perjantaiaamuna ravintola Sinnessä.

Porvoolainen kuuluisa Bistro Sinne on avannut sisar-ravintolan Helsinkiin Eerikinkadulle. 

Erityisesti tykkäsin noista New Yorkin mieleen tuovista sanomalehdistä voileivän kääreinä sekä ruudullisista astiapyyhkeistä lautasliinoina!


Mutta nyt se hot doctor heti tiskiin. 

Ihotautilääkäri Ville Kiiski puhui kiinnostavasti ja innostuneesti atooppisen ihon hoidosta.

Tiesittekö, että jopa 15 % aikuisista on atoopikkoja, suurimmat luvut Suomesta? Yleisintä atooppinen iho on muutenkin länsimaissa, ja esiintyvyys kasvaa mitä kauemmaksi päiväntasaajasta mennään. Hygienian paranemisen ja bakteerien vähenemisen on todettu olevan yhteydessä atopiaan ja allergisiin sairauksiin. Lisäksi ovat sääolosuhteet; atopia voi puhjeta täällä pohjoisessa jopa Afrikasta tulleilla kuten somaleilla. Suomessa ulkoiset olosuhteet ovat atoopikon kannalta todella kovat: vähän auringon uv-säteilyä sekä pitkä kylmä ja kuiva jakso talvella. Moni atoopikko hyötyykin auringon valosta, mutta joillakin harvoilla se voi myös pahentaa ihottumaa.

Atopia alkaa usein lapsuudessa, ja se on perinnöllistä. Lasten oireita on esim. taiveihottuma, ja aikuisilla sitten kasvo-, silmäluomi-, kaula- ja käsi-ihottuma. Atopia ei kuitenkaan ole pelkkää ihottumaa, joka siitä tulee ensimmäisenä mieleen, vaan oireita voivat olla myös heinänuha, allerginen astma ja ruoka-aineallergiat. Atopia onkin oireisto, jolle on tyypillistä allerginen taipumus. Yhteyttä akneen tai aurinkoihottumaan sillä ei ole.

Itsellänikin on atooppinen iho, ja ihottuma käsissäni comes and goes, välillä lievempänä ja välillä pahempana, yleensä talvisin. Tämä onkin kuulemma atooppiselle iholle tyypillistä. 

Yllätys minulle oli se, että atopia on kroonista, eli sitä ei voi parantaa. Ihottuman pahenemisvaiheita voi ainoastaan ennaltaehkäistä, ja jos se pääsee puhkeamaan, hoitaa oireita. Tärkeintä olisi ihon säännöllinen rasvaus, johon potilaita on kuitenkin kuulemma vaikeaa motivoida silloin kun oireita ei ole. Välttämätöntä se kuitenkin olisi, sillä atooppinen ihottuma eli ekseema mm. vanhentaa ihoa, kutisee, hilseilee, punoittaa sekä pahimmillaan aiheuttaa jopa pieniä haavoja ja vesikelloja. Raapia ei kuitenkaan saisi, sillä se pahentaa tulehdusta ja saattaa jopa olla suuren osan edellä mainituista oireista syy.


Tutkimuksissa on havaittu, että atoopisella iholla viihtyy haitallinen bakteeri, Staphylococcus aureus, joka lisää tulehdusta ja pahentaa ihottumaa. Mieleeni jäi tästä bakteerista erityisesti, että se on kullanvärinen ja ns. "pahis". Ihmisen iholla elää nimittäin paljon myös hyviä bakteereita, jotka suojaavat sitä taudinaiheuttajilta. 

No, La Roche-Posay on nyt kehittänyt tähän erityisen voiteen, Lipikar Baume AP+, jonka pitäisi vahvistaa ja tasapainottaa ihon omaa bakteerikantaa sekä suojakerrointa ulkoisia ärsykkeitä vastaan.

Itse uskon, että ainakin siinä vaiheessa kun ihottuma ei ole vielä pahentunut, riittää mikä tahansa hyvä vartalovoide ihon kosteutukseen ja hoitoon. La Roche-Posayn voiteissa on ainakin se hyvä puoli, että ne eivät sisällä hajusteita tai turhia allergisoivia ainesosia, eli sopivat siinä mielessä vähän ärsyyntyneenkin ihon hoitoon. (Korjaus 18.11.2014: lukijalta saamani tiedon mukaan monissa La-Roche Posayn kosteusvoiteissa on kyllä hajusteita. Lipikar Baume AP+ -vartalovoide on hajusteeton.)

Kaikki ekseeman kokeneet nimittäin tietävät, että sellaiselle iholle ei tee mieli laittaa mitään, minkä pelkää ärsyttävän ihoa vielä entisestään. Siksi luotettavat, rauhoittavat ja kutinaa lievittävät voiteet ovat kullanarvoisia. Plussaa tulee vielä siitä jos ne ovat helppoja levittää ja niitä tulee siksi käytettyä säännöllisesti! Ainakin tämän La Roche-Posayn uutuuden ihotuntuma on ihana.

21 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen tietopläjäys, kiitos! :) Itsellä ei onneksi ole omakohtaista kokemusta atooppisesta ihosta, en osaa kuvitellakaan miten ikävä vaiva se oikesti on. :( Toisaalta olen jo jonkin aikaa pelännyt sitä, että jos mulle tulee joskus hoitoon asiakas, jolla on pahasti atooppinen iho, en tiedä osaanko hoitaa ja neuvoa häntä kovin hyvin! Tiedän siis nuo perusjutut, mutta mitään omakohtaisia neuvoja, erityisiä tuotesuosituksia tai kikkakolmosia mulla ei yksinkertaisesti ole. Ehkäpä atoopikot ovat toisaalta tottuneet ihonsa hoitamiseen, ja kääntyvät ennemmin ihotautilääkärin puoleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kivaa kuulla, että tästä oli hyötyä! Itsestäni luento oli supermielenkiintoinen, sillä vaikka itselläni on atooppinen iho, en ole tiennyt siitä kovin paljon. Olen perinyt sen äidiltäni, ja minulla vaikuttaa myös olevan myös hyvin tyypilliset oireet: lapsena taiveihottumaa ja nyt aikuisena ihottumaa käsissä, joka aina välillä pahenee ja paranee, pitkälti sääolosuhteiden mukaan. En ollut vain ennen tätä tiennyt kuinka tärkeää säännöllinen ihon rasvaus tosiaan olisi ihottuman ennaltaehkäisyssä.

   Ihan totta, että varmaan monella atoopikolla, jolla on pahat oireet, on jo itsellään aika paljon tietoa ihon hoidosta. Tuon ihotautilääkärin ohjeet hoitoon olivat hyvin selkeät: säännöllinen rasvaus oireiden ehkäisemiseksi esim. perusvoiteilla, ja jos ihottuma siitä huolimatta oireilee, niin sitten oireen mukainen hoito esim. kortisonilla. Näillä pitäisi pärjätä. :)

   Poista
 2. Minusta on erittäin hyvä juttu, että länsimaissakin puhutaan (tai on alettu puhua) ihon hyvistä ja huonoista bakteereista, se kun on noissa aasialaisissa kosmetiikkasarjoissa yleensä hyvin huomioitu. Taisin siitä blogatakin tässä taannoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tämä on aivan uusi aihe, vaikka nyt kun sanot, muistankin lukeneeni blogijuttusi. Siitä ei ole mielestäni edes kovin kauan, ihan lähiaikoina. :)

   Itse en seuraa aasialaista kosmetiikkamaailmaa, mutta onhan sieltä tullut tänne länsimaihin muitakin kiinnostavia uutuuksia ja muoti-ilmiöitä. Mm. kaksoispuhdistus, BB-voiteet jne. Tekevät varmaan paljon tutkimusta ja muutenkin ovat monesti tekonologiassa edelläkävijöitä. Ehkä seuraava ilmiö on sitten tämä ihon bakteerikannan hyödyntäminen. La Roche-Posay on näköjään ajan hermolla lanseeratessaan tähän oivallukseen perustuvan uutuusvoiteensa. Tosin hekin olivat tutkineet aihetta pitkään, muistaakseni jopa 25 v. :)

   Poista
 3. Mua ärsyttää, kun en päässyt tuonne. Oli näköjään mielenkiintoinen luento :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tosi harmi! Oli ihan mahtavaa, että puhujaksi oli saatu ihotauteihin erikoistuva lääkäri ja tutkija. Saimme varmasti ihan viimeisintä tutkimustietoa atopiasta. Oli hämmästyttävää, kuinka vähän siitä itsekään tiedän, vaikka minulla on ollut se koko elämäni. :)

   Sen lisäksi ravintola Sinne vaikutti tosi mukavalta, pitää käydä toistekin. :)

   Poista
 4. Kiinnostava tilaisuus! Itse turvauduin LRP:n Toleraine-sarjaan viime talvena kun kasvoni olivat jatkuvasti kuumottavan ärsyyntyneet. Kasvovoide oli pakattu ilmatiiviiseen pussiin joka oli pumppupakkauksen sisällä. Näin voitiin minimoida säilöntäaineiden määrä. Kasvovoiteen ostosta sain kaupan päälle saman sarjan kasvoputsarin josta kyllä tykkäsin. LRP ei valitettavasti parantanut oireiluani, minun olisi pitänyt mennä ihotautilääkärille. Kärvistelin kuitenkin koko talven ja keväällä helpotti. Täksi talveksi olen varautunut tyrni-omega-kapseleilla, toivon niiden ehkäisevän ihon herkistymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosi mielenkiintoista! :)

   Tuo Toleriane-sarja ei olekaan itselleni tuttu, kun en ole vielä onneksi tarvinnut ihan allergisille suunnattuja voiteita. Mutta ihan mahtavaa että sellaisia tuotteita tehdään, sillä jos iho on jollekin herkistynyt, siihen ei todellakaan tee mieli laittaa päälle yhtään mitään ihoa ärsyttävää. Hieno keksintö, että voidaan minimoida säilöntäaineet, kun ne kai ovat hajusteiden lisäksi niitä yleisimmin allergisoivia.

   Itse olen saanut apua pieniin haavoihin blogin kautta saamastani La Roche-Posayn Cicaplast Baume B5 -voiteesta. Silloin kun iho on vaurioitunut, on ihanaa että on jotakin mihin voi turvautua. :)

   Toivottavasti tyrni ja omega auttavat sinua. Atooppisen ihon osalta sanoi tuo tilaisuudessa puhunut erikoislääkäri, että ravinnolla ei ole voitu tutkimuksissa osoittaa olevan vaikutusta ihon kuntoon. Hänen mukaansa ihoon vaikutetaan ihon kautta.

   Poista
 5. Mä olisin niiin halunnut tänne! Atooppinen ihottumani on monen taukovuoden jälkeen taas palannut, varsinkin talvisin. Hämmennyin, kun viime keväänä ihottuma pesiytyi jopa aiemmin oireettomien poskieni ihoon. Taiveihottumalta olen onneksi säästynyt.

  Nuorempana jouduin vaihtamaan rasvoja usein, kun aiemmin hyvin siedetty ja auttanut voide alkoi ärsyttää ihoa. Lopulta päädyin pitkän Novalanin käytön jälkeen Aqualan L-voiteeseen ja ne molemmat tosiaan auttoivat merkittävästi. Aqualan L on edelleen suosikkini perusvoiteista, sillä puhdistaa meikin ja kosteuttaa ihon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin atooppinen ihottumani käsissä pysyy välillä pitkäänkin poissa, kunnes alkaa taas vaivata. Ihottuman pahenemisen yhteyttä stressiin ei ole kuulemma voitu tutkimuksilla osoittaa, sillä atooppiselle iholle on muutenkin tyypillistä "flaring" eli ihottuman pahenemisvaiheiden ja tasannevaiheiden vaihtelu. Itse olen ollut kyllä havaitsevinani käytännössä, että stressi pahentaisi atooppista ihottumaa. Vaikea kyllä sanoa, että johtuuko ajoittainen ihottuma siitä, vai esim. vaihtelevista ilmasto-olosuhteista. Jotenkin masentavaa oli kuulla, että atopiaa ei pystytä kokonaan parantamaan. Mutta hyvällä ylläpitohoidolla sen pitäisi kyllä pysyä paremmin kurissa!

   Aikuisille on kuulemma tyypillistä juuri se, että atooppista ihottumaa on kasvoissa, kaulalla ja ylävartalossa. Taiveihottuma on enemmän pikkulasten vaiva. Yhdellä ystävälläni oli yhdessä vaiheessa todella paha atooppinen ihottuma kasvoissa, mikä oli todella rajoittavaa ja surullista. Nyt hän on taas ollut monta vuotta ihan terve. :)

   Perusvoiteita atopian hoitoon suositteli tuo tilaisuudessakin puhunut lääkäri. Minullekin on suositeltu nimenomaan Aqualan L:ää käsien ja meikin pesuun silloin kun atooppinen ihottuma ja ihon kuivuus on ollut pahimmillaan. :)

   Poista
 6. Atooppinen ihottuma hävisi minulta jotakuinkin kokonaan jätettyäni ruokavaliostani kaikki viljat pois. Samalla hävisi hengitystieallergia. Jos söisin mitä tuossa ruokakuvassa yllpä näkyi, niin ihottuma tulisi luultavasti takaisin. Nyt jo 6 vuotta ilman turhaa rasvausta, eipä tee mieli palata entiseen. Rasvojen ja tököttien valmistajat tosin hävisivät sitten minun aiempien rasvojeni verran...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että olet löytänyt apua ruokavaliosta! Tutkimuksissa sen vaikutusta atopiaan ei ole kuulemma pystytty osoittamaan. Lääkäri arveli, että odottavilla äideillä voisi EHKÄ olla hyötyä maitohappobakteerien syömisestä atopian ennaltaehkäisyssä vauvoilla, mutta esim. omegarasvahapoista tai helokkiöljystä ei ole tutkimusten mukaan apua atopiaan. Asiaa on kyllä varmasti hankala tutkia, kun atoopikoille muutenkin on tyypillistä ihottuman paheneminen ja paraneminen kausittain.

   Mutta hauska havainto, että ainakaan Sinnen tarjoilut eivät olisi sinulla toimineet! Itselläni ei ole ruoka-aine-allergioita, joten iloisesti maistelin kaikkia herkkuja mitä oli tarjolla. :)

   Poista
 7. Minuu niin harmittaa, että ihotautilääkäriltä saa vain reseptejä perusvoiteisiin ja kortisoniin ja hoito-ohjeetkin ovat lähinnä oireidenmukaisia! Allergiatestitkin sain erikseen pyytämällä vasta. Ei niissä mitään tosin ollut, mutta olen huomannut kotieläinten pahentava oireita kuitenkin.
  Mulla tää iho menee vuosi vuodelta aina vain hurjempaan kuntoon ja aina sinnittelen mahd pitkään kunnes on pakko turvautua siihen F'ckin kortisoniin.
  Olis kiva, jos joskus saisin tietoa, miten tätä voisi hoitaa ruokavaliolla jne.
  Ja kun haluisin käyttää eettistä kosmetiikkaa, mitä lääketehtaiden kehittämät linimentit EI ole. :(

  -Tiltu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile olla 2 viikkoa ilman kaikkia viljoja (myös niitä gluteenittomia, mutta varsinkin gluteenillisia). Ellei auta, syy ei ollut niiissä. Parissa viikossa yleensä jo näkee jonkinlaista tulosta, joten sen pidempää testiä ei tarvita.

   Poista
  2. Sitä tuo tilaisuudessa puhunut lääkärikin sanoi, että on tosi ikävää kun joutuu sanomaan potilaille, että mitään parantavaa hoitoa atopiaan ei ole, pitäisi vain säännöllisesti jaksaa rasvata ihoa. Itseänikin asia turhautti silloin kun ihottuma käsissäni oli oikein paha, eikä kirjoitettu kuin reseptillä vain monta purkkia ihovoiteita ja kortisonia, ja niillä piti pärjätä. Onneksi ihottuma oli sitten taas parempi muutaman vuoden, kunnes lehahti taas pari vuotta sitten muutamaksi viikoksi oikein kunnolla. :(

   Itse olen huomannut saman, että eläinten silittely voi pahentaa ihottumaoireita käsissäni. Siitä en huomannutkaan kysyä lääkäriltä. Hän mainitsi vain, että atoopikoilla voi olla oireina atooppisen ihottuman eli ekseeman lisäksi myös ns. heinänuhaa, allergista astmaa tai ruoka-aineallergioita. Itse olen testien mukaan allerginen myös kissoille ja koirille, ja olen aina jotenkin liittänyt sen mielessäni atooppiseen ihoon.

   Valitettavasti ainakaan tuolla tilaisuudessa puhuneella lääkärillä ei ollut tarjota muita neuvoja kuin säännöllinen ja huolellinen ylläpitohoito, ja jos oireet pahenevat, niin sitten niiden hoitaminen esim. kortisonilla. Ruokavaliolla ei tutkimusten mukaan valitettavasti ole vaikutusta atopiaan.

   Tutkimusten mukaan vaikea atopia heikentää elämänlaatua merkittävästi: kutina, ihon arkuus, huono unenlaatu, keskittymisvaikeudet, ulkonäköseikat, rasvaaminen ja rajoitukset. Sitä voi olla myös todella vaikeaa selittää sellaiselle joka ei niistä kärsi. :(

   Poista
 8. Ketuttaa etten päässyt paikalle, kun oli jo muuta ohjelmaa sovittuna, toki ihanaa sekin. Miehelläni on atooppinen iho, mikä on talvella pahempi, sen kanssa on tullut taisteltua vuosia. Mies rasvaa ihoaan vain silloin, kun siltä tuntuu ja iho on pysynyt hyvin kurissa. Kesällä atopiaa on hyvin vähän tai ei ollenkaan, varsinkin, jos on aurinkoista. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi harmi Jonna, oli todella mielekiintoinen ja mukava tilaisuus! Itseäni kiinnosti kovasti atooppisen ihon hoito, mutta luento oli vielä paljon antoisampi ja parempi kun uskalsin odottaa. :)

   Siihen nähden että minulla on ollut atooppinen iho koko elämäni, tiesin siitä ennen tätä tilaisuutta hämmentävän vähän. Nytpä tiedän ainakin, että atopian paranemisesta on turha haaveilla. Pitää vain jaksaa rasvata ihoa säännöllisesti vaikka välillä kyllästyttääkin. Ja ihanaa, että auringosta on apua, myös sinun miehellesi. :)

   Poista
 9. Sen verran oikaisen postauksen sisältöä, että aika iso osa La Roche-Posayn kosteusvoiteista sisältää hajusteita. Muuten postaus oli oikein hyvä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon tiedosta, laitoin korjauksen tuonne varsinaisen postauksenkin puolelle ettei kukaan erehdy. Jotenkin oletin, että hajusteettomuus koskisi kaikkia La Roche-Posayn tuotteita, kun kaikki kokeilemani ovat olleet hajustamattomia, ja samoin tuosta tilaisuudessa esitellystä Lipikar Baume AP:stä sanottiin että se on hajusteeton ja parabeeniton. Mutta nyt kun luin esitteitä tarkemmin, niin niissä sanottiin vain että kaikki La Roche-Posayn tuotteet ovat hypoallergeenisiä, ja sehän on vähän eri asia. :)

   Poista
  2. Mäkin olen joskus olettanut, että kaikki heidän voineensa olisivat tuoksuttomia. Toleriane -sarjaa (herkistyneelle iholle) kokeilin ja se oli tuoksuton. Sitten ostin toisen LRP sarjan herkän ihon kosteusvoiteet ja käyttöönottaessa yllätyin, että siinä olikin hajustetta käytetty. En tajunnut katsoa sisältöä tarkemmin ostohetkellä. Musta oli ihan loogista ajatella, että herkälle iholle tarkoitetussa tuotteessa ei olisi hajusteita käytetty. Nytpä ainakin osaan sitten aina katsoa sen incin, vaikka olisi kuinka herkälle iholle tarkoitettu :D

   Poista
 10. Itse aiheeseenkin voisin kommentoida :D Mulla on ollut atopia ihan lapsesta asti, mutta en tiennyt, että se on kroonista. Mulla on vuosia se pysynyt suht kurissa. Kesällä ei ole mitään, mutta talvellakin vain vähän iho on kuivunut. Olen jotenkin olettanut sen helpottaneen näin iän myötä. Mä tosin rasvaan ihoni joka kerta suihkun jälkeen. Apteekin perusvoiteista luovuin jo vuosia sitten, ne kun eivät auttaneet yhtään. Muutama vuosi sitten ihan huvikseni katsoin Apobasen incin ja järkytyin, että oikeasti sellaista määrätään pahan ihottuman hoitoon. Siinä ei ollut muuta kuin säilöntäaineita ja mineraaliöljyä. Olin olettanut, että reseptillä saisi ihan kunnon tavaraa. Ei ihme, että se ei mulla tehonnut yhtään.

  VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! :)