lauantai 20. syyskuuta 2014

1950-luvun muoti ja kampaamo taas auki!

Helsingin kaupungin Hakasalmen huvilassa on 1950-luvun valokuvanäyttely Rasvaletti 30.11.2014 asti. Hakasalmen huvila on aivan keskustassa Musiikkitalon ja Finlandia-talon välissä. Näyttelyyn on vapaa pääsy.





Valokuvanäyttelyyn on rakennettu myös 1950-luvun kampaamo. 






Kampaamossa on paikalla nyt syyskuun ajan ihan oikeita kampaajia. He tekevät museovieraille maksutta 1950-luvun tyylisiä kampauksia museon aukioloaikoina (ti-su klo 11-17 ja to klo 11-19).

Oi katsokaa nyt tuota kampaamon musta-valkoista shakkiruutu-lattiaa, niin hieno!






Kävin itse museon kampaamossa ennen vappua (juttuni täällä). Jo 1950-luvulla kampaamoa Helsingissä pitänyt Ritva Sellman teki minulle silloin tämän aivan käsittämättömän upean banaaninutturan. 

Ritvan rautaisella yli 60 vuoden kokemuksella se oli vips vain, kuin tämä taidokas nuttura oli valmis. 

Minulla ei ole koskaan ollut yhtä yksinkertaisen kaunista kampausta. Sellmanin kokemus johtuu varmaan myös siitä, että 1950-luvulla kampaamoissa käytiin ihan vain laitattamassa kampaus jopa kerran viikossa. Nythän se on harvinaisempaa, moni ottaa kampauksen vain isompiin juhliin, häihin ym.  






Viime viikonloppuna Rasvaletti-näyttelyssä oli myös luento 1950-luvun muodista.

Muotitutkija Piia Lempiäinen oli itsekin pukeutunut 1950-luvun tyyliin: pastellivärejä ja valuva olkalinja neulepuserossa.

1950-luvulla pukeutumisen säännöt olivat kuulemma tarkkoja. Värejä sai periaatteessa olla asussa vain 3, ja asusteista korkeintaan kaksi sai olla samansävyisiä. Tutkijan omassakin pukeutumisessa tämä näkyi hienosti, sillä roosanväriseen neuleeseen ja vaaleansiniseen hameeseen hän oli yhdistänyt täsmälleen samansävyisen silkkihuivin, jossa kolmantena värinä oli vielä kenkien ruskea. Olin aivan hurmaantunut tästä asusta!






Yksi 1950-luvun esikuvista oli Miss Universum Armi Kuusela.

1947 tuli Diorin New Look, jossa vyötärö oli kapea ja helma leveä. Se näkyy myös tässä Armi Kuuselan mekossa. Lisäksi Armilla on pienet valkoiset pitsihansikkaat. 

Muuten hameet olivat joko kapeita kynähameita tai A-linjaisia. Jos hame oli kapea, olkapäitä puolestaan korostettiin, niin että siluetti oli käänteinen kolmio.

Sukissa oli saumat takana, koska ne toivat jalat kauniimmin esiin. Hameen kanssa käytettiin puseroa, neuletta tai villatakkia.






Yksi 1950-luvun suurista idoleista oli myös Audrey Hepburn.

Tässä on 1950-luvun uimapukumuotia Helsingistä. Itse rakastan noita pilkkukankaita, helminauhoja ja silkkihuiveja.

Oikeastaan jos hallitsisi hyvin 1950-luvun pukeutumissäännöt, olisi se klassista pukeutumista vielä tänäkin päivänä. Se näkyy mielestäni hienosti vanhempien rouvien pukeutumisessa, joka on tyylikästä nykypäivän standardienkin mukaan. 






1960-lukua lähestyttäessä muotiin tulivat myös naisilla housut. Tässäkin vaikutteita otettiin mm. Audrey Hepburnin elokuvista Loma Roomassa ja Kaunis Sabrina. 

Yläosana pepita-ruudullisten kapeiden housujen kanssa näyttää olevan hihaton kauluspaita tai poolo. Ja jalassa ovat balleriinat.

Ja näkyy tuossa kuvassa myös niitä rasvalettejä!

4 kommenttia:

  1. MAC- meikkejä saa Tampereelta! Jee! Aattelin vaan ilmottaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kivaa! Siis ilmeisesti Stockmannilta? Mahtavaa! :)

      Teillä tamperelaisilla alkaa olla jo tosi hyvä tilanne, sillä muutaman vuoden sisäänhän sinne tuli myös Giorgio Armanin meikit Sokokselle, joita ei kai ole edes Turussa. :)

      Poista
  2. Olisin muuten jonottanut kampaamoon, mutta näytti siltä kuin sieltä saisi vain nutturoita? Ei sovi minulle, vaikka upeita kampauksia ovatkin.

    Katselin vähän kateellisena, kun näyttelyssä kävi vintage-henkisesti pukeutuneita ihmisiä, jotka kuitenkin sulautuivat ihan arkisen luontevasti väkijoukkoon. Jotenkin taitavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, enpä osaa valitettavasti varmuudella sanoa. Silloin kun itse olin näyttelyssä ja kampauksessa, jälkeeni tuli aika lyhythiuksinen nainen. Hänelle alettiin tehdä kiharoita, eikä hänelle olisi kyllä edes saanut nutturaa, joten varmaan tekivät ainakin lyhyttukkaisille muutakin. Ehkä nutturat ovat meille pidempihiuksisille se itsestäänselvin valinta. Enkä tiedä olisiko takana myös se ajatus, että 1950-luvulla varmaan pidettiin hiuksia enemmän kiinni? Toisaalta esim. 1940-luvun Victory Rolls -kampaus tai 1960-luvun Brigitte Bardot -hiukset olisivat puolittain auki, ja esim. 1940-luvun glamour Hollywood -kiharat kokonaan, joten jokin niistäkin olisi varmasti ollut sinulle ihana. :)

      Minustakin vintage-vaikutteet pukeutumisessa ovat tosi viehättäviä. Itse yritän mixata niitä johonkin vähän modernimpaan, jotta look ei olisi liian naamiaisasumainen. Mutta itseasiassa toisilla minusta täydellinen vintage-tyylikään ei näytä hassummalta. Kannattaa kokeilla! :)

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! :)