maanantai 12. tammikuuta 2015

Värioppia, osa 2

Innostuin väriopista vuosi sitten luettuani loistavan Meikkaus-kirjan (Luukkainen, Raivio, Väliaho, Sanoma Pro 2007), linkki juttuuni. 

Samat opit kuin meikkauksessa ovat hyödynnettävissä missä vain väriyhdistelyssä, sisustamisesta pukeutumiseen ja toisinpäin.






Aiemmin en ole oikein ymmärtänyt, mikä tarkoitus ammattilaisten käyttämillä värikartoilla on. 

Mitä enemmän olen nyt värioppia tutkinut, sitä enemmän tarvitsisin väriympyrää itsekin. Amatööreille niitä ei vaan tunnuta myyvän missään.  






Väriympyrästä olisi helppo nopeasti tarkistaa vastavärejä ja erilaisia väriyhdistelmiä.

Gina Tricotin näyteikkunassa oli ennen joulua yhdistetty - menestyksekkäästi! - puhdas punainen ja puhdas vihreä, joka on aika vaativa vastavärien yhdistelmä. Rinnastuksena ne kuitenkin vahvistavat toistensa loistoa, ja lopputulos on pysähdyttävä ja raikas. Ja uskomatonta kyllä, ei tässä yhtään jouluinen, ehkä johtuen collegen sporttisuudesta.

Väriopin mukaan punaisen ja vihreän värin määrä saa rinnastuksessa olla sama. Se toteutuukin tässä GT:n ikkunassa. Onkohan tämä jonkun ammattilais-somistajan tekemä, vai onkohan jollain Gina Tricotin myyjällä vain poikkeuksellisen hyvä värisilmä? 

Meikkauksessa sama väriyhdistelmä tarkoittaisi vihreää luomiväriä ja punaista huulipunaa tai vihreiden silmien korostamista punasävyisellä luomivärillä.





Toinen tyylikäs punainen-vihreä rinnastus kaupungilla on ravintola Pompierin ikkunassa. 

Vastaväririnnastus on helpompi toteuttaa, jos värit eivät ole aivan niin kirkkaat ja kylläiset. Pompierin ikkunassa onkin käytetty haalistunutta havunvihreää ja kanervaa.

Toinen tapa on nähdä tässä todella hienovaraisesti toteutettu split complementary. Se tehdään poimimalla väriympyrästä vastavärin sijaan sen molemmilta puolilta kaksi väriä.

Vihreän vastaväri olisi punainen. Vihreän split complementary on ottaa punaisen vierestä punavioletti (ne kanervat!) ja punaoranssi (tyynyt sisäpuolella).

Takuulla jonkun sisustussuunnittelijan tekemä!






Tässä Casa de Pumpuli(pupu)sta räikeä vastaväririnnastus: sininen ja oranssi. 

Väriopin mukaan sinisen ja oranssin pinnan suhde pitäisi olla 2:1, eli 2/3 sinistä ja 1/3 oranssia. Se tässä toteutuukin, sillä pöytäliina on paljon suurempi pinta kuin iso kulhollinen mandariineja.  

Itseasiassa tätäkin kontrastia pehmentää vähän se, että pöytäliina on aavistuksen turkoosinsävyinen. Oranssi olisi siis puhtaan sinisen vastaväri. 

Ollakseen täydellinen split complementary oranssille, tämä vaatisi turkoosin lisäksi vielä siniviolettia, jota olenkin ajatellut tähän yhdistää esim. liilojen serviettejen avulla. 

Split complementaryssa värien suhteen pitäisi olla n. 60 %, 30% ja 10 %. 

Pehmennettyä väriyhdistelmää saisi käyttämällä pastellisempia sävyjä. Nyt sitä rauhoittavat vähän pöytäliinan valkoiset pilkut. Vastavärikontrasteja voikin hillitä tuomalla mukaan neutraaleja värejä kuten valkoista, beigeä tai harmaata. Yksi vinkki on valita yhdistelmään yksi vaalea väri, yksi tumma väri ja yksi kirkas.






Tässä masters of coloursilta, Dolce & Gabbanalta ihana harmonia-vastaväriyhdistelmä syksyn 2014 mallistosta (kuva on Cannesista syksyltä).

Harmoniset värit ovat väriympyrässä vierekkäin, kuten violetti ja punainen, ja niitä on helppo yhdistellä. Helpoin mahdollinen yhdistelmä olisi monokromaattinen, eli ottaa vain saman värin eri tummuusasteita, kuten vaaleanpunaista, punaista ja tummanpunaista. 

Violetin vastaväri on keltainen, jota tähän on myöskin tuotu. Keltaisen ja violetin suhde saisi olla korkeintaan 1:3, joka tässä toteutuukin. Advanced level!






Itse olen tällä hetkellä eniten innostunut pastelliväreistä.

Tässä on Töölöstä vastaväririnnastus taloissa: eli tavallaan taustalla ovat väreistä vihreä ja punainen. Ne on kuitenkin pehmennetty käyttämällä pastellivärejä, ja väriympyrässä vastavärien vieressä olevia sävyjä: kelta-vihreää ja puna-oranssia. Näin kontrasti ei ole liian suuri. 

Näyttää ihanalta!

Saman idean voi poimia meikkiin vaikka aivan suoraan: vaaleanvihreä luomiväri ja persikkainen poskipuna ja huulipuna.






Tässä on Fredalla sijaistevan Kauniste-kaupan ikkunassa myöskin ihana pastelliyhdistelmä: liilaa ja turkoosia. Lisänä kassiin on sujautettu vielä persikanväristä silkkipaperia.

Pastellivärit sopivat yleensä hyvin yhteen, joten niitä voi käsittääkseni yhdistellä aika vapaasti. Jos haluaa helpon yhdistelmän, pysyy joko kylmissä tai lämpimissä sävyissä. Ne sijaitsevat vastakkaisilla puolilla väriympyrää. Turkoosi ja liila ovat molemmat kylmiä. Tässä on kyllä nostettu vaikeuskerrointa tuomalla kylmien sävyjen rinnalle lämmin persikka. 

Jos nyt tutkimme värioppia, huomaamme että tässä on oranssin split complementary. Oranssin vastaväri olisi sininen. Väriympyrässä sinisen vieressä ovat sini-violetti eli liila ja sini-vihreä eli turkoosi, joita tässä on käytetty.

Split complementary on lempparini rinnastustyyleistä, sillä se näyttää aina kiinnostavalta ja muodikkaalta. Sitä käyttävät paljon myös taiteilijat ja suunnittelijat. Toinen värien yhdistelmä, jota taiteilijat ja muotimaailma suosivat, on ottaa värejä väriympyrän vastakkaisilta neljänneksiltä (esim. puna-oranssi, turkoosi, lime) tai vaihtoehtoisesti useita värejä samoja määriä väriympyrän kahdelta vierekkäiseltä neljännekseltä (esim. violetti, liila, turkoosi, vihreä).

Kiinnitin ensin huomioni näyteikkunan kassiin, ymmärtämättä täysin mikä siinä minua kiehtoi. Kun tarkistin jälkeenpäin netistä värikartasta, huomasin että siinähän oli ihana split complementary. Nyt varmaan huomaatte, mihin tarvitsisin sitä väriympyrää!

8 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos, mukavaa että tykkäsit! Itse olen tällä hetkellä ihan hirveän innostunut aiheesta! :)

      Poista
  2. Mielenkiintoinen ja erilainen postaus! Hienoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että kiinnosti! Itseasiassa väriopista on ilmeisesti aika vähän kirjoitettu, tai ainakin googlailemalla oli vaikeaa löytää tietoa. Ehkä taiteisiin tms. liittyen on enemmän materiaalia, mutta tuossa Meikkaus-kirjassa oli ensimmäinen kunnon esitys aiheesta johon törmäsin. :)

      Poista
  3. Ihan hullun kiinnostavaa! Voisitko tehdä noita esimerkkejä lisääkin, eli ensin kuva ja sitten analyysi siitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kai voin, kivaa että pyysit! Ehkä olisin tehnyt muutenkin, mutta nyt minulla on myös hyvä syy, jos aihe kerran kiinnostaa. :)

      Poista
  4. Mielenkiintoisia nama vari- ja savyasiat :-) Jotenkin tuntuu, etta nuo tiettyjen saantojen mukaan valitut variyhdistelmat miellyttavat silmaa "luontaisesti" ja "vaaranlaiset" yhdistelmat eivat nayta niin harmonisille.

    Oletko etsinyt netista noita variympyroita? Pikaisella googlauksella loysin ainakin pari suomalaista nettikauppaa jotka myyvat variympyramallia, tarkoititko tallaista?

    http://ullaka.fi/fi/ompelun-apuvalineet/1149-creative-color-wheel.html

    http://pinstripingfinland.valmiskauppa.fi/variympyra-suuri-p-1221.html?language=fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö värioppi olekin aivan uskomattoman kiinnostavaa!

      Uskon, että se on juuri noin kuin sanot: tietyistä väriyhdistelmistä huomaa heti suoraan että ne toimivat, vaikka ei tietäisi mitään teoriaa niiden takana. Ja senkin huomaa heti, jos jokin ei toimi. Kiinnostavaa on se, kuinka teoriaa tuntemalla pystyy joko selittämään miksi jokin yhdistelmä toimii, tai luomaan sellaisen tyhjästä. Aina ennen ihastelin muiden tekemiä oivaltavia väriyhdistelmiä, ja joskus sattumalta onnistuin itsekin. Nykyään taas osaan tehdä niitä teorian avulla ihan tietoisesti - ja muut taas ihastelevat niitä. Teoria siis auttaa!

      Kiitos tosi paljon avusta, ei tullut mieleenikään googlata suomeksi väriympyrää. Pantonen nettisivuilta USA:sta yritin etsiä, mutta en löytänyt mitään. Helsingissä kävin Kiasman ja Ateneumin taidemuseoiden kaupoissa ja Akateemisessa kirjakaupassa, mutta mieleeni ei tullut mennä taiteilijatarvikeliikkeeseen. Nyt voinkin siis vain tilata netistä, kuinka helppoa, kiitos! :)

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! :)